Warm toned portrait of cute little boy falling asleep hugging his dad waiting for him to finish working at laptop
Noi reguli pentru echilibrul dintre viața profesională și cea de familie
23 iulie 2018
poluare__fum_38902800_63966500
România, avertizată de Comisia Europeană să controleze emisiile de ardere de la Govora 2 și Deva 2!
23 iulie 2018

Daniel Buda, europarlamentar: ”Suntem săracii Europei, dar suntem campioni în ceea ce privește risipa alimentară!”

images

Statisticile europene arată că românii aruncă șase tone de mâncare pe zi. O risipă alimentară alarmantă, care este evidențiată de către europaramentarul PPE/PNL Daniel Buda.

”Suntem săracii Europei, dar suntem campioni în ceea ce privește risipa alimentară! Suntem săracii Europei, dar ne permitem să aruncăm mâncare mai mult decât alții. O arată studiile, care spun că un român alocă aproape jumătate din salariu pe alimente și că 6.000 de tone dintre acestea ajung în fiecare zi la tomberon. Totul înseamnă mâncare! Preferăm să nu ieșim în oraș, la un film sau să nu ne înnoim garderoba, doar ca să avem frigiderul plin. Cumpărăm din toate, dar cum nu le putem mânca, alimentele ajung să se altereze, să iasă din garanție și ajung direct la coșul de gunoi. E tipic românesc, am putea spune, având în vedere că cifrele arată că, deși suntem săraci, 40% din veniturile realizate le direcționăm pe mâncare”, atrage atenția europarlamentarul Daniel Buda.

Statisticile UE arată că România ocupă locul 9 în topul celor mai risipitoare țări din Europa, cu un procent de 2,55 %, adică 2,2 milioane de tone de alimente pierdute în fiecare an, ceea ce înseamnă peste 6.000 de tone pe zi. Mai rău decât noi stau țări precum Marea Britanie, Olanda, Germania, Franța, Polonia sau Belgia.

”Având în vedere această situație, am solicitat Comisiei Europene, în baza procedurilor parlamentare de care dispun, să îmi comunice dacă se are în vedere instituirea unui program unitar la nivelul tuturor statelor membre prin care să se combată fenomenului de risipă alimentară”, mai spune europarlamentarul Daniel Buda.

 

Fiecare  român aruncă aproximativ 350 g de mâncare zilnic

 

Aproximativ o treime din toate produsele din România ajung la coşul de gunoi sau sunt irosite anual. Această cantitate înseamnă circa 2,2 milioane de tone de produse alimentare, ceea ce corespunde încărcăturii a 127.500 de tiruri aliniate în coloană din Bucureşti până în Munchen.  Absolut fiecare dintre noi irosește singur în gospodărie în medie 350 g de mâncare zilnic. De cele mai multe ori cantitatea de mâncare aruncată reprezintă o masă completă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *