161222-equipo-minero-blog
Comisia pentru buget susține ajutorul de 4,6 milioane de euro pentru 2.287 de lucrători concediați
26 aprilie 2018
20160705PHT35349_original
Brexit: Drepturile cetățenilor UE și ai Regatului Unit rămân prioritatea cheie a Parlamentului European
26 aprilie 2018

Deputații europeni încep să lucreze la pachetul de extindere a UE. Se negociază cu Turcia, Serbia, Albania, Muntenegru, Macedonia, Bosnia și Herțegovina și Kosovo

627x0-752x440

 

  • Deputații europeni salută pachetul de extindere din 2018
  • Sprijin pentru accelerarea discuțiilor de aderare cu Balcanii de Vest
  • Critici la discuțiile de aderare cu Turcia

 

Membrii Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul European au salutat știrile pozitive privind discuțiile de aderare cu Albania și Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, dar au pus la îndoială discuțiile de aderare cu Turcia, în cadrul unei dezbateri care a avut loc luni.

„Politica de extindere oferă rezultate”, a subliniat comisarul european pentru politica de vecinătate și negocierea extinderii, Johannes Hahn, în cadrul unei dezbateri a Comisiei pentru Afaceri Externe privind pachetul de extindere pentru 2018. El a enumerat principalele realizări și provocări cu care s-au confruntat țările candidate și potențialele candidate la UE în cursul anului trecut. Comisarul a menționat că Albania și Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei au dat curs recomandării Comisiei de a începe discuțiile de aderare, în timp ce Turcia „continuă să se îndepărteze în mod semnificativ de Uniunea Europeană”.

Membrii Comisiei  pentru Afaceri Externe   au salutat analiza prezentată de comisarul Hahn și și-au exprimat speranțele   că intenția UE spre extindere nu va fi risipită și că negocierile de aderare nu vor fi blocate de statele membre ale UE. Unii deputați europeni și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la raportul privind Turcia, punând sub semnul întrebării intenția Comisiei de a trata Turcia ca partener strategic, în ciuda încălcărilor grave ale legii și ale drepturilor omului din această țară.

 

  Turcia

 

Kati Piri (S & D, NL), raportoare pentru Turcia, a declarat: „În conformitate cu Raportul Comisiei Europene din 2017 privind Turcia, țara candidată face mai rău decât înainte în eforturile sale de a îndeplini criteriile politice ale UE. Starea de urgență de aproape doi ani a redus drastic drepturile fundamentale, zece mii de persoane au fost închise fără un proces corect, iar un referendum controversat a avut loc pentru adoptarea unei noi constituții. Cu toate acestea, în ciuda analizei sumbre, Comisia nu a recomandat consecințe politice. Menține iluzia vie că procesul de aderare poate continua, chiar și după ce o constituție care nu respectă principiile de bază ale democrației este pusă în aplicare. Cu această strategie „fără coajă”, Comisia a ratat ocazia de a transmite un mesaj clar președintelui Erdoğan că politicile sale au un efect direct asupra relațiilor dintre UE și Turcia „.

 

Serbia

 

David McAllister (PPE, DE), președintele Comisiei pentru afaceri externe a PE și raportorul pentru Serbia, a declarat: „Serbia este unul dintre cei doi lideri ai procesului de extindere. Guvernul de la Belgrad a adoptat reforme economice importante care continuă să producă rezultate. Cu toate acestea, abordarea și punerea în aplicare a reformelor în domeniul statului de drept și al drepturilor fundamentale rămâne cea mai importantă sarcină pentru Serbia, Belgradul și Pristina trebuie să-și aprofundeze în mod semnificativ angajamentul în cadrul Dialogului. Prin urmare, Serbia este foarte importantă în ceea ce privește viitorul relațiilor cu Kosovo”.

 

Albania

 

Knut Fleckenstein (S & D, DE), raportor pentru Albania, a declarat: „Albania merită pe deplin această recomandare pozitivă. Țara trece printr-o reformă cuprinzătoare a sistemului său judiciar, care subliniază puternic ambiția sa europeană și sporește progresul și în ceea ce privește alte priorități-cheie. În plus, experiența Albaniei în implementarea reformelor va fi utilă și pentru alte țări din regiune. Mă bazez pe Consiliul European din iunie pentru a continua procesul de aderare a țării”.

 

Muntenegru

 

Charles Tannock (ECR, Regatul Unit), raportor pentru Muntenegru, a remarcat: „Raportul Comisiei pentru Muntenegru este o evaluare corectă a progreselor și provocărilor cu care se confruntă țara. Odată cu deschiderea aproape a tuturor capitolelor de negociere, Muntenegru este lider în procesul de aderare și este în măsură să-și consolideze progresul și să-și concentreze eforturile asupra acelor domenii evidențiate pentru îmbunătățire”.

 

Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei

 

Ivo Vajgl (raportor ALDE, SI), raportor pentru Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, a declarat: „Recomandând încă o dată începerea negocierilor de aderare cu Macedonia, Comisia Europeană se supune principiului conform căruia țările candidate sunt judecate în funcție de propriile lor merite. Sala de așteptare este destul de lungă. Ultimul obstacol – problema numelui cu Grecia – se va soluționa, sperăm, în curând și țara va fi capabilă să-și dedice toată energia pentru a continua reformele și pentru a îndeplini toate criteriile necesare pentru aderarea la UE”.

 

Kosovo

 

Igor Šoltes (Verzani, SI), raportor pentru Kosovo, a subliniat: „Este important ca guvernul kosovar să continue reformele pe care le-a început deja și să le pună în aplicare: lupta împotriva corupției și crimei organizate,  precum și  un sistem judiciar independent și complet funcțional. Pentru ca această regiune să rămână stabilă, este extrem de important să continuăm dialogul dintre Belgrad și Pristina într-un mod pașnic, tolerant și respectuos. Mă aștept ca liberalizarea vizelor să fie acordată în curând pentru Kosovo și că vor exista cât mai puține obstacole”.

 

Bosnia și Herțegovina

 

Cristian Dan Preda (PPE, RO), raportor pentru Bosnia și Herțegovina, a menționat: „Mă îngrijorează că ritmul reformelor din BiH a încetinit din cauza dezacordurilor politice. BiH trebuie să ajungă din urmă  alte țări din regiune și să obțină candidatura astfel încât reformele trebuie să se accelereze. În același timp, trebuie găsit un compromis cu privire la modificările aduse legislației electorale, în special pentru Casa Federației Populare, pentru ca alegeri credibile să aibă loc în octombrie”.

Comisia pentru Afaceri Externe va începe acum examinarea aprofundată a rapoartelor specifice fiecărei țări pentru a elabora o rezoluție privind fiecare țară.

Țările candidate la UE  sunt Turcia, Muntenegru, Serbia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei și Albania. Potențiale țări candidate sunt  Bosnia și Herțegovina, precum și Kosovo.

Au fost deschise negocierile de aderare cu Turcia (2005), Muntenegru (2012) și Serbia (2014).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *