images
Ucraina primește un sprijin financiar de un miliard de euro pentru a-și plăti datoriile
13 iunie 2018
20180612PHT05635_original
Numărul europarlamentarilor va fi redus după alegerile europene din 2019
14 iunie 2018

Avertisment: Un atac cibernetic reușit poate transforma o centrală nucleară într-o bomba nucleară

atac_cibernatic_devastator_21735700

 

Noile amenințări hibride au o importanță vitală pentru consolidarea apărării cibernetice în UE, cu o echipă rapidă de reacție cibernetică și o cooperare mai strânsă cu NATO, au afirmat astăzi deputații europeni.

 

Rezoluția privind apărarea cibernetică, adoptată cu 476 de voturi pentru, 151 împotrivă și 36 de abțineri, menționează că Rusia, China și Coreea de Nord, dar și actori nestatali, au efectuat atacuri cibernetice pe infrastructura critică din UE, au fost angajate în spionaj cibernetic și supravegherea în masă a cetățenilor UE, dar și în desfășurarea de campanii de dezinformare și luarea de ostatici pe internet (de exemplu Wannacry, NonPetya).

 

Cooperarea mai strânsă în domeniul apărării cibernetice

 

Deputații europeni subliniază că strategiile și capacitățile de apărare fragmentate ale Europei ne-au făcut vulnerabili în fața atacurilor cibernetice. Prin urmare,   solicită statelor membre să sporească capacitatea forțelor armate de a colabora și să consolideze cooperarea cibernetică la nivelul UE, cu NATO și cu alți parteneri. Acest lucru ar implica mai multe exerciții cibernetice comune, instruirea și schimbul de ofițeri militari, recrutarea experților în domeniul criminalității cibernetice și, de asemenea, îmbunătățirea expertizei în domeniul apărării cibernetice a misiunilor și operațiunilor UE.

Deputații europeni salută două proiecte cibernetice care urmează să fie lansate în cadrul cooperării structurate permanente (PESCO): o platformă de schimb de informații pentru incidente cibernetice și echipe de reacție rapidă informatică. Ei speră că acest lucru va conduce la crearea unei echipe europene de răspuns rapid care să coordoneze, să detecteze și să contracareze amenințările cibernetice colective.

 

Relațiile UE-NATO

 

Într-o rezoluție separată privind relațiile UE-NATO, aprobată cu 411 voturi pentru, 182 de voturi împotrivă și 57 de abțineri, deputații europeni subliniază că niciuna dintre organizații nu dispune de întreaga gamă de instrumente pentru a aborda noile provocări de securitate, care sunt din ce în ce mai puțin convenționale și mai hibride.

Pe lângă îmbunătățirea  cooperării cibernetice  în domeniul apărării, eurodeputații doresc ca legăturile strategice UE-NATO să se concentreze pe comunicarea strategică, combaterea terorismului, conștientizarea situației, schimbul de informații clasificate, combaterea migrației ilegale și înlăturarea obstacolelor în calea circulației rapide a personalului și a mijloacelor militare în cadrul UE .

Raportorul european privind apărarea cibernetică, Urmas Paet (ALDE, EE), a declarat: „Un atac cibernetic reușit poate transforma o centrală nucleară într-o bomba nucleară sau poate provoca haos într-un spital, periclitând viața pacienților. Pentru a ne apăra de astfel de amenințări, trebuie să consolidăm capacitățile de apărare cibernetică prin intensificarea cooperării dintre statele membre, UE și NATO”.

Liderul grupului privind relațiile UE-NATO, Ioan Mircea Pașcu (S & D, RO) a spus: “ De la anexarea   Crimeei în 2014, ritmul și conținutul colaborării UE și NATO au accelerat, ceea ce reprezintă astăzi nu mai puțin de 74 de acțiuni comune. Controlul amenințărilor hibride, combaterea atacurilor cibernetice, consolidarea rezistenței, combaterea terorismului, îmbunătățirea cooperării în misiuni și operațiuni, precum și mobilitatea militară reprezintă domenii concrete de cooperare viitoare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *