baltata
Daniel Buda, despre o realitate tristă a crescătorilor de bovine: „Un litru de lapte costă mai puţin ca o sticlă de apă plată!“
1 septembrie 2017
unnamed
Lansarea secţiunii dedicate oportunităţilor de angajare în instituţiile europene pe site-ul afacerieuropene.mae.ro
2 septembrie 2017

Daniel Buda: „Conservele de ton cu concentrații ridicate de «Cesiu 137» radioactiv trebuie retrase şi interzise urgent de pe piaţa românească şi cea europeană!“

bf

1503585394331_20170812155332-S4

Asociația Pro Consumatori, membră a Organizației Europene a Consumatorilor, a analizat 33 conserve de ton distribuite în România de către: Interbrands Marketing & Distribution, Defne Selos, Serpico Trading, De Silva Exclusiv, Tymbark Maspex Romania, Garom Food, Ivico Total Distribution, Whiteland Import-Export, Nordic Import Export, Parma Food Group Distribution, Mico Total Distribution, Queen Monaco Services, Safeway International, Hame Romania, Dinadi si Cyrom Romania. Acest studiu face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Să învățăm să înțelegem eticheta!”.

Prin această campanie, experții Asociației Pro Consumatori își propun să-i învețe pe consumatori să înțeleagă eticheta produselor astfel încât aceştia să facă achiziții în cunoștință de cauză. Studiul a fost realizat de către o echipă de experți coordonați de către conf. univ. dr. Costel Stanciu. Rezultatele? Una din două conserve de ton are în compoziţie peşte contaminat cu Cesiu 137 !

„La alegerea unei conserve de ton trebuie să se aibă în vedere conținutul de ton din conservă, cantitatea de proteine, de grăsimi şi de sare la 100 grame produs. Un alt aspect important îl reprezintă şi locul unde a fost pescuit peştele întrucât cel capturat în Oceanul Pacific este iradiat cu Cesiu 137 în urma accidentului nuclear de la Fukushima din anul 2011. Din păcate, ingerarea unui aliment radioactiv este cea mai gravă formă de poluare, iradierea în acest caz fiind de 20 de ori mai mare decât iradierea exterioară a corpului în aceleaşi condiţii privind cantitatea de element radioactiv. Recomand consumatorilor să evite conservele de ton care au în compoziţie peşte capturat în Oceanul Pacific, respectiv din următoarele zone: FAO 61, 67, 71, 77, 81, 87 şi 88. De asemenea, consumatorii nu trebuie să achiziționeze conservele de ton care au ambalajul bombat, lovit, cu puncte sau pete de rugină, acestea reprezentând un adevărat pericol pentru sănătatea lor“ , a precizat Costel Stanciu.

Daniel Buda

Cazul a intrat imediat în atenţia euroalesului Daniel Buda, cel care se luptă de câteva luni la Bruxelles pentru eliminarea dublului standard de calitate a alimentelor. „Conservele de ton cu concentrații ridicate de «Cesiu 137» radioactiv trebuie retrase şi interzise urgent de pe piaţa românească şi cea europeană! În urma unui studiu realizat de Asociația Pro Consumatori, membră a Organizației Europene a Consumatorilor, a fost semnalat nivelul ridicat de «Cesiu 137» din conservele de ton. Membrii acestei asociații au realizat o cercetare în care au analizat 33 de tipuri de conserve de ton provenite atât din țări europene, cât și din state din Asia. Rezultatele acestui studiu au relevat faptul că una din două conserve de ton conține pește contaminat cu «Cesiu 137». Mai mult, 40% din conservele de ton care au făcut obiectul cercetărilor nu includ informații complete pentru consumatori sau au greșeli la nivel de etichetă. În ceea ce privește concentranția de «Cesiu 137», studiul arată că această concentrația a crescut de două sau chiar de trei ori în ultima perioadă. Astfel, zilnic 300 de tone de apă contaminată radioactiv ajunge în oceanul Pacific, fiind puternic afectat mediul oceanic, dar și fauna din adâncuri. Drept urmare, produsele alimentare ce provin din aceste medii, cum ar fi tonul sau uleiul de pește prezintă o radioactivitate sporită. Aceste produse sunt vândute de cele mai multe ori la prețuri derizorii în supermarketuri, persoanele cu venituri reduse fiind cele mai predispuse la consumul acestor alimente. Am adresat Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris, în baza procedurilor parlamentare de care dispun, în care am rugat să mi se comunice care sunt instrumentele de care dispune instituţia în vederea interzicerii totale de pe piața europeană a conservelor de ton care conțin un nivel ridicat de «Cesiu 137» radioactiv, substanţă care afectează sănătatea consumatorilor europeni. Vă voi reda răspunsul Comisiei de îndată ce îl voi primi“ , a precizat Daniel Buda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *