gratiela_gavrilescu_ministrul_mediului_despre_codul_silvic
Daniel Buda, replică usturătoare pentru Graţiela Leocadia Gavrilescu: „Certată fiind de domnul Tăriceanu şi amenințată cu remanierea, v-aţi gândit să ieșiţi în spațiul public“
3 octombrie 2017
20170215_EP-048656E_193
Daniel Buda, victorie imensă obţinută la Strasbourg: „Unul dintre cele mai importante lucruri din această săptămână pentru România“
5 octombrie 2017

Aprobarea PE pentru crearea unui parchet UE pentru combaterea fraudei cu fonduri europene

Catuse

 

Catuse

Parchetul european va investiga și urmări penal cei care vor face infracțiuni la adresa bugetului UE. În prezent, doar autoritățile naționale pot investiga și urmări penal fraudele din bugetul UE, cum ar fi utilizarea intenționată greșită a fondurilor structurale UE sau frauda transfrontalieră cu TVA, jurisdicția lor terminându-se la granițe. Parchetul european (EPPO) va permit schimbul rapid de informații, investigații coordonate ale poliției, înghețarea și confiscarea rapidă a bunurilor, precum și arestarea transfrontalieră a suspecților.

Parchetul va lucra îndeaproape și complementar cu agenția Eurojust și cu biroul UE de investigații anti-fraudă OLAF pentru a asigura urmăriri penale de succes și o mai bună recuperare a banilor contribuabililor fraudați. Raportorul PE Barbara Matera (PPE, IT) a spus: “Datorită EPPO care va unifica munca procurorilor naționali într-un singur organism european, dezavantajele investigațiilor naționale necoordonate privind utilizarea greșită a fondurilor UE vor fi reparate. Să sperăm că puterile EPPO vor include în viitor și infracțiunile transfrontaliere, cum ar fi terorismul și traficul de ființe umane.”
Ce urmează
Parlamentul a consimțit la crearea EPPO, iar Consiliul poate adopta formal Regulamentul privind EPPO. Parchetul ar putea deveni operațional între 2020 și 2021. EPPO este creat pe baza cooperării strânse între 20 de state membre. Cele 8 state care nu participă sunt: Suedia, Olanda, Malta, Ungaria, Polonia, Marea Britanie, Irlanda și Danemarca, însă se vor putea alătura în orice moment cooperării dacă doresc.

Biroul central al EPPO va fi în Luxemburg, având un procuror șef și procurori din toate statele participante, care vor superviza zi de zi investigațiile efectuate de procurorii delegați în toate statele membre participante. La 5 iulie, Parlamentul a aprobat definițiile comune privind infracțiunile legate de fraude care se vor afla sub jurisdicția EPPO. Lista acestora va putea fi extinsă în viitor pentru a include, de exemplu, terorismul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *