female-genital-mutilation
Mutilarea genitală a femeilor: flagelul care afectează o jumătate de milion de femei în UE
8 februarie 2018
vf
Violența în familie: Polițiștii pot înlătura de îndată agresorul din domiciliu
9 februarie 2018

Darius Vâlcov a fost condamnat la 8 ani de închisoare cu executare

Dragnea-Valcov

Consilierul premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, a fost condamnat la 8 ani de închisoare cu executare de către magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ). Decizia nu este definitivă.

Este vorba de dosarul în care Vâlcov este acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupate, după ce ar fi cerut de la o firmă de construcţii 20% din valoarea unor contracte publice, în perioada în care era primar în Slatina.

Pentru infracțiunea de trafic de influență, Darius Vâlcov a primit 4 ani de închisoare. Pentru infracțiunea de spălare de bani, fostul ministru a primit 6 ani, iar pentru operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupate, încă 2 ani.

După contopirea pedepselor, ICCJ a decis condamnarea la închisoare pentru o perioadă de 8 ani. ICCJ a decis și confiscarea banilor pe care Darius Vâlcov i-ar fi primit ca mită. Este vorba de 6,2 milioane lei. Instanța a menținut, totodată, sechestrul pe bunurile ridicate la perchezițiile făcute în 2015 în acest dosar, adică circa 170 de tablouri și alte opere de artă, trei lingouri de aur și diverse sume de bani.

 

Alte trei persoane condamnate

 

În același dosar, ICCJ a mai dat patru condamnări, astfel: Minel Florin Prina, fost primar al orașului Slatina, acuzat de complicitate la trafic de influență și la spălare de bani – 4 ani și 6 luni; Lucian Șușală, om de afaceri, acuzat de complicitate la trafic de influență, la spălare de bani și la fals în înscrisuri – 2 ani de închisoare cu suspendare;   Petre Timofte și Constantin Tomescu, oameni de afaceri, acuzați de spălare de bani, fals în înscrisuri și complicitate la trafic de influență – 3 ani de închisoare.

 

Rămâne Vâlcov în Guvern?

 

Până acum, nici Guvernul, nici liderii PSD nu s-au pronunțat cu privire la plecarea lui Darius Vâlcov din postul de consilier al premierului Viorica Dăncilă.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că decizia aparține Guvernului: „Guvernul va decide dacă va rămâne sau nu rămâne acolo. Nu am propus pe nimeni în aparatul Guvenului, deci nu o să propun să plece cineva. Este strict decizia Guvernului și a primului ministru”.

Întrebat dacă are vreun mesaj al premierului Viorica Dăncilă în legătură cu situaţia lui Darius Vâlcov, purtătorul de cuvânt al Guvernului a spus joi: „Nu sunt mandatat să ofer niciun fel de comentariu în privinţa acestui subiect. Dacă Guvernul României va avea ceva de spus, cu siguranţă o va face, şi vă anunţăm”.

 

În schimb, secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu , a reacționat dur la decizia magistraților.  „Știm foarte bine că în speța asta nu se putea ajunge la o asemenea decizie. Am senzația tot mai acută că suntem vânați într-o manieră incalificabilă”, a spus Codrin Ștefănescu.

 

De cealaltă parte, opoziția  susține că Darius Vâlcov ar trebui să demisioneze în urma acestei condamnări.

 

„Din perspectivă politică, eu și PNL am fost susținătorii integrității. Din punctul nostru de vedere, în momentul în care există o problemă a unei persoane care ocupă o funcție publică, cea mai decentă măsură care denotă respect față de alegători este să faci un pas în spate și să îți rezolvi problema. În ipoteza în care se constată că e nevinovat își reia activitatea” a declarat senatorul PNL Daniel Fenechiu.

”Este inacceptabil ca în Guvernul unei țări europene să avem un om judecat în două dosare și cercetat într-un dosar pentru furt de bani publici. El nu avea ce căuta acolo. Judecătorii tocmai au decis că este vinovat. Astfel de oameni nu au ce să caute în conducerea unei țări. Cred că orice demnitar trebuie să fie un exemplu de conduită morală. Atunci când planează cel mai mic dubiu asupra integrității sale, trebuie să facă un pas în spate. E foarte grav că sunt promovați în conducerea statului oameni cu probleme penale majore, ne discreditează ca țară în ochii partenerilor noștri”, a opinat și vicepreședintele USR, Ionuț Moșteanu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *