turda 2
Daniel Buda, președinte PNL Cluj: ”PNL este condamnat să câștige alegerile din acest an!”
21 ianuarie 2019
22548627_1699275250146190_1380834677659250904_o
Apel umanitar: Împreună pentru Arnie!
30 ianuarie 2019

Președinția României: priorități prezentate în Parlamentul European

20181211PHT21511_original

Prioritățile Președinției Consiliului de Miniștri au fost prezentate de miniștrii români în cadrul unei serii de dezbateri în comisiile parlamentare, la începutul acestei săptămâni.

România deține Președinția Consiliului până la sfârșitul lunii Iunie 2019. Audierile în comisiile parlamentare au loc începând din 21 Ianuarie.

 

Afaceri economice și monetare: uniunea bancară și a piețelor de capital, Fondul Monetar European
Eugen Teodorovici, Președinte ECOFIN și ministrul Finanțelor publice, a declarat că Președinția română are ca obiectiv aprofundarea uniunii economice și monetare, în special prin realizarea de progrese în domeniul uniunii bancare și al uniunii piețelor de capital, progrese pentru o impozitare mai corectă și o mai bună convergență economică. Deputații au fost interesați să afle poziția ministrului Teodorovici față de Fondul Monetar European și propunerile privind mecanismul de stabilizare, precum și cu privire la posibilele progrese către un buget al zonei euro. Membrii acestei comisii parlamentare au pus de asemenea întrebări referitoare la impozitarea economiei digitale, lista jurisdicțiilor care nu cooperează în materie fiscală, dar si cu privire la reevaluarea agențiilor de supraveghere financiară ale UE .
Buget: invitație refuzată
Comisia pentru buget a invitat reprezentații diferitelor Președinții ale Consiliului să prezinte prioritățile referitoare la bugetul UE, dar invitațiile nu au fost niciodată acceptate. Președinția română nu a dat până acum un răspuns, în ciuda numărului foarte mare de dosare de interes comun pe care această comisie parlamentară trebuie să lucreze: bugetul pentru 2020, cadrul financiar multianual 2021-2027, protecția intereselor financiare în cazurile de deficiențe în funcționare statului de drept, InvestEU și programul de sprijin pentru reformă, interalia.
Cultură și educație: mobilitate, incluziune, sprijin pentru artiști și remunerare echilibrată a autorilor
Președinția României va pune accentul pe educația și serviciile de îngrijire preșcolară, ca și pe predarea și învățarea limbilor străine, ținând cont de faptul că acestea contribuie la o mai bună incluziune, cresc oportunitățile de mobilitate și creează un mediu inclusiv, a declarat marți Ministrul Ecaterina Andronescu.

Ministrul culturii și al identității naționale Valer Daniel Breaz a spus că Președinția română va face eforturi pentru finalizarea negocierilor privind legislația referitoare la copyright, subliniind importanța unei remunerări echitabile pentru autori, dar și a accesului la conținut. Mai multe oportunități, integrarea mai ușoară pe piața muncii și voluntariatul pentru tineri vor fi principalele priorități în domeniul tineretului, a declarat Ministrul Tineretului și Sporturilor Constantin-Bogdan Matei.
Piața internă: platformele online, supravegherea pieței, regulile de protecție a consumatorilor
Finalizarea negocierilor privind platformele online și regulile privind supravegherea piețelor, pentru a asigura că produsele vândute în UE sunt sigure, sunt câteva dintre prioritățile Președinției române, a declarat marți Ministrul economiei Nicolae Bădălău. Programul privind piața unică 2021-2027, care depinde de negocierile privind cadrul financiar multianual (MFF) sunt de asemenea foarte importante.

În ceea ce privește legislația referitoare la protecția consumatorilor (propunerea Omnibus votată marți în această comisie parlamentară, care se referă la diferențele de calitate a produselor), ministrul român a dat asigurări că Președinția va încerca să obțină o poziție comună a Consiliului la începutul lui februarie, așa încât negocierile să poată începe cât mai curând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *