euro
Proiecte în valoare de 730 mil. de euro semnate în Europa într-o săptămână prin Planul Junker
22 decembrie 2017
ferma
Marile ferme din România au probleme în accesarea fondurilor europene
27 decembrie 2017

Consiliul Europei îndeamnă România să ceară expertiza Comisiei Veneţia privind legile justiţiei

presedintele Romaniei Klaus Iohannis

Thorbjørn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei, i-a trimis o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis în care îl îndeamnă să solicite expertiza Comisiei de la Veneţia privind reformele în domeniul judiciar adoptate de Parlamentul României.

„Dragă domnule preşedinte, Consiliul Europei este angajat să ofere cea mai mare prioritate colaborării cu statele membre pentru consolidarea independenţei şi imparţialităţii sistemelor judiciare din Europa. Din acest motiv, am urmărit cu atenţie procesul legislativ care a condus săptămâna aceasta la adoptarea de către Parlamentul României a trei texte referitoare la sistemul judiciar (texte despre Consiliul Superior al Magistraturii, despre statutul judecătorilor şi procurorilor şi despre organizarea structurilor judiciare). Sunt conştient că aceste reforme sunt dezbătute pe larg de părţile implicate şi, în general, de societatea din România”, se arată în scrisoarea pe care Thorbjørn Jagland i-a trimis-o lui Klaus Iohannis.

„În spiritul Planului de Acţiune al Consiliului Europei privind consolidarea independenţei judiciare şi a imparţialităţii, adoptat în 2016 de cele 47 de state membre, inclusiv de România, este esenţial ca în implementarea reformelor în domeniul judiciar, statele membre să utilizeze în totalitate gama de instrumente şi mecanisme puse la dispoziţie de organizaţie”, adaugă Thorbjørn Jagland.

„O opinie a Comisiei de la Veneţia ar conferi claritate privind compatibilitatea textelor menţionate mai sus cu standardele fundamentale ale statului de drept. Din acest motiv, aş îndemna autorităţile din România să le transmită Comisiei Veneţia. Acest lucru ar fi o formă de susţinere pentru activitatea autorităţilor române. De asemenea, acest lucru ar fi complementar pentru evaluarea urgentă a acestor texte pregătită de Grupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO) la capitolul standardelor anticorupţie”, încheie Thorbjørn Jagland.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *