Vezi-ce-avere-are-ministrul-Economiei--Lucian-Bode
Vicepreședinte PNL: ”Dacă ești cu adevărat nevinovat, nu fugi din țară, ci te aperi cu mijloace legale”
5 martie 2018
daea
Ministrul Daea ține banii la pușculiță, în loc să-i dea fermierilor afectați de fenomenele meteo
7 martie 2018

500 de milioane de euro pentru procesarea și marketingul produselor agricole

abator

În condițiile în care fermierii acuză lipsa de abatoare, Comisia Europeană pune la dispoziția României 500 de milioane de euro pentru investiții în procesarea și marketingul produselor agricole.

 

Lipsa centrelor de sacrificare

 

Crescătorii români de ovine   semnalează o  problemă stringentă cu care se confruntă și anume lipsa centrelor de sacrificare a animalelor. Ei susțin că funcționarea unui număr mai mare de astfel de centre le-ar permite   să își valorifice mai bine producția de carne, iar consumatorii ar avea garanția respectării unor standarde înalte de siguranță alimentară.

Potrivit europarlamentarului Daniel Buda (PPE/PNL), care a avut o serie de consultări cu fermieri din Regiunea de Nord-Vest, crescătorii de ovine au intenția de a se organiza într-un grup de lucru pentru a identifica surse de finanțare pentru deschiderea unor astfel de centre.

”Costurile medii ar fi de aproximativ 60.000 de euro, o sumă pe care aceștia nu și-o permit la momentul actual. Aceste centre trebuie să fie autorizate sanitar-veterinar și ar urma să funcționeze pe lângă târguri și piețe. Sectorul zootehnic traversează o perioadă dificilă din cauza tendinței de scădere dramatică a numărului crescătorilor de animale. De asemenea, subvențiile acordate la nivel național sunt extrem de mici pentru fermele de animale, iar cei care sunt eligibili pentru sprijinul cuplat zootehnic sunt foarte puțini raportat la numărul total de ferme din România”, arată europarlamentarul liberal.

 

În aceste condiții, Daniel Buda a adresat Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris, în baza procedurilor parlamentare de care dispune, pe tema numărului insuficient de centre de sacrificare a animalelor.
Am solicitat Comisiei să îmi comunice care sunt instrumentele de care dispune pentru a sprijini dezvoltarea unor astfel de centre de sacrificare a animalelor. În răspunsul primit din partea Comisarului European pentru Agricultură, Phil Hogan, acesta mi-a comunicat faptul că Programul național de dezvoltare rurală al României (PNDR) prevede submăsura 4.2 – „Sprijin pentru investiții în procesarea/marketingul produselor agricole”, căreia îi sunt alocate circa 500 de milioane EUR din fonduri publice, existând astfel fondurile necesare pentru deschiderea de noi abatoare”, spune europarlamentarul.

 

Comisarul Phil Hogan: “Programul național de dezvoltare rurală al României (PNDR) 2014-2020 pune un accent deosebit pe creșterea valorii adăugate a produselor agricole. Investițiile în prelucrarea și comercializarea produselor agricole, inclusiv deschiderea de noi abatoare și modernizarea celor existente, sunt eligibile pentru sprijin din partea UE, în conformitate cu articolul 17 din Regulamentul (UE) nr. 1305/2013. Astfel, Programul național de dezvoltare rurală al României (PNDR) prevede submăsura 4.2 – „Sprijin pentru investiții în procesarea/marketingul produselor agricole”, căreia îi sunt alocate circa 500 de milioane EUR din fonduri publice (deși domeniul de aplicare cuprinde toate sectoarele). Așa cum se prevede în PNDR-ul României, sprijinul public acoperă 50% din totalul cheltuielilor eligibile, în cazul întreprinderilor mici și mijlocii și al grupurilor de producători/cooperativelor și respectiv 40% în cazul altor categorii de întreprinderi. În conformitate cu articolul 17 alineatul (3) și cu anexa II la Regulamentul (UE) nr. 1305/2013, în cazul în care PNDR prevede o astfel de opțiune, rata de sprijin poate fi majorată cu 20 de puncte procentuale suplimentare în cazul investițiilor colective, cu condiția ca rata maximă a sprijinului combinat să nu depășească 90%.
Informații detaliate privind această submăsură, care este în prezent deschisă pentru cereri de sprijin, pot fi găsite pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.“

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *