1499258514original_2
Enigmele istoriei. Masacrul de la Bălţi, Katyn-ul României
12 iulie 2017
European_Commission.svg
România: caz închis în domeniul migrației legale!
15 iulie 2017

Daniel Buda: „Tinerii fermieri se confruntă cu multe piedici în încercarea de accesare a banilor europeni“

tinerifermieri

tinerifermieri

În cadrul întâlnirilor avute cu tineri fermieri din regiunea de Nord-Vest a țării, aceștia i-au semnalat europarlamentarului Daniel Buda (Partidul Naţional Liberal – Grupul Partidului Popular European), membru în cadrul Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, diferite obstacole în ceea ce privește dezvoltarea fermelor pe fonduri europene.

Submăsura 4.1 aferentă Programului Național de Dezvoltare Rurală permite tinerilor fermieri să beneficieze de o finanțare nerambursabilă de 90% din valoarea cheltuielilor eligibile. „Cu toate acestea, un număr important de tineri au fost nevoiți să renunțe la accesarea acestor fonduri deoarece au trecut 5 ani de la momentul în care și-au înființat fermele. În acest caz, se poate beneficia de ajutorul nerambursabil doar în procent de 70% din valoarea proiectului. Cofinanțarea devine inaccesiblă în multe dintre situații, tinerii fermieri cu vârsta chiar până în 25 de ani aflându-se în imposibilitatea finanțării și finalizării proiectului de dezvoltare al fermei“, a dezvăluit Buda.

20150518_EP-020346_GEN_090

„Un alt obstacol pe care îl întâmpină fermierii români și care este în strânsă legătură de problema expusă anterior este dat de resursele financiare considerabile pe care trebuie să le aloce fermierul pentru planul parcelar. Astfel, fermierii care au achiziționat terenul pe care doresc să construiască ferma și dețin extrasul de carte funciară și măsurătorile în coordonate, dar nu au poziționare certă, nu vor putea semna contractul de finanțare, ultimul element fiind o cerință obligatorie pentru încheierea contractului. Având în vedere că aceste condiții împiedică îndeplinirea obiectivului programului de a sprijini investițiile orientate spre creșterea competitivității exploatațiilor agricole, am solicitat Comisiei Europene să îmi comunice cum apreciază modificarea condițiilor menționate anterior. Statele membre ar trebui să beneficieze de posibilitatea de a-şi defini zonele unde au într-adevăr nevoie de dezvoltarea tinerilor fermieri. Pentru că, dacă se impun astfel de condiţii de la Bruxelles prin care tânărul fermier este cel care are vârsta până la 35-40 de ani dar cu condiţia să nu fi fost şef de exploataţie înainte, e o chestiune prin care se pun anumite limitări care uneori nu îşi au rostul şi, mai mult, pot foarte mult să frâneze dezvoltarea fermierilor“, a mai spus Daniel Buda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *