download (1)
Replică acidă a inițiatorului BRUA pentru reprezentantul transportatorului maghiar de gaze: ”România decide singură cum își dezvoltă industria pe orizontală!”
29 iunie 2018
imagine-articol0_48679
De luni, șef nou la Cadastru în Sălaj
29 iunie 2018

Daniel Buda, europarlamentar PPE/PNL: ”România, declin major în ceea ce privește suprafețele certificate ecologic!”

agricultura-eco-e1520432473415

 

Deși Comisia Europeană sprijină dezvoltarea agriculturii ecologice din țara noastră, punând la dispoziție o finanțare generoasă, România înregistrează un declin major în ceea ce privește suprafețele certificate ecologic.

Situația este semnalată de către europarlamentarul PPE/PNL Daniel Buda, care a cerut clarificări de la Comisia Europeană cu privire la situația înregistrată de România.

”În cadrul celui mai mare târg internațional specializat pe domeniul ecologic, s-au dezbătut performanțele țărilor europene în ceea ce privește sectorul agriculturii ecologice. Aici, România a fost menționată într-un studiu al Institutului de Cercetare a Agriculturii Ecologice din Elveția, arătându-se faptul că are performanțe slabe în acest sector. Dintre toate cele 23 de țări est-europene analizate prin intermediul acestui studiu, România este, alături de Polonia, singura țară în care se înregistrează un declin major în ceea ce privește suprafețele certificate ecologic”, spune europarlamentarul Daniel Buda.

Totuși, Daniel Buda admite faptul că România se află în ierarhia primelor 10 țări ca suprafață totală agricolă ecologică, ocupând locul 7, dar această suprafață nu este în totalitate cultivabilă, ducând astfel la regres. Principalele motive identificate de europarlamentar țin de instabilitatea reglementărilor politicilor interne, de lipsa forței de muncă și, mai ales, de lipsa unor finanțări a unor rețele de susținere la nivel național.

”Am solicitat Comisiei să îmi comunice care sunt instrumentele de care dispune pentru a îmbunătăți situația României, având în vedere că aceasta dispune de o suprafață extinsă pentru agricultura ecologică. În răspunsul primit din partea Comisarului european pentru Agricultură, domnul Phil Hogan, acesta mi-a comunicat faptul că agricultura ecologică beneficiază de diversele plăți oferite prin politica agricolă comună, dar și de sprijin specific”, punctează Daniel Buda.

De cealaltă parte, Comisia Europeană susține că România are la dispoziție o finanțare generoasă care ar putea ajuta agricultura ecologică din țara noastră.

“Potrivit datelor Eurostat, în 2017 în România s-a înregistrat într-adevăr o diminuare a suprafeței dedicate agriculturii ecologice. Agricultura ecologică beneficiază nu numai de diversele plăți oferite prin politica agricolă comună (PAC) dedicate sectorului agricol din UE în ansamblu – dintre care unele sunt legate de anumite cerințe de mediu pe care fermierii ecologici le respectă în orice caz – ci și de sprijin specific. În perioada de programare 2014-2020, României i-a fost alocată suma de 201 milioane EUR din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR), pentru întreținerea terenurilor și conversia acestora la agricultura ecologică. Noul regulament privind producția ecologică, care va intra în vigoare în ianuarie 2021, armonizează normele de producție în UE, creând condiții de concurență echitabile pentru operatorii europeni și față de producătorii din țări terțe. Noul regulament va simplifica, de asemenea, anumite norme (de exemplu, certificarea în grup), cu scopul de a încuraja micii producători să adere la sistemul ecologic.

Serviciile competente ale Comisiei, în special Direcția Generală Agricultură și Dezvoltare Rurală, lucrează în strânsă colaborare cu autoritățile române pentru a monitoriza dezvoltarea agriculturii ecologice în România“, susține Comisarul pentru Agricultură, Phil Hogan.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *