money
România înseamnă o treime din fondurile alocate în toate țările UE. Pe care le-a pierdut!
22 martie 2018
terorism
Cum să oprim terorismul: măsurile UE
27 martie 2018

Cazul Skripal: cea mai mare expulzare de spioni ruși din istorie

spioni

Premierul britanic Theresa May a acuzat Rusia de ‘încălcarea flagrantă a dreptului internaţional şi a Convenţiei privind armele chimice’, după asasinarea unui spion rus pe teritoriul Marii Britanii.  Serghei Skripal, fost colonel GRU (Serviciul de informaţii al armatei ruse), şi fiica sa Iulia, au fost găsiţi la 4 martie în stare de inconştienţă pe o bancă din apropierea unui centru comercial din oraşul Salisbury, în sud-vestul Angliei. Londra susţine că cei doi au fost otrăviţi cu un agent neurotoxic de uz militar din grupul de agenţi ‘Noviciok’, dezvoltat de Rusia.

Theresa May a somat Rusia să recunoască asasinatul și a dat un ultimatum, după care a expulzat din Marea Britanie 23 de diplomați ruși. Ca răspuns la decizia Marii Britanii, Rusia a  expulzat 23 de diplomaţi britanici, că va retrage Londrei permisiunea de a deschide un Consulat general la Sankt Petersburg şi că va închide operaţiunile efectuate de British Council.

 

Uniunea Europeană s-a solidarizat cu Marea Britanie

 

Uniunea Europeană s-a solidarizat cu Marea Britanie, 14 țări membre au decis expulzarea de diplomați ruși.

„14 ţări membre ale Uniunii Europene au decis să expulzeze diplomaţi ruşi. Nu este exclus ca măsuri suplimentare, precum alte expulzări, să fie luate în zilele sau săptămânile următoare. Consiliul European este de acord cu concluzia guvernului britanic, potrivit căreia Rusia este, cel mai probabil, responsabilă  și că nu există o alternativă plauzibilă”, a declarat Donald Tusk, președintele Consiliului European, în urma cazului Skripal.

Este cea mai mare expulzare de spioni ruși din istorie. 16 țări ale Uniunii Europene, printre care și România, plus Marea Britanie, Norvegia și Ucraina, dar și Statele Unite și Canada au anunțat luni că îi trimit înapoi în Rusia pe agenții secreți mascați în diplomați. România a declarat luni persona non grata un angajat al Ambasadei Rusiei la București și face parte din valul de țări occidentale care reacționează dur după atacul cu armă chimică al Rusiei în Marea Britanie. La rândul său, președintele american a ordonat expulzarea a 60 de diplomați ruși din Statele Unite. Iar un reprezentant al administrației americane a declarat că autoritățile știu că printre angajații ruși de la Washington mai sunt cel puțin 100 de spioni.

 

Crește susținerea boicotului față de Rusia

 

Astăzi, Irlanda de Nord s-a alăturat demersului de expulzare a diplomaților ruși.  Și Australia se solidarizează cu comunitatea occidentală și anunță că va expulza doi diplomați ruși. Aceștia au șapte zile la dispoziție ca să părăsească țara. Alte țări anunță că se vor ralia deciziei UE. Islanda anunță un boicot diplomatic al Campionatului Mondial de fotbal din această vară, care se desfășoară în Rusia.

România a explicat că se alătură acestui front comun contra Rusiei pentru că atacul cu neurotoxină din Marea Britanie „e o ameninţare la adresa securităţii colective şi a dreptului internaţional”. Din acest motiv, ţara noastră a informat luni Ambasada Rusiei că un diplomat de la București va fi declarat persona non-grata şi, drept urmare, trebuie să părăsească teritoriul României.

 

Cea mai mare expulzare de spioni ruși din istorie

 

”Rusia a calculat prost și a mers prea departe cu cazul Skripal. Ce a obținut? Cea mai mare expulzare de spioni ruși ever, peste nivelul Războiului Rece, cea mai dură atitudine a Vestului de la excluderea Moscovei din G 8, din 2014, ca rezultat al anexării ilegale a Crimeii, un UE unit, care arată Rusia cu degetul, solidaritate clară a UE cu Marea Britanie, în ciuda negocierilor grele din Brexit, solidaritate transatlantică, SUA și Canada adoptând decizii similare. În final, toate aceste măsuri și altele care urmează vor face infinit mai grea viața diplomaților și spionilor ruși din Occident. Țările occidentale fie scot de la naftalină politici anti-spionaj care nu au mai fost folosite de la destrămarea URSS, fie adoptă altele noi, pe măsura pericolului reprezentat de subversiunea politică în epoca social-media. Pe cât este de popular în Rusia președintele Putin, pe atât de izolat devine în Occident”, spune Iulian Fota, directorul Colegiului Naţional de Informaţii și fost consilier prezidenţial pe probleme de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *