ASDASD
Vrei să studiezi sau să faci voluntariat în străinătate? Află aici cum!
1 august 2018
Alegeri
Vin alegerile pentru Parlamentul European. Votează!
2 august 2018

Avantajele locului de muncă în UE: concediu plătit, concediu de maternitate, protecție socială

constructii_13124400

Inginer, asistent de vânzări, profesor sau instalator; indiferent cum îți câștigi existența, dacă lucrezi pe teritoriul UE atunci ai dreptul la un tratament corect. Drepturile tale – printre care concediu de patru săptămâni sau prestații de asigurări sociale în cazul pierderilor locului de muncă unde ești angajat(ă) – sunt toate prevăzute de Carta europeană a drepturilor omului și de Pilonul european al drepturilor sociale. Protecția pe care UE o asigură te ajută să gestionezi orice surprize apar în viața ta profesională.

 

ODIHNĂ ȘI RELAXARE

Cu toții avem nevoie de o scurtă vacanță din când în când. Fie că vrei să îți petreci concediul făcând drumeții prin Pădurea Neagră, bucurându-te de soare în Lisabona sau, pur și simplu, stând comod acasă și citind o carte bună, faptul că ești angajat pe teritoriul UE îți dă dreptul la minimum patru săptămâni de concediu plătit. Tot ce trebuie să faci este să alegi cum să îl petreci!

ACCIDENTELE SE ÎNTÂMPLĂ

Viața poate avea prostul obicei de a ne surprinde. Fractură de braț? Îmbolnăvire subită? Pierderea locului de muncă? Indiferent de incidentul neplăcut suferit, calitatea de cetățean al UE îți dă dreptul la protecție în materie de securitate socială, cum ar fi concediu medical plătit sau indemnizație de șomaj. UE a instituit plase de siguranță pentru a tesprijini să depășești perioadele dificile.

 

LUCRÂND DE LA NOUĂ LA CINCI

Petreci mult timp la locul de muncă și, prin urmare, UE îi impune angajatorului tău să îți respecte drepturile în schimb. Acesta trebuie să îți ofere un salariu corect, să îți asigure condiții de muncă sigure și adecvate și să nu te oblige să muncești mai mult de 48 de ore pe săptămână. Este dreptul tău să lucrezi într-un mediu plăcut și într-o manieră care să nu conducă la epuizare.

 

PROBLEME FAMILIALE

A fi părinte este deja o activitate cu normă întreagă, însă îți pasă și de cariera ta. Vrei să găsești echilibrul corect între viața profesională și cea privată. Legislația UE prevede că atât femeile, cât și bărbații își pot lua 4 luni de concediu de creștere a copilului. Iar toate femeile gravide au dreptul la cel puțin 14 săptămâni de concediu de maternitate plătit.

 

EGALITATE PE SCURT

Sunteți de părere că este nedrept ca un coleg să avanseze în carieră pur și simplu datorită genului? Aceasta este și părerea UE. UE solicită ca toate întreprinderile să asigure șanse egale pentru femei și bărbați. Atât femeile, cât și bărbații au dreptul la o remunerație egală pentru aceeași muncă prestată.

 

GRIJĂ PENTRU ANGAJAT

De la computere la șantiere de construcții, întâlnim multe riscuri în viețile noastre profesionale care ar putea constitui un pericol zi de zi. În vederea asigurării siguranței noastre la locul de muncă, UE a instituit cerințe de securitate. Acestea pot include aspecte banale, cum ar fi utilizarea unei căști de protecție sau asigurarea unui echipament electric testat ori cursuri de formare și partajarea cunoștințelor. Oricum ar fi, aceasta înseamnă că îți pot face treaba fără ca siguranța să îți fie pusă în pericol.

 

CIFRE

  • Numărul lucrătorilor din Uniunea Europeană – 240 de milioane
  • Numărul actelor legislative ale UE care protejează drepturile lucrătorilor – 70
  • Procentul mediu din PIB alocat pentru protecția socială, cum ar fi concediu de creștere a copilului sau concediu medical, în UE – 30%
  • Numărul maxim de ore pe care un angajat din UE le poate lucra în fiecare săptămână – 48
  • Durata medie de concediu plătit în UE, 20 de zile fiind durata minimă legală – 25

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *