tariceanu_poza_buna_se_stramba_42057500
Tăriceanu, acuzat că a primit mită de 800.000 de dolari!
12 noiembrie 2018
Gabriela-Firea-Liviu-Dragnea-INQUAM_George_Vilia-640x400
Zi decisivă pentru Firea. PSD decide dacă îi retrage sprijinul politic
19 noiembrie 2018

Dezbatere cu Angela Merkel: Cum vede Germania viitorul Uniunii Europene

46216842_936079756516322_3467834823324729344_n

În seria dezbaterilor cu șefii de stat din Uniunea Europeană cu privire la viitorul Europei, marți a fost prezentă la Strasbourg, în plenul Parlamentului European, Angela Merkel. Cancelarul Germaniei a vorbit despre ceea ce trebuie să facă Uniunea Europeană în perioada următoare. Angela Merkel vine în fața aleșilor europeni după ce și președintele României, Klaus Iohannis, a prezentat viziunea României asupra viitorului Europei, într-o dezbatere anterioară.

În discursul său de deschidere, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani a subliniat faptul că: „Este important să ştim care este poziţia Germaniei cu privire la viitorul Uniunii Europene. Vrem să fim în continuare membri ai Parlamentului European. Suntem singura instituţie europeană aleasă direct de cetăţeni. Cu privire le buget, vrem să avem un buget cât mai repede posibil. Legat de migraţie, vrem să ajungem la un acord până la finalul acestui an şi avem nevoie de investiţii mult mai mari pentru continentul African. Eradicarea sărăciei, a migraţiei, a investiţiilor trebuie să fie obiectivele noastre”.

 

Curajul inegalabil al unificării Europei

 

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel a subliniat în intervenţia sa faptul că unificarea europeană a fost un curaj de neegalat.

”În 1966, UE era pe atunci la început. Schengen, piaţa şi moneda unică erau proiecte vizionare. După multe sute de ani de războaie şi crize, s-a văzut la orizont perspectiva unui viitor paşnic. Mă bucur să mă adresez primului Parlament ales de către europeni. Cele 24 de limbi oficiale ale UE, limbi în care se dezbat cele mai importante tematici, arată diversitatea continentului nostru. Acum 10 ani am vorbit pentru prima dată în plenul Parlamentului European. Atunci am vorbit despre valoarea Europei, a libertăţii şi a diversităţii, a toleranţei care este sufletul Europei. În ultimii 11 ani am trăit şi multe schimbări, iar sufletul Europei a pus la încercare parcursul nostru. Mişcările migratorii, schimbările climatice, fac parte din viaţa noastră. Brexitul este o altă provocare şi îi mulţumesc negociatorului şef, domnului Barnier pentru felul în care gestionează acest dosar. Avem nevoie în UE de respectul şi respectarea celuilalt. Toleranţa este sufletul Europei şi doar cu toleranţa putem construi o Uniune sustenabilă. Aceasta ne duce la nucelul UE fără de care nu putem acţiona cu succes. Solidaritatea este o valoare universală, premisă esenţială pentru orice societate sau comunitate pe care o reprezintă UE. Statele UE şi cetăţenii au avut ajutor unii de la ceilalţi în această perioadă dificilă. Deciziile individuale naţionale au consecinţe faţă de ceilalţi. Cine subminează principiile statului de drept sau a libertăţii preseri, pune în pericol statul de drept din întreaga Europă. UE nu poate să funcţioneze decât ca o comunitate de drept. Moneda unică nu poate funcţiona decât dacă ne asumăm finanţe curate la noi acasă”, a spus cancelarul german.

 

Care sunt principalele teme abordate de Germania?
Totuși, Angela Merkel recunoaște că nici Germania nu a avut tot timpul o poziţie exemplară. Însă principalele teme pe care cancelarul german le precizează ca fiind definitorii pentru viitorul Europei sunt migrația, protecția climatică, dezvoltarea capacității de apărare,  digitalizarea și inovarea.

”În criza migranţilor, am dorit să se ştie că e o sarcină pentru toate statele membre. Colaborarea ajută Europa pentru că migraţia şi fluxurile de refugiaţi pot fi mai bine gestionate dacă ajutăm şi statele terţe. Protecţia climei este o condiţie extrem de importantă pentru ca toţi să reuşim. Întreaga lume trebuie să fie mai puţin poluată. Toleranţa înseamnă că trebuie să se înţeleagă că fiecare stat membru are proprietăţile ei însă solidaritatea trebuie să fie comună.
Unitatea şi solidaritatea sunt esenţiale în UE. În politica externă şi de securitate, doar uniţi putem răzbate. Trebuie să acţionăm împreună pentru a ne gestiona mai bine destinul. UE trebuie să fie mai capabilă de reacţie şi acţiune pe termen lung. Simplificarea procedurilor decizionale trebuie să fie o prioritate pentru noi.
Am făcut progrese la nivel militar dar ar trebui să lucrăm la viziunea de a avea o armata militară europeană. Noi nu vrem ca această armată să pună la îndoială parteneriatele deja încheiate ci vrem să venim ca o completare. Nu putem folosi banii noştri eficient dacă avem multe structuri de coordonat şi aici mă refer la armatele naţionale. Dezvoltarea unor industrii de apărare ne va determina să fim competitivi pe piaţă. Dacă nu vom fi puternici pe plan economic, nu vom fi puternici nici pe plan politic.
Dintr-o Uniune stabilă face parte şi o economie stabilă. Lucrăm la un buget pentru zona Euro, la o uniune bancară şi ne implicăm ca responsabilitatea şi controlul să meargă mână în mână. Consiliul va dori până în decembrie să vadă rezultate palpabile în acest dosar.
Dacă ne gândim cu sinceritate la viitor, trebuie să ne gândim că marile inovaţii nu mai vin neaparat din Europa, ci din Asia sau SUA. Se pune problema cum vrem noi, cei care am inventat maşina, să ne ocupăm de tehnologie, digitalizare şi inovare, pe care alţii le folosesc. Trebuie să facem progrese în privinţa inteligenţei artificiale. Cercetarea şi inovarea sunt puncte centrale pentru bunăstarea noastră viitoare.
Legat de migraţie şi refugiaţi, am avut obstacole pe care le-am depăşit. Nu suntem la fel de uniţi pe aceste domenii precum am fi dorit. Avem nevoie de o pază comună a frontierelor. E corect şi să dezvoltăm Frontex-ul însă trebuie să mai renunţăm la competenţele naţionale pentru a face faţă acestor provocări.
Cred că oamenii îşi doresc ca Europa să găsească răspunsuri la problemele lor. Eu sunt convinsă că Europa este şansa de a avea pace, securitate şi stabilitate. Întâlnirea de la Paris în care am comemorat 100 de ani de la încheierea Războiului Mondial trebuie să ne trezească şi să ne facă să gândim ce ar fi însemnat Europa fără o Uniune. Datorăm unitatea Europei inclusiv înaintaşilor noştri.
Merită să facem eforturi pentru a le realiza”, a spus cel mai puternic lider din Europa în dezbaterea din Parlamentul European.

 

Juncker: Nu vrem să pedepsim Marea Britanie!

 

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a atins subiectul cel mai fierbinte din acest moment, Brexitul, vizavi de poziția exprimată de cancelarul Germaniei.

Susţin masiv ce aţi spus în această sală. Am apreciat intervenţia dumneavoastră despre diversitate, care este în ADN-ul Europei. Legat de migraţie, Comisia gândeşte în această manieră. Dumneavoastră sunteţi cea care aţi înţeles cursul istoriei şi aţi avut dreptate când aţi decis să nu închideţi porţile în faţa migranţilor. Legat de BREXIT, suntem în aceeaşi barcă. Noi nu vrem să pedepsim Marea Britanie. A fost un vot pe care îl respectăm. UE trebuie să recunoască faptul că Marea Britanie, în anul 1945 a jucat un rol uriaş în ceea ce priveşte libertatera şi pacea continentului. Nu trebuie să uităm această relaţie între insulă şi continent pentru că ar fi o eroare istorică. Trebuie să încercăm să soluţionăm situaţia în cel mai bun mod. Tot ce aţi spus a fost foarte important însă ce aţi spus legat de Africa este cel mai important. Noi trebuie să generăm şanse pentru Africa şi Europa, într-o manieră frăţească. Trebuie să construim pe aceste propuneri”, a punctat Juncker.

De asemenea, președintele celui mai important grup politic din Parlamentul European, Partidul Popular European, a ținut să precizeze înseamnătatea acestui vis european pe care oameni ca Angela Merkel l-au construit.

Unitatea Europei a fost un vis a câtorva şi a fost o speranţă pentru mulţi spunea Konrad Adenauer. Dumneavoastră, doamnă Merkel, aţi continuat atitudinea proeuropeană astfel încât aţi reuşi ceea ce am visat şi am sperat cu toţii. Am 47 de ani şi pot să spun că sunt prima generaţie care a trăit în pace şi libertate. Dumneavoastră faceţi parte din generaţia europenilor care au trăit în spatele cortinei de fier şi aţi arătat că Uniunea Europeană poate fi comună doar prin solidaritate”, a spus Manfred Weber.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *