193324_articol
Transferuri ieftine în euro oriunde în Uniunea Europeană și conversii valutare mai echitabile
2 aprilie 2018
p1_StopCancer_ML1702_ts467334264
Agenți cancerigeni la locul de muncă: UE include elemente noi pe lista substanțelor care cauzează cancer
4 aprilie 2018

Banii, mărul discordiei în UE

lucian bode corina cretu

Banii sunt mărul discordiei între șefii de state și de guverne din UE, susține europarlamentarul Daniel Buda. Avertismentul eurodeputatului vine pe marginea negocierilor privind politicile de coeziune și modul în care vor fi finanțate statele mebre după anul 2020, când se încheie actualul exercițiu financiar European.

 ”Austria și celelalte state membre care se opun majorării contribuției la bugetul UE trebuie să înțeleagă că este nevoie de aceste resurse pentru a nu fi afectate Politica Agricolă Comună și Politica de Coeziune sau, mai bine spus, întreaga construcție europeană!

Sau altfel spus, pentru a nu fi afectate direct interesele economice ale firmelor austrice care astăzi lucrează din plin pe drumurile din România, ale investitorilor olandezi extrem de prezenți în România sau a altor firme care dotează cu instrumente și aparatură medicală spitalele modernizate pe fonduri europene și exemplele de produse “de afară” ar putea continua. Dacă ne uităm la constructorii de drumuri, observăm ca doar pietrișul nu îl importăm. În rest… există dezbateri extrem de supărătoare la nivelul instituțiilor europene -Consiliu, Comisie, Parlament European- în această perioadă, cu ocazia alcătuirii bugetului UE” –  Danile Buda, europealamentar PNL/PPE.
Plecarea Marii Britanii din blocul comunitar   lasă bugetul fără 14-15 miliarde de euro, la care se adaugă    noile provocări date de armată, migrație și care impun găsirea unei variante de lucru care să corespundă noilor provocări.
Dezbaterea se poartă între statele net contributoare la bugetul UE și net beneficiare. Dacă Germania, Franța și-au manifestat disponibilitatea de a contribui cu peste 1% din PIB la bugetul UE, state precum Austria, Olanda, Danemarca sunt reticente. România, la prima vedere, pare a fi una dintre țările net beneficiare în acest moment și net perdantă dacă nu se realizează o suplimentare a bugetului.

Discuțiile din cadrul Comisiei de Dezvoltare Regională din PE la care a participat și  Comisarul Corina Crețu au avut în vedere viitorul Politicii de Coeziune existând îngrijorări serioase în privința asigurării unui buget suficient pentru a-și atinge obiectivele și anume înlăturarea disparităților sociale între statele și regiunile din UE.

“În Comitetul Regiunilor a fost invitat și comisarul Oettinger și s-a angajat să conlucreze mai bine cu guvernele naționale. Și eu îmi propun același lucru și nu pot decât să laud țările care și-au exprimat disponibilitatea să contribuie financiar mai mult fără condiționalități. Deci, majoritatea statelor membre este pregătită să își majoreze contribuția pentru bugetul european. Sper ca și cele care încă nu s-au pronunțat, în momentul în care vor înțelege că situațiile trebuie să fie win-win așa cum a precizat și domnul Buda, se vor asocia acestor demersuri.  Indiferent de culoarea politică, lucrăm intens pentru a-i convinge pe cetățeni despre necesitatea continuării Politicii de Coeziune care a creat locuri de muncă și care este, după mine, este chipul uman al UE, este liantul care ne unește. Trebuie să luptăm pentru proiectul european!” –  Corina Crețu, comisar European

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *