masini
1.600 de maşini au ars la Liverpool într-un parking, de Anul Nou
1 ianuarie 2018
legea-supermarketurilor-intra-in-vigoare-1-676x381-676x381
Comisia Europeană cercetează semipreparate false din carne din România
8 ianuarie 2018

Comisia Europeană sprijină competitivitatea sectorului cărnii de pasăre din UE prin programe concrete de promovare a sectorului agroalimentar

gaini

În cadrul ședinței anuale a Asociației procesatorilor de carne de pasăre și a comerțului cu carne de pasăre din țările UE a fost semnalat faptul că sectorul cărnii de pasăre din Uniunea Europeană trebuie să vină cu produse cu valoarea adăugată pentru a putea fi competitiv la nivel mondial. În continuare, la nivel european există un dezechilibru major între export și import în acest sector. Astfel, importurile generează costuri de aproximativ 2,33 EUR per kg în timp ce exporturile din Uniune generează venituri de doar 1,37 EUR per kilogram.

”Se impune așadar exportul unor produse de înaltă calitate pentru a reduce aceste decalaje. Reprezentanții acestui sector trebuie să înțeleagă necesitatea obținerii și promovării unor produse de o calitate superioară pentru a putea obține valoare adăugată. Am solicitat Comisiei să îmi comunice care sunt instrumentele de care dispune în vederea sprijinirii marilor producători din sectorul cărnii de pasăre în demersul de a obține produse cu valoare adăugată mare.

În răspunsul primit din partea Comisarului European pentru Agricultură, domnul Phil Hogan, domnia sa mi-a adus la cunoştinţă faptul că sectorul cărnii de pasăre poate beneficia de politica UE în domeniul promovării și informării, cu scopul de a contribui la deschiderea sau extinderea piețelor și la mărirea gradului de conștientizare în rândul consumatorilor în legătură cu calitatea produselor europene”, a afirmat europarlamentarul Daniel Buda.

Răspunsul Comisarului Hogan:

“Diferența de valoare unitară între produsele importate și exportate derivate din păsări de curte rezultă din simplul fapt că UE importă produse cu valoare ridicată (în principal piept și bucăți de păsări de curte preparate) și exportă în principal carne nedezosată și carcase, care au o valoare inferioară. Compoziția produselor importate și exportate de UE este influențată de preferințele consumatorilor, atât din UE, cât și din țările terțe.

În 2016, UE a exportat 1,62 milioane de tone de carne de pasăre în valoare de 1,95 de miliarde EUR și a importat 902 000 tone în valoare de 2,2 miliarde EUR. Prin urmare, UE este un exportator net de carne de pasăre ca volum, dar nu ca valoare.

Sectorul cărnii de pasăre poate beneficia de politica UE în domeniul promovării și informării, care are rolul să contribuie la deschiderea sau extinderea piețelor și la mărirea gradului de conștientizare în rândul consumatorilor în legătură cu calitatea produselor europene. Comisia a aprobat recent noi programe de promovare a sectorului agroalimentar al UE. Acestea includ programe pentru sectorul cărnii de pasăre.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *