press_freedom-586x319-e1423727419726-586x319
Uniunea Europeană își intensifică sprijinul acordat pentru libertatea presei și tinerii jurnaliști în Balcanii de Vest
18 septembrie 2018
10-utile-1_0
BMW, Daimler și grupul VW, investigate din cauza testelor de poluare
18 septembrie 2018

Comisia Europeană prezintă o abordare cuprinzătoare pentru modernizarea Organizației Mondiale a Comerțului

51f0424c2c3db5cd7ba9dd3c7271aae1

Abordarea UE referitoare la reforma Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), prezentată într-un document publicat astăzi, va fi făcută cunoscută partenerilor UE cu ocazia unei reuniuni pe această temă convocată de Canada, care va avea loc la 20 septembrie la Geneva.

Comisia Europeană a prezentat astăzi un prim set de idei privind OMC, menite să modernizeze Organizația Mondială a Comerțului și să confere normelor comerciale internaționale capacitatea de a face față provocărilor economiei globale.

În cadrul prezentării documentului de reflecție al Comisiei, comisarul pentru comerț, Cecilia Malmström, a declarat: „În ultimele decenii, sistemul comercial multilateral a oferit un cadru stabil, previzibil și eficient pentru întreprinderile din întreaga lume, ajutând multe economii să înregistreze o creștere rapidă. De asemenea, în prezent, OMC este indispensabilă în ceea ce privește asigurarea unui comerț deschis, echitabil și reglementat. În ciuda succesului său, Organizația Mondială a Comerțului nu a putut să se adapteze suficient de bine la economia globală aflată în rapidă schimbare. Lumea s-a schimbat, OMC însă nu. A sosit momentul să acționăm pentru ca acest sistem să poată răspunde actualelor provocări ale economiei globale și să funcționeze din nou pentru toată lumea. Iar UE trebuie să își asume un rol de lider în acest sens.”

UE rămâne o susținătoare fermă a sistemului comercial multilateral. Din acest motiv, Consiliul European din 28 – 29 iunie 2018 a acordat Comisiei Europene un mandat pentru a urmări modernizarea OMC, cu scopul de a o adapta la o lume aflată în continuă schimbare și de a o face mai eficientă.

Documentul de reflecție al UE publicat astăzi și elaborat în urma consultărilor cu statele membre ale UE stabilește direcția acestui efort de modernizare. Fără a aduce atingere poziției finale a UE cu privire la aceste aspecte, ideile respective se referă la trei domenii-cheie:

  • actualizarea cadrului de reglementare al comerțului internațional astfel încât să reflecte economia globală de astăzi
  • consolidarea rolului de monitorizare al OMC
  • depășirea impasului iminent referitor la sistemul OMC de soluționare a litigiilor.

UE a început deja colaborarea cu alți parteneri din cadrul OMC: cu SUA și Japonia, în cadrul discuțiilor trilaterale; cu China, în cadrul grupului de lucru special constituit în cursul celei mai recente reuniuni la nivel înalt UE-China; cu alți parteneri, cel mai recent în cadrul reuniunii ministeriale a G20. În săptămânile care urmează, UE va continua să discute aceste prime idei cu diverși parteneri din cadrul OMC, în vederea elaborării unor propuneri concrete pe care să le prezinte OMC. Parlamentul European și Consiliul vor fi ținuți în permanență la curent în legătură cu aceste discuții.

 

Existența unor norme convenite cu privire la comerțul transfrontalier, monitorizate de OMC și puse în aplicare printr-un sistem imparțial de soluționare a litigiilor a contribuit, timp de decenii, la dezamorsarea tensiunilor comerciale și la evitarea războaielor comerciale. Cu toate acestea, elaborarea de noi norme comerciale nu a ținut pasul cu schimbările economice, politice și tehnologice. În special, subvențiile care denaturează piața, adesea canalizate prin întreprinderile de stat, nu sunt reflectate în mod adecvat de actualele norme comerciale internaționale, subminând condițiile echitabile de concurență pentru agenții economici.

OMC este în prezent din ce în ce mai afectată de proceduri inflexibile și de conflictele de interese existente între țări. Organul OMC care soluționează litigiile comerciale este în pericol de a fi paralizat din cauza blocării nominalizărilor pentru noii membrii ai organului de apel al OMC, iar rolul OMC în calitate de organism de monitorizare este amenințat de lipsa de transparență din numeroase țări.

Propunerile publicate astăzi vizează să remedieze această situație și să facă sistemul eficient și benefic pentru toate țările sale membre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *