gaini
Comisia Europeană sprijină competitivitatea sectorului cărnii de pasăre din UE prin programe concrete de promovare a sectorului agroalimentar
5 ianuarie 2018
autostrada
Daniel Buda: Autostrăzile din România sunt o ”fata morgana” a actualei guvernări incompetente
9 ianuarie 2018

Comisia Europeană cercetează semipreparate false din carne din România

legea-supermarketurilor-intra-in-vigoare-1-676x381-676x381

Comisia Europeană intenționează să desfășoare audituri în 2018 cu privire la sistemele de control legate de etichetarea produselor alimentare în patru state membre, printre care și România.

Asociația Consumatorilor Infocons a semnalat faptul că o cantitate semnificativă de produse semipreparate din carne care se comercializează sunt false. Astfel, 40% dintre aceste semipreparate din carne nu respectă standardele de calitate și de siguranță alimentară impuse atât de la nivel național, cât și de la nivel european.

Analizele realizate în cadrul laboratoarelor Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor au arătat că există o diferență semnificativă de compoziție față de cea indicată pe etichetă. În aceste condiții, consumatorului nu i se respectă dreptul la o identificare corectă a conținutului produselor alimentare consumate, existând un risc la adresa sănătății sale. Astfel, pe lângă faptul că multe dintre semipreparatele din carne sunt nocive pentru sănătate, având un conținut ridicat de aditivi alimentari, rezultatele prezentei cercetări duc la concluzia că aceste alimente sunt mult mai toxice decât este specificat pe etichetă.

”Am solicitat Comisiei să îmi comunice măsurile care se impun la nivel european în vederea asigurării unui nivel înalt de siguranță alimentară în ceea ce privește produsele semipreparate din carne.

În răspunsul primit din partea Comisarului European pentru Sănătate şi Siguranţa Alimentară, domnul Vytenis Andriukaitis, acesta mi-a comunicat faptul că statele membre trebuie să se asigure că cerințele aplicabile sunt puse în aplicare corect de operatorii din sectorul alimentar care introduc produse alimentare pe piața UE”, declară europarlamentarul român Daniel Buda.

Răspunsul Comisarului Andriukaitis:

“Comisia ar dori să precizeze că produsele semipreparate din carne nu sunt definite în legislația UE. Ar trebui, de aceea, să se clarifice dacă se face referire la preparate din carne, produse din carne sau alte produse definite de origine animală pentru care au fost stabilite standarde armonizate de siguranță alimentară aplicabile direct.
Condițiile de utilizare și nivelurile de utilizare menționate în legislația UE privind aditivii alimentari țin seama de avizele științifice ale Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară. Prin urmare, nivelurile de utilizare a aditivilor alimentari care sunt conforme cu legislația UE nu reprezintă niciun risc în ceea ce privește siguranța la adresa sănătății consumatorilor.

În conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, informațiile referitoare la produsele alimentare nu trebuie să inducă cumpărătorul în eroare în ceea ce privește, printre altele, caracteristicile produsului alimentar și în special în ceea ce privește natura, identitatea, compoziția, metoda de fabricație sau producție și trebuie să fie precise, clare și ușor de înțeles de către consumator.

Deoarece sunt responsabile de punerea în aplicare a legislației UE, statele membre trebuie să se asigure că cerințele aplicabile sunt puse în aplicare corect de operatorii din sectorul alimentar care introduc produse alimentare pe piața UE.

Comisia intenționează să desfășoare audituri în 2018 cu privire la sistemele de control ale statelor membre legate de etichetarea produselor alimentare în patru state membre (Belgia, Franța, România și Italia).”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *