laura-codruta-kovesi
Dragnea nu scapă de Kovesi. Augustin Lazăr o aduce în Ministerul Public
11 iulie 2018
ue-africa-epa
Planul de investiții externe al UE vizează proiecte din Africa și din vecinătate pentru stăvilirea migrației
12 iulie 2018

Daniel Buda, europarlamentar: ”Crescătorii de porci și de păsări, pârliți și jumuliți de inconsecvența funcționarilor din Ministerul Agriculturii!”

Crescătorii-de-păsări-şi-de-porci-din-România-cer-autorităţilor-să-urgenteze-publicarea-legilor-care-susţin-investiţiile-e1525853243667

Potrivit europarlamentarului Daniel Buda (PPE/PNL), fondurile europene reprezintă şansa dezvoltării agriculturii româneşti, o şansă pe care România nu îşi poate permite să o piardă. Cu toate acestea, ultima decizie a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale anulează eforturile fermierilor de a-și valorifica efectivele cu sprijinul fondurilor europene.

”Crescătorii de porci și de păsări sunt pârliți și jumuliți de inconsecvența funcționarilor din Ministerul Agriculturii! După ce până nu demult, le plângeau de milă crescătorilor de porci, iată că în aceste zile i-au înjunghiat mișelește pe la spate. MADR a transmis prin intermediul reprezentanților APIA faptul că o parte din cei care au aplicat în luna mai 2018 pentru Măsura 14 – subpachetele pe bunăstare, nu sunt eligibili. Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine, o organizație ce este mereu aproape de fermieri și de nevoile lor, a dialogat cu asociațiile europene din care face parte și a transmis faptul că legislația UE prevede posibilitatea plății retroactive, așa cum este și în acest caz. Măsura 14 a fost anunțată în cursul lunii mai și trebuia să se intre la plată de la 1 ianuarie 2018”, spune europarlamentarul Daniel Buda.

Însă MADR refuză să sprijine fermierii români, care cu bună-credință au aplicat pentru aceste fonduri și care au populat fermele timp de o jumătate de an, cu respectarea condițiilor, în baza asigurărilor venite de la APIA că vor primi banii europeni. Astfel, MADR a informat fermierii de faptul că nu vor beneficia de sumele compensatorii de la UE, chiar dacă fermierul a îndeplinit toate condițiile de bunăstare superioare, invocând motive create artificial. Vor fi afectați peste 50 de fermieri crescători de păsări care cresc aproximativ 50 de milioane păsări pe an și crescători de porci care cresc în jur de 300.000 de porci/an. Având în vedere că majoritatea au proiecte în derulare, în absența fondurilor aferente măsurii de bunăstare, aceștia nu vor mai putea îndeplini obiectivele asumate prin proiect, fiind împinși astfel în pragul falimentului.
Pe această cale, solicit public Ministrului Agriculturii, Petre Daea, să respecte drepturile fermierilor care au îndeplinit condițiile pentru accesarea fondurilor aferente Măsurii 14. Interpretarea neconformă de către Ministerul Agriculturii a legislației europene și în defavoarea fermierilor nu face altceva decât să-i îndepărteze și mai mult pe fermierii români de perspectiva unei dezvoltări europene”, punctează europarlamentarul liberal.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *