bani-apia
Propuneri de simplificare a accesului la fondurile europene
12 iulie 2017
daniel_Buda
Daniel Buda: „Comisia Europeană trebuie să acorde un sprijin mai consistent fermierilor“
12 iulie 2017

Daniel Buda, avertisment dur: „Subvențiile acordate în viitoarea Politică Agricolă Comună sunt pe cale să devină extrem de dezavantajoase pentru fermierii români!“

fermieri

agricultura.jpg

Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană produce consecințe inevitabile asupra structurii bugetului comunitar. Documentul de reflecție asupra viitorului finanțelor Uniunii Europene elaborat de către Comisia Europeană propune o schimbare de paradigmă în acordarea subvențiilor, în sensul unui transfer al fondurilor de la subvenționarea terenului către subvenționarea lanțului ”teren-farfurie”.

România este unul dintre principalii beneficiari în ceea ce privește acordarea subvențiilor pentru terenuri, în timp ce la capitolul procesare, agricultorii români se poziționează la sfârșitul clasamentului european. Acest fapt a fost remarcat şi de către euroalesul Daniel Buda, membru în cadrul Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Parlamentului European, care a interpelat de urgenţă Comisia Europeană pe această temă.

Daniel Buda

„Cu toate că acest document este cu titlu de reflecție, iar decizia finală aparține statelor membre și Parlamentului European, restructurarea bugetului devine inevitabilă pe fondul diminuării drastice a bugetului după pierderea contribuțiilor britanice. Acest aspect implică automat o scădere a cuantumului subvențiilor și un volum de muncă mai ridicat în rândul fermierilor în vederea accesării subvențiilor. I-am solicitat Comisarului European pentru Agricultură, domnului Phil Hogan, să îmi comunice de urgenţă dacă în situația în care se va aprecia oportună subvenționarea lanțului «teren-farfurie», cum intenționează Comisia să sprijine agricultorii care erau beneficiari ai fondurilor alocate subvenționării terenurilor și nu îndeplinesc condițiile necesare pentru a fi eligibili în vederea accesării noului tip de subvenție şi în ce măsură diminuarea fondurilor alocate Politicii Agricole Comune va afecta productivitatea în agricultură. Nu în ultimul rând, îi solicit Ministrului Agriculturii, domnului Petre Daea să intervină şi să clarifice de urgenţă situaţia subvenţiilor fermierilor români în viitoarea Politică Agricolă Comună. Orice întârziere în luarea unei poziţii a României în această chestiune va genera diminuarea sau chiar pierderea acestor subvenţii de către fermieri!“, a declarat euroalesul român.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *