gaze1
Jandarmeriada: 100.000 de români gazați și bătuți pentru că protestează împotriva guvernării corupte a PSD-ALDE
13 august 2018
paul paun
Iulian Fota: ”De ce toate declarațiile astea cu mitraliere, cu gloanțe în cap și oameni călcați în picioare vin doar dinspre o singură parte?”
13 august 2018

Bruxelles-ul condamnă violența jandarmilor din România asupra mass-media

austriac-610x384

Comisia Europeană a condamnat  agresiunea forțelor de ordine românești asupra presei la protestul de vineri seara, când o echipă Österreichische Rundfunk (ORF) (agenție de presă din Austria) a fost agresată. Potrivit ORF, un reprezentant al Comisiei Europene a declarat că   „Este important ca mass-media să își poată face treaba”.

Reprezentantul Comisiei Europene a fost întrebat și care este poziția instituției vizavi de declarația unui consilier guvernamental român cu rang de secretar de stat care a postat pe Facebook că protestatarii ar trebui împușcați, însă reprezentantul CE s-a abținut să comenteze.  Acesta nu s-a pronunțat nici asupra unei posibile consecințe a violențelor asupra preluării președinției UE  de către România la începutul anului 2019.

ORF mai scrie că mii de oameni au ieșit în stradă la București pentru a cere demisia guvernului consud se premierul Vasilica Viorica Dăncilă de la PSD. Jurnaliștii austrieci precizează că legislația anticorupție adoptată de România în urma negocierilor de aderare la UE a fost grav afectată de către modificările aduse de către actuala putere. Comisia Europeană a fost extrem de preocupată de evoluția sistemului judiciar din România. Comisarul European pentru justiție, Věra Jourová, a declarat pentru ediția de luni a ziarului „Die Welt“ că a cerut guvernului român să-și reconsidere planurile mult-criticate de modificare a legilor justiției. Spre deosebire de Ungaria și Polonia, Bruxelles-ul a fost până acum destul de îngăduitor față de guvernul de la București, arată observatorii politici din Austria.

Cancelarul Austriei Sebastian Kurz cere ANCHETĂ după agresarea unor jurnalişti austrieci la protestele din Bucureşti

 

Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a condamnat violenţele produse la Bucureşti şi aşteaptă clarificări din partea României după ce jurnalişti austrieci au fost agresaţi de forţele de ordine în timpul protestelor desfăşurate vineri.

Condamnăm puternic violenţele de la Bucureşti, în cursul cărora au fost răniţi mulţi demonstranţi şi jurnalişti. Aşteptăm clarificări. Îi doresc recuperare rapidă cameramanului ORF care a fost rănit”, a transmis Sebastian Kurz.

Postul public austriac ORF a transmis o notă de protest după ce unii jurnalişti au fost agresaţi de agenţi ai forţelor de ordine în cursul mitingului desfăşurat vineri în Bucureşti. Echipajul de televiziune tocmai transmitea în direct, când jandarmii au atacat protestatarii violenți din apropiere. După cum relatează corespondentul ORF la București, Ernst Gelegs, un cameraman a fost bătut de poliție cu bastoane. Acesta ar fi scăpat de agresiuni doar în urma repetatelor sale strigăte de atenționare, că este cameraman. „Și corespondentul ORF a fost, de asemenea, atacat. A fost împins la perete, de un polițist cu scut“, mai relatează publicația citată.

„În cursul confruntărilor între forţe speciale ale poliţiei şi demonstranţi violenţi, un cameraman ORF a fost bătut, iar corespondentul ORF Ernst Gelegs abia a scăpat de loviturile unui agent al forţelor de ordine care avea scut (…)”, a transmis postul austriac. Directorul general ORF, Andreas Wrabetz, a denunţat o situaţie „inacceptabilă” pentru un stat membru al Uniunii Europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *