00081671_large
Daniel Buda, europarlamentar: Sprijiniți fermierii locali, cumpărând produsele lor!
31 iulie 2018
euandme_untold_2018
#EUandME @UNTOLD2018 – scurtmetraje și tombolă cu o minivacanță ca premiu!
1 august 2018

2 august – Ziua de comemorare a Holocaustului romilor

holocaust-romi

În fiecare an, la data de 2 august, Comisia Europeană aduce un omagiu amintirii romilor care au fost victime ale Holocaustului și își reafirmă angajamentul ferm de a combate atitudinile discriminatorii față de romi, antisemitismul, rasismul și alte forme de intoleranță.

Înaintea Zilei de comemorare a Holocaustului romilor, reprezentanții Comisiei Europene au dosrit să aducă un omagiu memoriei a sute de mii de romi care au fost victime ale Holocaustului.

”Naziștii și colaboratorii lor au ucis aproximativ 500.000 de romi din întreaga Europă, cifră care reprezenta în momentul respectiv cel puțin un sfert din întreaga populația romă. Dezumanizarea romilor și a altor minorități a fost prima etapă în comiterea acestor crime odioase. Astăzi trebuie să ne amintim de acest lucru și să apărăm cu fermitate și cu pasiune egalitatea și nediscriminarea, care sunt valorile noastre europene comune. Pentru mulți europeni, romii sunt victimele uitate ale Holocaustului. Rememorarea persecuției lor din trecut ne amintește necesitatea de a rezolva problemele cu care romii se confruntă în continuare și astăzi, probleme prea des ignorate. Șapte decenii mai târziu, populația sinti și romă încă se confruntă zilnic cu ură, violență, discriminare și rasism. Mulți dintre ei nu au încă acces la bunurile de primă necesitate, cum ar fi locuințe decente, educație și asistență medicală. Este datoria tuturor statelor membre ale UE să asigure politici eficace care să permită rememorarea atrocităților istorice, protejarea și conservarea siturilor istorice, precum și promovarea educației și a cercetării în acest domeniu. De asemenea, este datoria fiecăruia dintre noi, cetățeni europeni, să ne tratăm concetățenii cu demnitate și respect, în special persoanele cele mai vulnerabile din societatea noastră”, este mesajul transmis de vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans și al comisarului european pentru justiţie, Věra Jourová. 

 

”Soluția finală” nazistă –  lichidarea romilor

 

În mai 1944, naziștii au început să planifice „Soluția finală” pentru „tabăra familiilor de țigani” din Auschwitz. Data inițială pentru lichidarea „taberei de țigani” a fost planificată pentru 16 mai 1944. În momentul în care trupele SS au încercat să scoată cu forța deținuții din barăci, acestea s-au lovit de rebeliunea bărbaților, femeilor și copiilor romi, înarmați doar cu bețe, unelte și pietre. În cele din urmă, trupele SS au fost nevoite să se retragă. Apoi, la 2 august 1944, ordinul a fost emis din nou și aproape 3.000 de bărbați, femei și copii romi au fost exterminați în camerele de gazare de la Auschwitz-Birkenau. Se estimează că 19.000 din cei 23.000 de romi trimiși la Auschwitz au murit acolo.

Anul acesta, la 2 august, reprezentanți ai Comisiei Europene se vor alătura unui grup de supraviețuitori ai Holocaustului romilor și de tineri romi în fostul lagăr de concentrare de la Auschwitz-Birkenau, în Polonia. Această comemorare, organizată de Consiliul central german al populației sinti și romă împreună cu Asociația romilor din Polonia, reunește 300 de tineri, romi sau nu, din 20 de țări europene pentru a sensibiliza publicul cu privire la Holocaustul romilor.

De mult timp, UE a subliniat necesitatea unei mai bune integrări a romilor. Potrivit Comisiei, instituțiile europene și fiecare țară din UE au responsabilitatea comună de a îmbunătăți condițiile de viață și integrarea romilor. În 2011, Comisia Europeană a solicitat elaborarea unor strategii naționale pentru integrarea romilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *