brua
România mai are gaze naturale pentru zece ani
3 martie 2018
ludovicorbanlideruldeputatilorpn_1460381897_46748700
Decizie definitivă: Ludovic Orban a fost achitat
5 martie 2018

Daniel Buda, europarlamentar PPE/PNL: ”Politica Agricolă Comună pune accent, mai mult ca niciodată, pe investiții”

buda hogan

În cadrul ședinței Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală a Parlamentului European de   săptămâna trecută a avut loc audierea publică comună cu Comisia de Dezvoltare privind impactul Politicii Agricole Comune asupra țărilor în curs de dezvoltare.

În cadrul audierii a fost prezent și Comisarul European pe Agricultură,   Phil Hogan, care a subliniat în intervenția sa faptul că Politica Agricolă Comună (PAC) este una pro dezvoltare.
“Politica Agricolă Comună din 2018 este o politică pro dezvoltare, este mai modernă și din mai multe puncte de vedere înțelege care este pactul din afara UE și pactul de astăzi reflectă că facem parte dintr-o lume globală. Unul dintre miturile persistente este că UE îi discriminează pe cei din țările în curs de dezvoltare. Realitatea este că tot acest lucru a dispărut de mult timp. PAC este aliniată obiectivelor de dezvoltare deja de mai mulți ani. Măsurile pe piață sunt permise, este adevărat, însă doar în cazul de criză sunt admise crize pe piață însă și atunci sprijinul pentru agricultori este stabilit și acest lucru reduce presiunile asupra piețelor globale, subvențiile la export nu mai există din ianuarie 2014. UE a susținut acordul de la Naiorobi din 2015, de a pune capăt exporturilor la export. A fost unul din momentele de mândrie în care doamna comisar Masson a susținut acest lucru. Există condiții extrem de favorabile de acces la piața europeană”, a spus comisarul Phil Hogan.

 

Acces liber pe piața europeană  pentru țările slab dezvoltate 
Totodată, comisarul pentru Agricultură susține că UE oferă acces liber la cel mai slab dezvoltate țări și avem acord de parteneriat economic, de liber schimb care ține seama de caracteristicile țărilor partenere cu care semnăm și care permit recurgerea la anumite măsuri concrete. Astfel, UE este cel mai mare importator de alimente în valoare de 3,5 miliarde de euro în 2017, mai mult decât importă SUA, Japonia, Canada împreună.

”Accelerăm cooperarea în cadrul ONU, G7, G20 fără de care abordarea UE este percepută ca fiind un model din punctul de vedere al păstrării dezvoltării rurale. Avem un rol de leadership din punct de vedere al agendei climatice. Comunicarea publicată în noiembrie exemplifică care sunt eforturile suplimentare posibile în viitoarea Politică Agricolă Comună. Avem un angajament clar ca securitatea alimentară să fie garantată de o producție mai durabilă, un angajament clar pentru a consolida acțiunile de mediu și climatice. Migrația reprezintă o prioritate în relațiile UE cu statele partenere și sunt convins că împreună vom găsi soluții care să găsească înlocuirea fluxurilor migratorii necontrolate cu canale legale de a ajunge în UE. Când este vorba de a răspunde migrațiilor nu începem de la zero, UE și statele membre rămân în continuare cei mai importanți furnizori de dezvoltare, 72,5 miliarde de euro în 2017. Majoritatea este dedicată consolidării capacității de guvernare din statele noastre partenere. Am menționat deja impactul pozitiv de acces la piața europeană, pe lângă eforturile UE de a spori investițiile din Africa și trebuie să sporim aceste eforturi. Știți că există o oportunitate din acest punct de vedere. Zonele rurale au un rol cheie pentru a furniza locuri de muncă tinerilor și a face față creșterii demografice din Europa și uniunea africană are ca prioritate dezvoltarea agricolă. Acest lucru va ajuta la crearea unor capacități din punctul de vedere al ofertei inclusiv sprijinirea mini lăptăriilor. Trebuie să accelerăm eforturile într-un mod durabil tocmai de aceea am început un dialog politic cu Comisarul Uniunii Africane pentru agricultură și continuăm modelele de asistență pentru dezvoltare. Acum ne concentrăm pe consolidarea investițiilor în zonele rurale, sprijinirea industriilor agro alimentare din Africa pentru ca acestea să poate să profite de oportunitățile globale astfel încât migrația să nu fie o necesitate. Mă bucură faptul că s-a recunoscut faptul că o agricultură durabilă va fi crucială pentru viitorul nostru al tuturor. Toate evenimentele pe care le-am organizat în cooperare cu colegii noștri și cu această ocazie acestor evenimente am cerut să se creeze un grup de lucru care să se ocupe de cooperarea strategică cu Africa și rolul acestui grup de lucru este să examineze posibilitățile de locuri de muncă, în agricultură, în sectorul agro alimentar. Ideea este să ducem 10 experți care să ne prezinte un raport la sfârșitul acestui an și mă bucur că pot să fac asta împreună cu Uniunea Africană. PAC dedică o atenție tot mai mare investițiilor”, a explicat comisarul Phil Hogan.

 

Europarlamentarul Daniel Buda vorbește despre concurența neloială

 

 

Europarlamentarul PPE/PNL, Daniel Buda, a intervenit în cadrul dezbaterii și a subliniat problema concurenței neloiale de pe piața europeană.
“În România, dacă nu ar exista forme de sprijin pentru sectorul de porc sau pasăre, nu am putea rezista pe piață. Mă intersează dacă ați făcut o evaluare la ceea ce înseamnă importurile de carne de vită în țările Mercosur pentru că, din păcate, aceste importuri distorsionează foarte mult piața internă a UE. De ce spun acest lucru? Deoarece acești fermieri din țările din Mercosur nu au aceleași condiționalități pentru ceea ce înseamnă producerea unui kg de carne așa cum le au femirii din UE. Acest lucru provoacă mari turbulențe pe piață deoarece ei pot să producă un kg de carne cu 2 euro și să îl vândă în profit cu 2,5 euro. În schimb, cei din UE nu pot să vândă un kg de carne sub 3 euro. Este important să creem capacități de producție la nivel local. România importă astăzi de 5 miliarde de euro hrană, în condițiile în care a exportat de doar 300 de milioane de euro în exterior deși se spune că România ar putea să ofere hrană pentru 80 de milioane de cetățeni. De ce? Pentru că din păcate există o concurență neloială. Doamna McGuiness spunea că le revine statelor membre să facă acest lucru dar poate că statele membre nu au capacitatea de a pune frâu acestei concurențe neloiale care, din păcate, distruge foarte multe sectoare”, a subliniat Daniel Buda.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *