buda comisie
Daniel Buda, europarlamentar: ”Statul ar trebui să plătească penalități de întârziere dacă se întârzie cu plata subvențiilor către fermieri!”
21 noiembrie 2018
articol-01-6
Promisiuni: Guvernul constată că sectorul construcțiilor e prioritar și promite salarii minime de 3.000 de lei
5 decembrie 2018

Daniel Buda, europarlamentar: Cum își bate joc Guvernul de oamenii din șase județe din Ardeal

hangarul-elicopterului-smurd-va-fi-gata-in-maxim-doi-ani

În urmă cu trei ani, Raed Arafat decidea ca elicopterul SMURD care deservește cele șase județe din Regiunea de Nord-Vest să fie arondat județului Sălaj, respectiv să se construiască un hangar la Jibou. Au trecut trei ani de atunci și elicopterul SMURD nu a mai ajuns în Sălaj. De ce? Pentru că s-a construit hangarul fără pista de aterizare și de atunci autoritățile locale și cele naționale ăși aruncă responsabilitatea unii altora.

Europarlamentarul PNL/PPE Daniel Buda denunță public felul în care Guvernul tratează această situație critică pentru pacienții din șase județe din Ardeal.

”De trei ani de zile locuitorii din șase județe din Ardeal așteaptă să vină elicopterul SMURD la Jibou. Trei ani în care autoritatea județeană din Sălaj a construit hangarul, dar a „uitat” să cuprindă și pista de aterizare pentru elicopter. De atunci a început tevatura hârtiilor fără finalitate. Terenul pe care a fost construit hangarul, fără pistă, a trecut pe rând din proprietatea Primăriei din Jibou la IGSU, la Consiliul Județean Sălaj și iar la IGSU, pentru ca acum, de mai bine de doi ani, să se aștepte semnătura bravului ministru Camen Dan ca terenul și investiția să se mute iar în proprietatea Consiliului Județean pentru a se construi și pista uitată. O epopee curat românească în care vedem cum autotitățile, de la București până la cele locale, își dau cu stângul în dreptul și ridică din umeri. Asta în timp ce elicopterul SMURD nu deservește pacienții din cele șase județe arondate. Vorbim despre Cluj, Bihor, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare și Sălaj. Vorbim despre cazurile grave, oameni a căror viață atârnă de un fir de ață și pentru care transportul rapid de la o unitate spitalicească fără dotările necesare la o clinică de specialitate înseamnă o șansă la viață. Vorbim despre acei gemeni născuți prematur de o sălăjeancă care i-a pus pe medici în situația de a alege viața cui o salvează, pentru că nu aveau decât o ambulanță dotată cu aparatura necesară pentru bebeluși. Vorbim despre marii arși, pentru care minutele înseamnă linia despărțitoare dintre viață și moarte. Vorbim despre victimele accidentelor rutiere din Satu Mare care au nevoie de intervenții chirurgicale complicate și rapide pe care le pot avea doar în centre precum Clujul sau Tg. Mureș. Vorbim despre respectul față de viața semenilor noștri, pe care idioții birocrației de la București îi ignoră cu desăvârșire”, spune europarlamentarul  Daniel Buda.

 

Problema e la Guvern, unde nu există nicio preocupare de deblocare a situației 

 

”Doamna Carmen Dan, ministrul gazării populației interne, are în vârful pixului semnătura prin care se deblochează situația hangarului SMURD de la Jibou. De doi ani nu e în stare de o minimă compasiune pentru românii din Regiunea de Nord-Vest. Pentru că accidentele, boala sau situațiile de urgență nu-și aleg victimele după carnetul de partid. Iar fiecare moarte care survine din cauza întârzierilor în acordarea serviciilor medicale potrivite se contabilizează la „realizările” sale ministeriale.
Fac apel public ca situația hangarului SMURD de la Jibou să se deblocheze. Doi ani de zile pentru o semnătură, în condițiile în care există sursa de finanțare pentru construirea lui, există hangarul, există elicopterul, există personalul pregătit pentru folosirea acestuia, doi ani de zile este o perioadă inacceptabilă pentru ca ministrul Carmen Dan să înțeleagă că vorbim de vieți omenești.
Doamna Viorica Dăncilă, ca premier, vă revine responsabilitatea față de toți românii, ardeleni sau nu. Doamna Carmen Dan, dacă domnul Dragnea v-a confiscat pixurile, vă trimit unul de la Cluj, că de la Bruxelles știm că vă repugnă. Domnule Arafat, situația pe care o tolerați este inadmisibilă chiar și pentru dumneavoastră”, punctează liderul liberal.

 

Au construit hangarul, dar fără pistă de aterizare

 

Ca să poată ajuge elicopterul SMURD în sfârșit la Jibou pentru a deservi cele șase județe ale Regiunii de Nord-Vest, autoritățile locale trebuia să construiască un hangar. După o perioadă destul de lungă în care s-au căutat soluții și s-au învinuit unii pe alții (Consiliul Județean Sălaj și Primăria orașului Jibou) s-au demarat și lucrările de construcție ale hangarului. Însă, acesta a fost construit fără o pistă de aterizare pentru elicopter, astfel că hangarul este de mai bine de doi ani inutilizabil. Autoritățile locale spun că au sursa de finanțare, însă la terminarea construcției hangarului au renunțat la administrare în favoarea IGSU. Ca să poată construi pista, este nevoie de o nouă hotărâre de Guvern prin care se readuce în administrarea  Consiliului Județean infrastructura respectivă. Însă, această hotărâre nu este emisă de mai bine de doi ani. Între timp, elicopterul SMURD repartizat Regiunii de Nord-Vest este folosit în alte locații, la Tg. Mureș și la Iași.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *