ionelarsene_465x390_64366200
Fostul deputat PSD Ionel Arsene, urmărit penal de DNA
14 februarie 2018
kovesi-2_02132200
Kovesi: E un festival al inculpaților condamnați
14 februarie 2018

ANI deconspiră trei persoane cu funcții publice: incompatibilitate și conflict de interese

ani_36823400_20008500

Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate și existența indiciilor privind posibila încălcare a regimului juridic al conflictului de interese în materie penală în cazul a trei persoane cu funcții publice: un medic, un asistent judiciar și un secretar de comună.

 

Șef de secție și administrator de firmă

 

Primul caz de incompatibilitate dezavuat de către ANI îl vizează pe Ioan Sorin Stratulat,   șef Secție clinică recuperare, medicină fizică și balneologie în cadrul Spitalului Clinic Căi Ferate Iași.  Potrivit ANI, în perioada 22 noiembrie 2016 – 6 aprilie 2017, a deținut și a exercitat simultan funcția de șef Secție Clinică Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie în cadrul Spitalului Clinic Căi Ferate Iași și pe cea de administrator al S.C. Soma Medical Impex S.R.L., având ca obiect de activitate „hoteluri și alte facilități de cazare similare”. De asemenea, începând cu data de 22 noiembrie 2016, persoana evaluată deține și exercită simultan funcția de șef Secție Clinică Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie în cadrul Spitalului Clinic Căi Ferate Iași și pe cea de administrator al S.C. Gitorex S.R.L., având ca obiect de activitate „comerț cu ridicata al produselor farmaceutice”. Astfel, ANI spune că persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 178, alin. (1), lit. g) potrivit căruia „Funcţia de manager persoană fizică este incompatibilă cu: exercitarea funcției de membru în organele de conducere, administrare și control în societățile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare”; coroborate cu dispozițiile art. 185, alin. (15) din Legea nr. 95/2006, potrivit căruia „Dispoziţiile art. 178, alin. (1), lit. c), d), e) și g) referitoare la incompatibilităţi şi ale art. 178 alin. (2) referitoare la conflictul de interese, sub sancțiunea rezilierii contractului de administrare și a plății de despăgubiri pentru daunele cauzate spitalului, în condițiile legii, se aplică şi șefilor de secție, de laborator și de serviciu medical din spitalele publice”.

Ioan Sorin Stratulat a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

 

Asistent judiciar la Tribunal și director la Universitate

 

Al doilea caz semnalat de către ANI îl vizează pe Gioni Gavrilovici Popa,   asistent judiciar în cadrul Tribunalului Bacău. Potrivit ANI, în perioada 1 noiembrie 2007 – 5 ianuarie 2009, a deținut simultan funcția de asistent judiciar în cadrul Tribunalului Bacău și pe cea de director administrativ în cadrul Universității ”Alma Mater” Sibiu, angajat cu contract individual de muncă. Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 5, alin. (1) din Legea nr. 303/2004 republicată privind Statutul judecătorilor și procurorilor, potrivit căruia „Funcțiile de judecător, procuror, magistrat-asistent și asistent judiciar sunt incompatibile cu orice alte funcții publice sau private, cu excepția funcțiilor didactice din învățământul superior, precum și a celor de instruire din cadrul Institutului Național al Magistraturii și al Școlii Naționale de Grefieri, în condițiile legii”.

Și Gioni Gavrilovici Popa a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

 

 

Secretarul și-a angajat ruda la primărie

 

Al treilea caz semnalat de ANI este de conflict de interes penal și îl privește pe Gheorghiță Stan, secretar al comunei Cornești, județul Dâmbovița. Potrivit ANI, în exercitarea funcției publice deținute, secretarul  a participat la angajarea unui afin de gradul al II-lea în funcția de referent în cadrul Primăriei Cornești, județul Dâmbovița, semnând și contrasemnând în acest sens acte administrative, respectiv documente privind organizarea și desfășurarea concursului de angajare/promovare, precum și Dispoziții și Hotărâri ale Consiliului Local Cornești. Astfel, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea de către Gheorghiță Stan a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301, alin. (1) din Codul Penal al României, potrivit căruia „Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective […]”.

„Persoana […] față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *