iohannis_trofeu
Klaus Iohannis: ” Este inadmisibil ca memoria Holocaustului să fie întinată cu astfel de atacuri!”
21 noiembrie 2018
hangarul-elicopterului-smurd-va-fi-gata-in-maxim-doi-ani
Daniel Buda, europarlamentar: Cum își bate joc Guvernul de oamenii din șase județe din Ardeal
27 noiembrie 2018

Daniel Buda, europarlamentar: ”Statul ar trebui să plătească penalități de întârziere dacă se întârzie cu plata subvențiilor către fermieri!”

buda comisie

Fermierii români trebuie să beneficieze de compensații financiare dacă nu primesc la timp subvențiile agricole, spune europarlamentarul PNL/PPE Daniel Buda.

În cadrul ședinței Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European a avut loc o dezbatere importantă pe marginea proiectului de raport „Finanțarea, gestionarea și monitorizarea politicii agricole comune ”. În intervenția susținută de europarlamentarul liberal Daniel Buda, acesta a subliniat importanța consolidării rolului de consiliere al Agenției de plăți pentru fermieri astfel încât aceste servicii să devină mai apropiabile pentru agricultori. În materia penalităților, Daniel Buda a lansat o propunere în plenul Comisiei de Agricultură prin care a cerut să se ia în considerare folosirea acelorași măsuri atât în ipoteza în care fermierii cu obligații la stat întârzie la plată, cât și în ipoteza în care fermierilor nu li se plătesc la timp subvențiile. ”Consider că și statul ar trebui să plătească penalități de întârziere dacă se întârzie cu plata subvențiilor către fermieri, iar fermierii ar trebui să beneficieze de compensații financiare pentru întârzierile cauzate de erorile statului”, a punctat europarlamentarul.

 

Statul să plătească penalități

 

Agenția de plăți trebuie să își consolideze rolul de consiliere pentru fermieri, iar procedurile de obținere a subvențiilor trebuie să fie simplificate și standardizate la nivel european, propune europarlamentarul Daniel Buda, membru în Comisia pentru Agricultură din cadrul Parlamentului European. De asemenea, Buda spune că serviciile de consiliere agricolă prevăzute în propunerea Comisiei Europene trebuie să devină apropiabile pentru fermieri. Ele trebuie să permită o gestionare eficientă a fermelor, dar mai ales o consiliere care să permită fermierilor să evite încălcarea legislației în vigoare care poate să atragă sancțiuni financiare.

”Sub aspectul sancțiunilor, cred că este important ca fermierii care primesc cu întârziere subvențiile din cauza unor erori administrative, să fie compensați financiar pentru această întârziere. Dacă un fermier are de plată obligații financiare către stat și întârzie, el este obligat sa plătească penalități. La fel cred că și statul ar trebui să plătească penalități de întârziere dacă se întârzie cu plata subvențiilor către fermieri, dincolo de termenele asumate”, a cerut Daniel Buda.

 

400 de milioane pentru „rezerva agricolă”

 

Reprezentatul Comisiei Europene a subliniat în intervenția sa că prevederile privind organismul de gestionare și consiliere agricolă au fost mutate, schimbându-se prevederile, deoarece  aceste modificări fac parte din contextul privind Planul Strategic.

În ceea ce privește rezerva agricolă, s-a propus desființarea rezervei de criză care nu a funcționat foarte bine.

”Noi propunem să avem această rezervă agricolă care să nu fie altceva decât o linie bugetară care să propună măsuri de răspuns la diferite crize. Noi am propus cel puțin 400 de milioane de euro. Există posibilitatea dacă această sumă nu este suficientă să se realimenteze bugetul. Cred că ar fi contraproductiv să ne întoarcem la rezerva de criză. Până la urmă, întrebarea este câți bani trebuie cheltuiți pentru măsuri de piață și de criză. S-au eliminat pragurile financiare, dar noi nu înțelegem de ce. Aceste plafoane sunt foarte importante pentru bugetare“, a spus reprezentantul Comisiei Europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *