donbass-cannes
LUX Film Prize: Donbass, între cele zece filme selectate!
3 iulie 2018
0954d53908884e2fa76a012d2c06dcf5_18
Air France: Parlamentul European a aprobat un sprijin de 9,9 milioane de euro pentru cei 1.858 de angajați disponibilizați anul trecut
4 iulie 2018

Deputații europeni critică politicile președintelui Trump

Jnc9NTgwJmhhc2g9NmM2MDk0NjJmZTE5ZTY1ZDVkMDM3OGU0ZmFmMzhlN2I=.thumb

 

Parlamentul European consideră că relațiile UE-SUA rămân esențiale pentru stabilitatea globală și regretă decizia SUA de dezangajare.

Decizia SUA de a renunța la înțelegerile internaționale importante și de a începe războiul comercial dăunează relațiilor UE-SUA, însă UE nu ar trebui să renunțe la obligațiunile transatlantice, susțin deputații europeni.

Într-o rezoluție privind situația relațiilor UE-SUA, aprobată cu 35 voturi pentru, 4 împotrivă și 2 abțineri, deputații europeni din comisia pentru afaceri externe subliniază că relația UE-SUA este garantul fundamental al stabilității globale, dar regretă faptul că administrația americană a ales o politică unică a „Americii în primul rând”, care afectează atât interesele UE, cât și ale SUA, și subminează încrederea reciprocă.

Parlamentarii europeni doresc să știe foarte clar dacă legătura transatlantică  rezistă deoarece, de când a fost ales președinte Donald Trump, le este dificil să înțeleagă  noile abordări ale  SUA în privința problemelor  globale și ale conflictelor regionale. „Mutările unilaterale doar slăbesc  parteneriatul transatlantic”, se spune în rezoluție.

 

Decizia SUA de dezangajare, regretabilă

 

Deputații europeni subliniază faptul că decizia recentă a Statelor Unite de a renunța la acordurile, angajamentele și forurile internaționale principale pune în pericol valorile comune și parteneriatul UE-SUA. Ei critică decizia președintelui Trump de a părăsi acordul privind climatul de la Paris, acordul nuclear cu Iranul și de a pune măsuri extrateritoriale asupra companiilor  UE din Iran.

 

Litigiile comerciale ar trebui soluționate la OMC

 

Deputații europeni regretă incertitudinea din sistemul internațional de tranzacționare provocată de deciziile recente ale Statelor Unite, bazate pe instrumentele politice utilizate înainte de crearea OMC și a sistemului său de soluționare a litigiilor. Ei remarcă faptul că decizia Statelor Unite de a impune tarife la oțel și aluminiu nu poate fi justificată din motive de securitate națională și invită SUA să renunțe la ele.

UE este pregătită să colaboreze cu Statele Unite pentru chestiuni legate de comerț în cadrul regulilor sistemului comercial multilateral, spune textul, adăugând că OMC este cel mai bun loc pentru a soluționa aceste dispute.

Deputații europeni consideră, de asemenea, că un potențial nou acord UE-SUA privind comerțul și investițiile nu poate fi negociat sub presiune și nici sub amenințări și invită Comisia să reia negocierile cu SUA în circumstanțele potrivite.

 

Promovarea parteneriatului transatlantic

 

În ciuda relațiilor tensionate, deputații comisiei consideră că este esențial să se consolideze parteneriatul UE-SUA prin promovarea valorilor comune, a drepturilor și respectării dreptului internațional, deoarece alte puteri mondiale majore, cum ar fi Rusia și China, au strategii politice și economice puternice contra acestor valori. Deputații europeni recomandă, de asemenea, consolidarea cooperării UE-SUA privind securitatea cibernetică, combaterea terorismului, energia și migrația și crearea unui Consiliu Politic Transatlantic, condus de șeful diplomatic al UE și de secretarul de stat al SUA, pentru politica externă și de securitate.

 

Raportorul comitetului pentru afaceri externe, Elmar Brok (PPE, DE), a declarat: „În ciuda provocărilor și a noului climat politic și economic generat de  președinte Trump, relația transatlantică nu ar trebui pusă în pericol. Fără a compromite valorile UE, ar trebui să încercăm să găsim o bază comună între UE și SUA, astfel încât să nu se perturbe un echilibru global. Nici SUA, nici UE nu ar avea de profitat din acest punct de vedere, iar valorile noastre occidentale vor fi puse în pericol și mai mult”.

Raportorul comitetului pentru comerțul internațional,  Bernd Lange (S & D, DE) a adăugat: „Am clarificat că nu vor lua măsuri murdare sub presiune. Dacă SUA insistă să urmeze un curs protecționist și naționalist, să folosească pe deplin instrumentele pe care le oferă OMC. Este posibilă o agendă comercială pozitivă cu SUA, dar aceasta necesită dorința de a coopera pe ambele maluri ale Atlanticului”.

 

Parlamentul european urmează să voteze proiectul de rezoluție la sesiunea plenară din septembrie de la Strasbourg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *