daniel_Buda
Constatare dureroasă a lui Daniel Buda: „Să nu ne mirăm că şi după anul 2020, agricultura din ţara noastră se va face tot cu sapa şi cu plugul!“
7 august 2017
psd
Daniel Buda: „România se află sub cod roşu de minciună şi lipsă de moralitate“
9 august 2017

Buda: „Tăcerea autorităţilor din România zdrobeşte milioane de ouă!“

oua-de-tara

 

oua

Milioane de ouă au fost retrase de pe rafturile magazinelor din Olanda, Germania şi Belgia din cauza contaminării cu un insecticid a cărui utilizare este interzisă în cazul produselor destinate consumului uman. În cazul Olandei, este posibil ca substanţa să fi fost cumpărată din România în 2016, susţine publicaţia “The Black Sea”.

Scandalul a început când mai mulţi retaileri din Olanda, Germania şi Belgia au anunţat că retrag milioane de ouă de pe piaţă după ce a fost descoperit un nivel ridicat de Fipronil în produsele respective. De la izbucnirea scandalului, peste 100 de ferme din Olanda au fost închise temporar, iar autorităţile au demarat o investigaţie. Testele efectuate au arătat un nivel ridicat de Fipronil în produse, o substanţă care este folosită în mod normal de medicii veterinari, dar care este interzisă în cazul animalelor destinate consumului uman. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în cantităţi mari, Fipronil poate dăuna ficatului, glandei tiroide şi rinichilor.

Daniel Buda

“Contaminarea a milioane de ouă din Europa cu un instecticid potenţial toxic este legată de activităţi infracţionale”, a declarat marţi ministrul german al Agriculturii, Christian Schmidt, pentru postul de televiziune ARD. Situaţia îl îngrijorează pe euroalesul Daniel Buda, membru al Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, preşedintele PNL fiind şi singurul român care a reacţionat prompt.

“Le solicit public ministrului Agriculturii, domnului Petre Daea şi preşedintelui ANSVSA, domnului secretar de stat Geronimo Răducu Brănescu, să comunice de îndată care este poziţia României cu privire la situaţia legată de scandalul care este pe cale să afecteze sectorul creşterii păsărilor din ţara noastră. Potrivit publicaţiei The Black Sea, milioane de ouă au fost retrase de pe rafturile magazinelor din Germania, Belgia şi Olanda din cauza contaminării cu un insecticid care ar fi fost cumpărat din România şi folosit la dezinsecţia mai multor ferme de păsări din aceste ţări şi a cărui utilizare este interzisă în Uniunea Europeană în cazul produselor destinate consumului uman. Tăcerea autorităţilor române în privinţa acestui scandal este zdrobitoare pentru sectorul creşterii păsărilor. Crescătorii riscă să rămână cu produsele nevândute şi cu pagube incomensurabile deoarece asupra lor planează suspiciunea că ar fi utilizat acest insecticid. Mai mult, având în vedere că este vorba despre siguranţa alimentară, consumatorii români dar şi cei europeni trebuie să fie informaţi corect asupra metodelor de producţie a alimentelor, inclusiv a ouălor. Faptul că România este pe cale să devină subiectul acestui scandal cu conotaţii europene, similar cu scandalul cărnii de cal, trebuie să atragă de îndată reacţii oficiale ale autorităţilor române. Solicit public autorităţilor responsabile să facă lumină în acest caz înainte ca ţării noastre să i se pună, din nou şi în mod greşit, eticheta de ţară care nu respectă normele UE sau de furnizoare de boli şi epidemii în spaţiul european”, a declarat Daniel Buda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *