3
Rețeaua iraniană: O grupare care controla 60 la sută din traficul cu heroină din București, destructurată de DIICOT
11 septembrie 2018
meyeluri
Standardul dublu de calitate pentru produsele alimentare: eurodeputații propun soluții
18 septembrie 2018

Cum se fură fondurile europene: Fraudă de 5 milioane de lei printr-o firmă piscicolă din Târgu Mureș

somn african

 

 O firmă din Târgu Mureș a reușit să fraudeze 5 milioane de lei din fondurile europene. După doi ani, a vrut să ia și o sumă importantă din rambursarea de TVA de la stat. Acela a fost momentul în care întreaga schemă de fraudare a ieșit la iveală, iar dosarul a ajuns la DNA.

Acum, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Târgu Mureș au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate,  a celor implicate în schema de fraudare.

 

Șase persoane și o firmă, acuzate de fraudă

 

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a șase persoane și a unei firme  pentru o fraudă de peste 5 milioane de lei, astfel:

GALFALVY ZOLTAN, administrator al S.C. Hidroizolații S.R.L. Târgu Mureș, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– constituire a unui grup infracțional organizat;
– folosire și prezentare cu rea-credință de documente false având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată;
– participație improprie la evaziune fiscală în formă continuată;
– complicitate la tentativă la stabilirea cu rea credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor și contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat;
– spălare de bani în formă continuată;
– dare de mită;

S.C. HIDROIZOLAȚII S.R.L. Târgu Mureș, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– evaziune fiscală în formă continuată,
– tentativă la stabilirea cu rea credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor și contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat;
– folosirea și prezentarea cu rea-credință de documente false având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată;

KONTES LORAND și CIURARU JANOS, administratori ai unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– constituire a unui grup infracțional organizat;
– complicitate la evaziune fiscală în formă continuată;
– spălare de bani în formă continuată;

FABIAN LEVENTE și FODOR VILMOS ELEMER, pentru săvârșirea infracțiunilor de sprijinire a unui grup infracțional organizat și spălare de bani în formă continuată;

MIHALCA GEORGE – LIVIU, consilier în cadrul Direcției Generale Pescuit – Centrul Regional Brașov, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

 

Cum s-au fraudat 5 milioane de leid in fonduri europene

 

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii din Târgu Mureș au descâlcit întreaga schema de fraudare, care s-a petrecut în perioada 2014-2016.

În luna octombrie 2014, inculpații Galfalvy Zoltan, Kontes Lorand și Ciuraru Janos au constituit un grup infracțional organizat care și-a desfășurat activitatea până în luna februarie 2016, acționând în mod coordonat în scopul săvârșirii mai multor infracțiuni legate de utilizarea fondurilor alocate de la bugetul Uniunii Europene. În perioada respectivă, grupul a fost sprijinit și de inculpații Fabian Levente și Fodor Vilmos Elemer.
Concret, la data de 23 aprilie 2014, inculpatul Galfalvy Zoltan, în calitate de administrator al SC Hidroizolații SRL, a încheiat cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale un contract de finanțare nerambursabilă, valabil și în prezent, având ca obiect “Creșterea în sistem superintensiv a somnului african și procesarea acestuia”, valoarea proiectului fiind de 10.253.502 lei.
În perioada octombrie 2014 – decembrie 2015, inculpatul Galfalvy Zoltan, beneficiind de sprijinul celorlalți membri ai grupului infracțional, a depus, la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în cuprinsul documentației, facturi fiscale, cunoscând că acestea reprezintă cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale. Ca urmarea a acestei conduite infracționale, SC Hidroizolații SRL a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în sumă totală de 1.816.620,46 lei (din totalul sumei de 2.862.422,43 lei primită din bugetul UE+finanțare din bugetul național) care a fost virată în conturile mai multor firme fantomă.
În aceeași perioadă, inculpatul Galfalvy Zoltan a determinat-o pe contabila S.C. Hidroizolații S.R.L. să înregistreze în evidentele firmei, fără vinovăție, un număr de 19 de facturi fiscale, reprezentând cheltuieli care nu aveau la bază operațiuni reale, în valoare totală de 8.961.864 lei.
Ulterior, o parte din sumele de bani obținute în acest mod, au fost transferate succesiv în conturile unor societăți cu comportament tip fantomă și retrase ulterior în numerar, de la ATM–uri de către inculpatul Fabian Levente. După ce aceste sume i-au fost predate inculpatului Galfalvy Zoltan, prin intermediul inculpatului Fodor Vilmos Elemer, Galfalvy Zoltan le-a reintrodus în circuitul economico-financiar cu titlu de împrumut asociat. Repetarea operațiunilor de virare a sumelor de bani, retragerea din conturile firmelor fantomă și depunerea în contul S.C. Hidroizolații S.R.L. cu titlu de împrumut asociat a condus la cumularea sumei totale de 5.568.490 lei cu titlu de împrumuturi acordate de asociați (Galfalvy Zoltan și o altă persoană).
La data de 21 decembrie 2015, inculpatul Galfalvy Zoltan a remis produse alimentare și nealimentare în valoare totală de 390 lei, inculpatului Mihalca George Liviu, în calitate de consilier în cadrul Direcției Generale pentru Pescuit – Centrul Regional Brașov din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în legătură cu îndeplinirea, de către acesta, a atribuțiilor privind verificarea și avizarea documentației depuse pentru proiectul respectiv precum și monitorizarea proiectului și verificarea lucrărilor executate la punctul de lucru al S.C. Hidroizolații S.R.L..
În cursul lunii ianuarie 2016, inculpatul Galfalvy Zoltan a ajutat S.C. Hidroizolații S.R.L. la întocmirea cu rea credință, prin intermediul contabilei Cioban Alina, a decontului de TVA aferent lunii decembrie 2015, prin care societatea a solicitat fără drept de la bugetul statului suma de 1.690.162 lei, cu titlu de rambursare de TVA. Această acțiune nu și-a produs efectul întrucât, în urma controlului efectuat de către reprezentanții A.N.A.F. – Administrația Județeană a Finanțelor Publice Mureș, a fost sesizată Direcția Națională Anticorupție.

În cauză, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile, conturi bancare, ce aparțin inculpaților.
Ministerul Finanțelor Publice prin Agenția Națională de Administrare Fiscală – Administrația Județeană a Finanțelor Publice Mureș, s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 3.100.695 lei, reprezentând prejudiciu în dauna statului ca urmare a infracțiunii de evaziune fiscală.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 2.862.422,43 lei, reprezentând prejudiciu ca urmare a infracțiunii de obținere pe nedrept de fonduri europene.
Față de suspectul DEMETER ATTILA, procurorii au dispus disjungerea și declinarea cauzei în vederea efectuării urmării penale de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Miercurea Ciuc.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mureș, cu propunerea de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *