at_macroarraydiagnostics_baner_985x270_base-generic_02
Diagnosticarea rapidă a alergiilor: la Viena se dezvoltă o nouă metodă de testare alergică
27 decembrie 2018
20181211PHT21511_original
Președinția română a Consiliului UE: ce și-a propus România în următoarele 6 luni!
7 ianuarie 2019

Cum v-a îmbunătățit UE experiența digitală în 2018

Man shopping christmas gifts with a laptop through internet whil

De la eliminarea redirecționărilor către alte țări până la finanțarea conectivității Wi-Fi în spațiile publice, aflați cum v-a îmbunătățit Parlamentul experiența digitală în 2018.

Călătoriți, cumpărați sau sunați oriunde în UE fără bariere sau costuri suplimentare. În acest fel pot fi descrise piața unică digitală și rezultatele muncii Parlamentului în acest domeniu.

Cumpărături online fără redirecționări automate către alte țări

Începând cu 3 decembrie 2018, consumatorii nu vor mai fi afectați de blocarea geografică. În februarie 2018, eurodeputații au adoptat un regulament care pune capăt blocării geografice, obligând comercianții să ofere accesul la bunuri și servicii în aceleași condiții în toate statele membre UE, indiferent de locul în care se conectează la internet.

Cumpărătorii online nu vor mai avea parte de astfel de forme de discriminare, în timp ce redirecționările către versiuni locale ale site-urilor web au fost interzise. Printre bunurile și serviciile care beneficiază de pe urma noilor norme se numără aparatele de uz caznic, electronicele, hainele, cazările la hotel, chiriile și biletele la evenimente.

 

O mai bună livrare a coletelor la nivel transfrontalier

Totodată, deschiderea pieței online la nivelul UE face să devină necesare îmbunătățirea livrărilor și a protecției consumatorilor. În martie 2018, deputații europeni au adoptat norme noi pentru a face livrarea coletelor la nivel transfrontalier mai transparentă și competitivă, dar și pentru a reduce barierele pe care le întâmpină consumatorii și comercianții atunci când cumpără produse online în UE. Acest regulament nou a intrat în vigoare în mai 2018.

 

Acces la serviciile de conținut cu plată în întreaga UE

Peste jumătate (53%) dintre cetățenii UE vizionează filme sau seriale online mai mult de o singură dată pe săptămână, iar din aprilie 2018 pot continua să facă acest lucru și atunci când se află într-o altă țară a UE. Regulamentul privind portabilitatea se aplică în toate statele membre UE și permite consumatorilor să acceseze serviciile de conținut online atunci când călătoresc în UE în același fel ca acasă. Aceste norme se aplică tuturor furnizorilor care oferă servicii de conținut online cu plată.

 

Fonduri pentru conectivitatea Wi-Fi gratuită în spațiile publice

Pentru a se putea bucura de conținutul digital, utilizatorii au nevoie de conexiuni la internet de mare viteză și fiabile. De aceea, în 2018, a fost lansată inițiativa WIFI4EU, o schemă de finanțare menită să promoveze conectivitatea Wi-Fi gratuită în spațiile publice din întreaga UE.

Obiectivul inițiativei europene WIFI4EU este de a oferi în peste 6.000 de comunități din întreaga UE conexiune gratuită de mare viteză Wi-Fi până în 2020. Peste 21.700 de municipalități s-au înscris deja. Cei care vor beneficia de pe urma acestei inițiative au fost selectati  în decembrie, iar instalarea echipamentului Wi-Fi  începe în 2019.

 

Norme viitoare privind apelurile internaționale mai ieftine și 5G

În noiembrie, eurodeputații au aprobat pachetul legislativ privind telecomunicațiile, care are ca obiectiv plafonarea prețurilor apelurilor telefonice internaționale la 19 eurocenți, iar pe cel al mesajelor la 6 eurocenți începând cu 15 mai 2019. Un alt obiectiv al acestor norme este de a stimula investițiile necesare pentru a garanta accesul la conexiunile 5G în orașele europene până în 2020.

GDPR

Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR) a intrat în vigoare pe 25 mai 2018. Normele oferă consumatorilor o mai mare putere de decizie asupra prezenței digitale, inclusiv dreptul de a solicita informații referitoare la modul în care sunt folosite datele lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *