dezastru-economic-romania-premierul-dancila-cifre-292536
Cum rezolvă Dăncilă lipsa forței de muncă calificată? Înființează o nouă Autoritate Națională!
2 iulie 2018
bebe2_75860600
Europarlamentarul Daniel Buda: România, o ”vale a plângerii și a suspinelor” din cauza copiilor uciși și striviți sub nepăsarea Guvernului PSD-ALDE!
3 iulie 2018

Daniel Buda, europarlamentar PPE/PNL: ”Roşiile româneşti ajung la gunoi!”

36506482_787316664725966_6346013333178548224_n

 

Autoritățile naționale nu știu decât să facă lucrurile pe jumătate. Este și cazul programului Ministerului Agriculturii prin care s-a dorit încurajarea producătorilor de roșii, cărora li s-a subvenționat cultura. Însă nu au mai fost gândite și următoarele etape, astfel încât roșiile să ajungă pe masa consumatorului. Astfel că  fermierii sunt nevoiţi să îşi arunce producția în lipsa piețelor de desfacere.

Situația a fost semnalată de către europarlamentarul Daniel Buda, membru al Comisiei pentru Agricultură din cadrul Parlamentului European.

”Roşiile româneşti, dulci şi aromate, ajung hrană pentru animale. Este situaţia disperată în care au ajuns cei mai mulți dintre agricultori care au muncit luni de zile, au investit banii lor şi ai statului, iar acum se văd obligaţi să-şi arunce producţia. Marea parte a producţiei de roşii a fermierilor şi, odată cu ea, miile de euro investite în solarii ajung să fie aruncate pe câmpuri. Deşi legumele arată impectabil, nu are cine să le cumpere. În timp ce la oraş, românii cumpără roşii fără gust aduse din Turcia sau Polonia, cele autohtone ajung să fie necomercializate. Disperaţi să vândă, agricultorii au lăsat preţul atât de mult, încât au ajuns să le dea aproape pe nimic, adică și cu 20 de bani pe kilogram”, spune europarlamentarul PPE/PNL, Daniel Buda.

Aproximativ 1.200 de fermieri au fost încurajaţi să investească în producţia de roşii, prin subvenţiile de 3.000 de euro oferite de Ministerul Agriculturii. Autorităţile nu au luat însă în calcul şi faptul că oamenii nu au o piaţă de desfacere suficient de mare.

”Înainte ca autoritățile să lanseze astfel de măsuri, ar trebui în primul rând să se asigure că fermierii nu muncesc în zadar, iar marfa lor să fie răsplătită și nu aruncată la gunoi. Am solicitat Comisiei Europene, în baza procedurilor parlamentare de care dispun, să îmi comunice eventualele soluții de susținere a producătorilor români și de asigurare a consumului de produse de pe piața autohtonă. Vă voi reda răspunsul de îndată ce îl voi primi”, ne asigură europarlamentarul liberal.

Între timp, producătorii  rămân cu roșiile  în solarii, pentru că nu s-a gândit din timp și un sistem de distribuire pentru eficientizarea programului de subvenționare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *