35464246_765527406904892_6175026755229712384_n
Daniel Buda, europarlamentar PPE/PNL: ”Finanțare suplimentară de la UE pentru apicultori”
18 iunie 2018
19503742_401
#HumanRights: Încălcări ale drepturilor omului în Rusia, Rakhine și Bahrain
18 iunie 2018

Criza georgiană: Agresiunea Rusiei trebuie să înceteze!

image-2015-07-18-20306850-70-proteste-georgia-impotriva-rusiei

Rusia ar trebui să înceteze ocuparea teritoriilor georgiene Abhazia și Osetia de Sud și să respecte pe deplin integritatea teritorială a Georgiei, au cerut săptămâna trecută deputații europeni.

Rezoluția adoptată subliniază că, după zece ani de agresiune militară împotriva Georgiei, Rusia continuă ocuparea ilegală a teritoriilor georgiene Abhazia și Osetia de Sud. Acesta a fost primul atac major al Rusiei asupra ordinii europene, urmat de alte acte de agresiune, cum ar fi anexarea Crimeei și războiul din estul Ucrainei, spun eurodeputații.

 

Agresiunea rusească trebuie să se încheie

 

Deputații europeni remarcă faptul că Rusia refuză să pună în aplicare acordul mediat de UE privind încetarea focului din 12 august 2008 și întărește în mod constant prezența sa militară ilegală în aceste regiuni.

Parlamentul European sprijină suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei și cere ca Rusia să-și schimbe decizia de a recunoaște așa-numita independență a regiunilor georgiene Abhazia și Osetia de Sud.

Deputații europeni mai solicită Rusiei să își retragă toate forțele militare din aceste regiuni, să garanteze accesul deplin al Misiunii de monitorizare a UE în teritoriile ocupate și să oprească instalarea de garduri de sârmă ghimpată care duce la izolarea populației.

 

UE este dispusă să ajute

 

UE este hotărâtă să contribuie la soluționarea pașnică a conflictului dintre Rusia și Georgia, spun eurodeputații, sugerând diferitele instrumente de care dispune,  precum Reprezentantul Special pentru Caucazul de Sud și pentru criza din Georgia.

Rezoluția privind teritoriile georgiene ocupate la 10 ani de la invazia rusă a fost adoptată prin vot deschis.

Comisarul european pentru afaceri externe, David McAllister (PPE, DE), a declarat: „Acesta este un conflict înghețat, dar nu ar trebui să devină unul uitat. Trei acțiuni sunt necesare din partea Rusiei pentru rezolvarea conflictului: îndeplinirea necondiționată a tuturor dispozițiilor acordului de încetare a focului, înlăturarea „graniței” pe linia frontierei administrative și să se abțină să mai   avanseze în teritoriul Georgian, precum și să permită întoarcerea tuturor cetățenilor georgieni strămutați”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *