Biological and science test tubes
10 ani de protecție sporită împotriva substanțelor chimice
12 martie 2018
lupi
Sprijin de 15.000 de euro pentru fermierii afectați de animalele sălbatice
12 martie 2018

Asasinarea jurnalistului Ján Kuciak: Parlamentul European solicită investigații aprofundate

jan-kuciak-priatelka-vrazda-clanokW

Deputații europeni solicită o investigație amănunțită în legătură cu asasinarea jurnalistului Ján Kuciak și a logodnicii acestuia, despre care se presupune că ar avea legătură  cu utilizare abuzivă a fondurilor UE în Slovacia. O delegație a Parlamentului European a fost în Slovacia pentru a analiza situația asasinării jurnalistului.

„Ne așteptăm ca autoritățile slovace să investigheze temeinic uciderea domnului Kuciak și a logodnicei sale. Preocupările noastre privind presupusele utilizări incorecte ale fondurilor UE rămân și după această vizită. Vom monitoriza îndeaproape evoluția situației, deoarece este extrem de important să recâștigăm încrederea cetățenilor în instituțiile statului „, a declarat co-președintele delegației Parlamentului European, Ingeborg GRÄSSLE (PPE, DE).

„Întregul Parlament a fost șocat să audă despre asasinarea oribilă a jurnalistului de investigație, domnul Kuciak, și partenera sa, doamna Kušnírová. UE trebuie să facă tot ce poate pentru a sprijini investigația în curs. Jurnaliștii de investigație joacă un rol esențial în scoaterea la lumină a afacerilor dubioase   și trebuie să ne asigurăm că pot face acest lucru în siguranță și fără teamă de repercusiuni”, a declarat co-președintele delegației, Claude MORAES (S & D, UK).

 

Delegația ad-hoc formată din șase membri ai Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne din cadrul Parlamentului European și Comisia pentru control bugetar au vizitat Slovacia în perioada 8-9 martie pentru a examina situația  din teren după uciderea jurnalistului de investigație Ján Kuciak și a logodnicei sale, Martina Kušnírová.

În timpul misiunii, delegația s-a întâlnit cu mai mulți  reprezentanți ai statului și guvernului, inclusiv președintele slovac, Andrej Kiska, premierul Robert Fico, miniștrii de interne, justiție, finanțe și agricultură și liderii partidelor de opoziție. Aceștia au mai avut întâlniri cu reprezentanții autorităților judiciare, inclusiv procurorul general și președintele poliției, precum și cu  șeful Agenției de plăți agricole din Slovacia.

Deputații europeni au discutat, de asemenea,   cu ONG-urile anti-corupție, cu  jurnaliști, dar și cu   reprezentanții  celor care au protestat la nivel național   în memoria jurnalistului asasinat și a logodnicei sale. De asemenea, au vizitat orașul Veľká Mača, localitatea în care trăiau   Kuciak și Kušnírová și unde cei doi au fost găsiți împușcați.

În urma misiunii de anchetă din Slovacia, delegația Parlamentului European  va elabora un raport   care va fi făcut public.

Constatările făcute la fața locului vor servi drept fundal pentru dezbaterea în plen, programată pentru    14 martie de la Strasbourg, cu privire la asasinarea jurnalistului  Jan   Kuciak, preccm și protecția jurnaliștilor în Europa.

Dezbaterea în plen va fi urmată de o rezoluție care va fi votată la sesiunea plenară din 16-19 aprilie la Strasbourg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *