carol
Enigmele istoriei. Documente occidentale arată că sovieticii au dorit revenirea lui Carol al II-lea
4 august 2017
oua-de-tara
Buda: „Tăcerea autorităţilor din România zdrobeşte milioane de ouă!“
8 august 2017

Constatare dureroasă a lui Daniel Buda: „Să nu ne mirăm că şi după anul 2020, agricultura din ţara noastră se va face tot cu sapa şi cu plugul!“

daniel_Buda

agri

„Sistemul deficitar al cooperativelor din România generează pierderi enorme ale fondurilor europene în sectorul agricol. Fermierii nu sunt vinovaţi de cadrul legal incert și de lipsa normelor metodologice din actuala lege a cooperativelor! Legea cooperativelor agricole a suferit diverse modificări în ultimii ani, cea mai importantă dintre acestea fiind realizată în anul 2016. Modificările au survenit ca urmare a necesității instituirii unui cadru de reglementare adecvat pentru încurajarea asocierilor sub formă de cooperative“, a declarat euroalesul.

„În România, participarea agricultorilor la formele asociative este foarte scăzută, în ciuda multiplelor avantaje care decurg din asociere. Reglementările introduse în anul 2016 au avut ca scop accesarea mai ușoară a fondurilor europene, posibilitatea de negociere a unui preț mai bun al produselor și, nu în ultimul rând, introducerea unor facilități fiscale. Cu toate acestea, agricultorii care au aderat la cooperative s-au bucurat doar de un avantaj fiscal pe o perioadă limitată, și anume lipsa impozitului. Mai mult, membrii cooperativelor sunt nemulțumiți de cadrul legal incert și de lipsa normelor metodologice, care împiedică valorificarea acestor facilități fiscale. Modificările legislative încurajează agricultorii să se organizeze pe partea de producție și nu în ceea ce privește comercializarea, așa cum sunt toate modelele de bună practică din Europa. În aceste condiții, principalii beneficiari ai noului text legislativ nu mai sunt producătorii locali, ci lanțurile de supermarketuri. Îi solicit public ministrului Agriculturii, domnului Petre Daea, să se preocupe de urgenţă de crearea unui sistem adecvat de organizare a cooperativelor agricole din ţara noastră. În perspectiva modificării Politicii Agricole Comune, România nu îşi mai poate permite luxul de a nu-şi alinia la standardele europene măsurile prin care fermierii pot accesa fonduri europene. Altminteri, să nu ne mirăm că şi după anul 2020, agricultura din ţara noastră se va face tot cu sapa şi cu plugul!“, a concluzionat Daniel Buda.

daniel_Buda

. Ținând cont că termenul „colectivizare” încă stârnește frică în cei care au prins perioada comunismului, țăranii se feresesc de aceste asocieri care se numesc „cooperative agricole”. „Motivul pentru care de 27 de ani de zile nu s-a organizat sistemul de cooperative în România este că cei care au gândit această formă de organizare au fost cei din aval, nu cei din amonte. Nu țăranii au gândit sistemul de organizare, ci cei care dețin azi în România pârghiile de comercializare, adică supermarketurile. Cel mai important jucător care împinge spre direcția cooperativei din România nu e țăranul, ci supermarketul, care mai nou chiar intră și formează cooperative, cum e Carrefour și alte structuri recente care împing în această direcție. Dar asta doar în România. În orice altă parte în Europa, cooperativele sunt construite pe comercializare în primul rând și la limită pe procesare, nicidecum pe producție. Dar în textul legii sunt încurajați agricultorii să organizeze cooperative pe parte de producție. Nicăieri în Europa nu există o asemenea aberație. De aceea suntem departe cu organizarea cooperativelor, fiindcă ne-am axat doar pe partea în care nu există motive de ceartă între agricultori”, a explicat și Avram Fițiu, profesor în cadrul USAMV.

Citește neapărat și: 

Buda, în scandalul privind practicile neloiale ale supermarketurilor: „Roșiile românești riscă să ajungă la gunoi“

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *