White rabbit in scientific lab experiment
Testarea cosmeticelor pe animale: eurodeputații cer o interdicție globală
18 mai 2018
maxresdefault
Viitoarea politică agricolă a UE: Deputații europeni solicită o finanțare echitabilă, fără renaționalizare
21 mai 2018

Comisia de Mediu: Deputații europeni votează pentru îmbunătățirea capacității de protecție civilă în Uniunea Europeană

Avion canadair de la sécurité civile française effectuant un largage sur un feu

Modernizarea mecanismului UE de apărare civilă,  căruia i-au fost testate limitele   prin incendii forestiere, furtuni și inundații în cursul anului trecut, a fost aprobată în Comisia de Mediu.

Scopul acestui mecanism este de a ajuta statele membre să răspundă mai repede și  eficient în caz de dezastre naturale sau provocate de om, prin împărțirea   eficientă a resurselor de protecție civilă. Proiectul de lege stabilește constituirea  serviciului de resurse „RescEU”, cum ar fi avioanele de luptă împotriva incendiilor forestiere, pompele de mare capacitate, spitalele de teren și echipele medicale de urgență, pentru a fi utilizate în toate tipurile de situații de urgență.

„RescEU” ar putea să cumpere sau să închirieze propriile echipamente, pe lângă cele împrumutate de statele membre. Serviciul ar putea oferi ajutor atunci când țările membre nu pot singure, dar nu trebuie să fie folosit pentru a înlocui propriile capacități și responsabilități ale țărilor membre, spun eurodeputații.

„Sistemul actual și-a arătat limitele. Am văzut acest lucru vara trecută, în timpul   incendiilor forestiere care au lovit mai multe țări în același timp, cu un rezultat dramatic în ceea ce privește pierderea de vieți omenești. Dezastrele naturale s-au intensificat și ca urmare a schimbărilor climatice. Și este esențial să oferim un răspuns la nivel european și timp pentru a acționa! „, a declarat Elisabetta Gardini (PPE, IT).

„Mecanismul nu va înlocui sistemele de intervenție  existente la nivel național și regional, ci va completa activitatea lor pentru a asigura o mai mare securitate pentru cetățenii europeni, în special în caz de dezastre de o anumită amploare”, a adăugat Elisabetta Gardini.

De asemenea, deputații europeni propun crearea unui echivalent al unui program Erasmus pentru promovarea cooperării între personalul din domeniul protecției civile.

Comisia pentru Mediu a aprobat textul cu 48 de voturi pentru, 8 împotrivă și 5 abțineri. Proiectul de lege va fi supus la vot în plenul Parlamentului la sesiunea   din 28-31 mai de la Strasbourg.

Peste 200 de persoane au decedat  din cauza  dezastrelor naturale din Europa în  anul 2017. Cicloanele tropicale recente au afectat grav regiunile ultraperiferice ale UE și teritoriile de peste mări din Caraibe. Mai mult,în  2017 Europa s-a confruntat cu o serie dezastruoasă de incendii forestiere. Peste un milion de hectare de pădure au fost distruse, aproape de trei ori mai mult decât media pe cinci ani a UE, dintre care jumătate erau doar în Portugalia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *