carne-si-produse-din-carne
Comisia Europeană a alocat 179,1 milioane euro pentru promovarea produselor agricole
9 februarie 2018
kovesi
Un nou asalt asupra DNA
12 februarie 2018

Daniel Buda se consultă cu fermierii din Bihor, Bistrița-Năsăud, Sălaj, Satu Mare și Maramureș

buda hogan

Europarlamentarul Daniel Buda reia săptămâna viitoare  consultarea   cu cetățenii  din Regiunea de Nord-Vest. De data aceasta, turneul regional are ca temă problemele din sectorul agricol și viitoarea Politică Agricolă Comună (PAC).

”Săptămâna viitoare mă voi deplasa în județele regiunii de Nord-Vest: Bihor, Bistrița-Năsăud, Sălaj, Satu Mare și Maramureș, unde voi avea întâlniri cu fermierii din aceste județe cu care voi discuta despre problemele pe care le întâmpină în acest moment în sectorul agricol precum și despre procesul de consultare pe marginea viitoarei Politici Agricole Comune”, spune europarlamentarul.

 

Fermierii, invitați să se implice în dezbaterea PAC

 

Europarlamentarul Daniel Buda îi invită pe fermierii din Regiunea de Nord-Vest să se implice în dezbaterea pentru creionarea viitoarei Politici Agricole Comune.

”Invit fermierii să se implice activ în procesul de consultare şi să contribuie la simplificarea și modernizarea Politicii Agricole Comune. Partidul Popular European va organiza în perioada 8-9 martie, la Valencia, o reuniune a Biroului Extern, în cadrul căreia se vor dezbate problemele actuale din agricultură, cu accent pe inovare și noi tehnologii în viitoarea Politică Agricolă Comună. La eveniment va participa și Comisarul European pe Agricultură, domnul Phil Hogan. În vederea pregătirii dezbaterii, fermierii europeni sunt invitați să se implice cu părerile lor, răspunzând la o serie de întrebări punctuale care vizează impactul inovării în sector, îmbunătățirea competitivității pe piață precum și despre fondurile necesare a fi alocate în vederea creșterii nivelului de digitalizare al agriculturii”, precizează europarlamentatul PPE/PNL.

Acesta susține că fermierii români trebuie să se implice activ în procesul de simplificare și modernizare a Politicii Agricole Comune post 2020 și că  doar prin implicare vocea României poate fi auzită la Bruxelles şi putem conta cu adevărat în Europa.

 

Chestionar pentru fermieri

 

În acest sens, europarlamentarul Daniel Buda a inițiat turneul regional în județele Regiunii de Nord-Vest, unde se va întâlni cu fermierii interesați să-și aducă contribuția la dezbaterea viitoarei PAC.  Însă fermierii care nu ajung la întâlnirile organizate de către europarlamentar se pot implica și completând un chestionar cu privire la politica agricolă europeană pe care pot să-l transmită europarlamentarului Daniel Buda la adresa de e-mail: europrlamentardanielbuda@gmail.com.

Redăm mai jos întrebările din chestionar:

 1. Inovația este esențială pentru viitoarea agricultură. Care sunt principalele realizări în domeniul inovării așteptate de agricultori în anii următori?
 2. Cum se poate asigura că fermele mari, mijlocii și mici, în special fermele de familie, au acces egal la posibilitățile care apar prin inovare? Cum ar putea Uniunea Europeană să-i ajute să inoveze pentru a-și îmbunătăți competitivitatea?
 3. Cum ar trebui UE să stimuleze precizia și agricultura digitală și care ar fi principalele beneficii pentru agricultori în ceea ce privește aceste tehnici? În cazul în care aceste noi tehnologii necesită investiții mari pentru agricultorii individuali, ar sprijini „cooperativele de investiții” deținute de agricultori să fie o modalitate de a face față acestei provocări?
 4. În ce mod inovarea poate îmbunătăți viabilitatea ecologică a agriculturii? În ce mod poate ajuta la rezolvarea provocărilor legate de irigare și de lipsa apei?
 5. Ce fel de inovații considerați a fi cele mai promițătoare în ceea ce privește controlul dăunătorilor și al buruienilor?
 6. Cum ar putea inovarea să amelioreze perspectivele piețelor pentru zonele defavorizate și regiunile ultra-periferice? ‪
 7. Mai multe sectoare ale agriculturii UE se confruntă cu un deficit de forță de muncă calificată. În ce mod sunt afectate de penuria forței de muncă? Ce tipuri de întreprinderi agricole sunt afectate și cum poate tehnologia să ajute la umplerea decalajului de muncă?
 8. Credeți că PAC încurajează sau descurajează inovarea în agricultură? Cum pot fi utilizate noi tehnologii în cadrul schemelor PAC pentru a reduce povara administrativă a beneficiarilor? Cum poate PAC să consolideze serviciile de consiliere agricolă în ceea ce privește procedurile și tehnicile inovatoare?
 9. În ce mod pot fi îmbunătățite măsurile privind ajutorul UE pentru inovare în următoarea reformă a PAC? Ce tipuri de proiecte de inovare ar trebui să beneficieze de prioritate prin sprijinul public din partea UE? Finanțarea PAC ar trebui să vizeze fermierii care adoptă soluții inovative care să conducă la o agricultură mai ecologică?
 10. Care este metoda cea mai eficientă de creștere a implicării fermierilor în proiectele de cercetare și inovare? Ce este necesar pentru a face cercetarea mai orientată spre practică și pentru a crește viteza transferului de cunoștințe de la știință la practică?
 11. Cât de importantă este cercetarea finanțată din fonduri publice în dezvoltarea de soluții inovatoare pentru agricultură? Nivelul finanțării publice pentru serviciile de cercetare și de extensie în agricultură a crescut sau a scăzut în ultimii ani în statul dumneavoastră membru? Care este opinia dumneavoastră în această privință?
 12. Care sunt modalitățile cele mai eficiente de finanțare a inovării și a utilizării noilor tehnologii în agricultură? Cum ar trebui să se implice întreprinderile agricole individuale cu oportunități de finanțare europene pentru investiții durabile și inovatoare (de exemplu, birouri naționale de informare, portaluri digitale etc.)?
 13. Cum pot organizațiile fermierilor să stabilească un acces mai bun pentru membrii lor la finanțare din fondul EFSI și care tipuri de proiecte ar trebui dezvoltate prin intermediul acestuia? Ce alte resurse ar trebui să fie puse la dispoziție pentru finanțarea investițiilor inovatoare de către întreprinderile agricole de familie (adică împrumuturi bancare, capital privat, fonduri publice, granturi etc.)?
 14. Cum ne putem asigura că agricultorii dobândesc un nivel corect de pregătire profesională pentru a putea gestiona noile tehnologii inovatoare?
 15. Având în vedere faptul că tinerii agricultori și noii intrați se confruntă cu provocări deosebite, un fond european de investiții agricole ar putea ajuta tinerii agricultori să-și înființeze afacerile, în special prin finanțarea proiectelor cu un profil de risc mai ridicat decât de obicei luate de bănci? Ce măsuri de sprijin pentru investițiile în agricultura inteligentă ar putea propune Comisia să sporească accesul tinerilor agricultori la progresul tehnologic?

 

Îi îndemn cu această ocazie pe toți fermierii români să se implice în acest proces de consultare, răspunzând acestor întrebări. Răspunsurile pot fi trimise până în data de 25 februarie pe adresa de e-mail: europrlamentardanielbuda@gmail.com, urmând ca acestea să fie apoi discutate în cadrul ședinței din Valencia cu Comisarul Phil Hogan”, precizează europarlamentarul Daniel Buda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *