londra
Terorismul în UE: atacuri, decese, arestări
8 ianuarie 2019
turda 2
Daniel Buda, președinte PNL Cluj: ”PNL este condamnat să câștige alegerile din acest an!”
21 ianuarie 2019

Cum să oprim terorismul: măsurile UE

ce_consecinte_terorism_europa_expert

Combaterea terorismului necesită abordarea unor chestiuni precum luptătorii străini, controalele la frontieră, reducerea finanțării.

Securitatea reprezintă o preocupare majoră pentru europeni: marea majoritate (80%) doresc ca UE să depună mai multe eforturi pentru combaterea terorismului. Din 2015 încoace, numărul atacurilor teroriste inspirate de religie a crescut în UE.

Măsurile UE de prevenire a unor noi atacuri variază de la controalele mai amănunțite la frontierele Europei, la o mai bună cooperare polițienească și judiciară în ceea ce privește urmărirea suspecților și a făptașilor, reducerea finanțării terorismului, combaterea crimei organizate, abordarea radicalizării și altele.

 

Ameliorarea controalelor la frontieră

 

Pentru a asigura securitatea în zona Schengen, în aprilie 2017 au fost introduse controale sistematice la frontierele externe ale UE pentru toate persoanele care intră în UE – inclusiv cetățenii UE.

Pentru a înregistra călătoriile cetățenilor din afara spațiului Schengen și pentru a accelera controalele, un nou sistem de înregistrare a intrărilor și ieșirilor a fost aprobat de către eurodeputați și miniștrii UE pe 30 noiembrie 2017. Se estimează că aceste noi controale la frontierele externe vor deveni pe deplin funcționale până în 2020 cel mai târziu.

 

Oprirea luptătorilor teroriști străini

 

Se presupune că cel puțin 7.800 de europeni din 24 de țări au călătorit în zonele de conflict din Siria și Irak pentru a se alătura grupurilor teroriste jihadiste, potrivit Europol. Deși există o scădere a numărului de călătorii, numărul luptătorilor străini care se întorc este de așteptat să crească dacă statul islamic este învins pe cale militară sau se prăbușește.

Pentru a incrimina acte precum pregătirea sau călătoria în scopuri teroriste, precum și organizarea sau facilitarea acestor călătorii, Europa a instituit o legislație europeană privind terorismul care, împreună cu noile controale la frontierele externe, va contribui la combaterea fenomenului luptătorilor străini.

 

Utilizarea datelor pasagerilor care călătoresc cu avionul 

 

Companiile aeriene care operează zboruri către și dinspre UE sunt obligate să transmită autorităților naționale date despre călătorii lor, precum numele, datele de călătorie, itinerarul și metoda de plată.

Aceste date așa-numite PNR sunt utilizate pentru prevenirea, detectarea, investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor de terorism și a infracțiunilor grave. Negocierile au durat mai mult de cinci ani, iar Parlamentul a insistat asupra garanțiilor pentru datele sensibile (care dezvăluie originea rasială, religia, opinia politică, sănătatea sau orientarea sexuală) și protecția datelor.

 

Îmbunătățirea schimbului de informații

 

Bărbatul care a efectuat atacul de la Piața de Crăciun din Berlin a folosit identități multiple pentru a se sustrage autorităților de poliție de frontieră și de aplicare a legii. Acest caz, precum și alte cazuri similare, arată importanța unui schimb eficient de informații între diferitele autorități (organe de drept, justiție, informații) din țările UE.

UE are deja numeroase baze de date și sisteme informatice pentru gestionarea frontierelor și securitatea internă. Parlamentul se concentrează în prezent pe reguli care să permită interoperabilitatea bazelor de date și consultarea simultană a diferitelor sisteme.

Europol, agenția polițienească a UE, sprijină schimbul de informații dintre autoritățile naționale de poliție fiind centrul de informare penală al UE. În mai 2016, Parlamentul a fost de acord să acorde Europol mai multe competențe pentru a intensifica lupta împotriva terorismului și a aprobat înființarea unor unități specializate, cum ar fi Centrul european de combatere a terorismului, lansat la 25 ianuarie 2016

 

Combaterea finanțării terorismului

 

O măsură eficientă pentru a opri teroriștii este reducerea surselor de venit ale acestora. Parlamentul dorește ca țările UE să urmărească tranzacțiile financiare suspecte și organizațiile caritabile dubioase și să urmărească traficul cu petrol, țigări, aur, pietre prețioase și opere de artă.

Deputații europeni au finalizat și cea mai recentă actualizare a directivei UE privind combaterea spălării banilor, care consolidează normele privind platformele valutare virtuale și cardurile anonime preplătite.

De asemenea, deputații europeni au reușit să obțină resurse suplimentare în bugetul UE pentru 2018 pentru a combate terorismul și crima organizată. Comisia Europeană a înființat recent un observator de tip blockchain ca răspuns la solicitarea Parlamentului de a monitoriza monedele virtuale, cum ar fi Bitcoin, pentru a împiedica utilizarea acestora pentru finanțarea terorismului.

 

Reducerea accesului la armele periculoase

 

UE face tot posibilul pentru ca armele periculoase să nu cadă în mâinile persoanelor nepotrivite. Directiva revizuită privind armele de foc a închis lacune juridice care au permis terorismului să folosească arme reconvertite, de exemplu în atacurile de la Paris din 2015. Regulile cer țărilor UE să aibă un sistem de monitorizare adecvat, păstrând în același timp excepții pentru vânători, muzee și colecționari.

Parlamentul insistă, de asemenea, pentru un control mai bun al exporturilor de arme și pentru un embargo asupra exporturilor de arme către Arabia Saudită.

 

Prevenirea radicalizării

 

Majoritatea atacurilor teroriste din Europa au fost comise de teroriști formați în Europa. Prin urmare, Parlamentul a propus măsuri de combatere a radicalizării și a extremismului în penitenciare și online, prin utilizarea educației și a incluziunii sociale.

 

Valoarea adăugată a UE

 

UE este principalul forum de cooperare între statele membre în lupta împotriva terorismului, chiar dacă politicile de combatere a terorismului sunt într-o mare măsură responsabilitatea țărilor.

Deputații europeni decid, împreună cu miniștrii UE, cu privire la principalele legi UE privind combaterea terorismului. În mod tradițional, Parlamentul se asigură că drepturile fundamentale și protecția datelor sunt respectate.

Strategia UE de combatere a terorismului se bazează pe patru componente: prevenirea, protejarea, urmărirea și reacția. Cadrul actual pe care Comisia Europeană îl urmează în propunerile sale este Agenda europeană privind securitatea 2015-2020, care are drept scop facilitarea cooperării dintre țările UE în lupta împotriva terorismului, crimei organizate și criminalității informatice.

În ultimii ani au existat numeroase politici UE în domeniul combaterii terorismului, care implică mulți oameni, organizații și strategii. Parlamentul a înființat o comisie specială care să sugereze modalități de îmbunătățire a eficienței și eficacității răspunsului UE la terorism. În cadrul acestei comisii a fost produs un raport care cuprinde măsuri concrete privind combaterea terorismului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *