Selection of healthy food on rustic wooden background
Alimentele organice: Deputații întăresc regulile UE pentru a răspunde așteptărilor consumatorilor
23 aprilie 2018
30712830_725234677600832_6431602985555491305_n
Europarlamentarul Daniel Buda: ”Pentru fiecare copil soluția finală trebuie să fie reintegrarea în familia naturală sau adopția!”
24 aprilie 2018

Dieselgate: Au fost aprobate reguli mult mai stricte pentru omologarea vehiculelor

dieselgate-new1

 

O supraveghere europeană mai puternică  a sistemului de omologare a autoturismelor pentru a asigura aplicarea uniformă și eficientă a normelor în întreaga UE a fost aprobată joia trecută de Parlamentul European.

Noul regulament privind modul în care autovehiculele sunt aprobate   clarifică responsabilitățile autorităților naționale de omologare, ale centrelor de testare și ale organismelor de supraveghere a pieței, pentru a le face mai independente și pentru a preveni conflictele de interese.

 

Îmbunătățirea acțiunilor de control și a sancțiunilor

 

Noile norme impun fiecărei țări UE să efectueze anual un număr minim de controale privind autovehiculele, adică cel puțin unul pentru fiecare 40.000 de autovehicule noi înmatriculate în respectivul stat membru în anul precedent. Cel puțin 20% dintre aceste teste  trebuie să fie legate de emisii. Pentru țările care înregistrează un număr redus de mașini vor fi efectuate minimum cinci încercări.

Comisia UE va putea, de asemenea, să efectueze teste și inspecții ale vehiculelor pentru a verifica conformitatea, pentru a declanșa rechemări la nivelul întregii UE și pentru a impune amenzi administrative producătorilor de automobile în valoare de până la 30.000 EUR pe vehicul neconform.

 

Îmbunătățirea calității și testare independentă

 

Legislația introduce un nou regim de testare pentru a se asigura că autoturismele rămân în limitele emisiilor de-a lungul vieții. Centrele de testare (așa-numitele „servicii tehnice”) vor fi auditate în mod regulat și independent.

Proprietarii de autoturisme vor fi despăgubiți dacă fac reparații la vehicule pentru a repara emisiile ulterior  retragerii acestora de către  fabricant, iar garajele independente vor avea acces la informații relevante despre vehicule pentru a putea concura cu dealerii și pentru a ajuta la reducerea prețurilor.

 

Daniel Dalton (ECR, UK), care a direcționat această legislație prin Parlament, a declarat: „Acesta este un răspuns puternic la scară europeană la scandalul „Dieselgate”. Această legislație va face mașinile să fie mai sigure și mai curate și, combinată cu testarea de emisie reală în timpul funcționării a vehiculelor,   va avea grijă ca o „Dieselgate” viitoare să nu mai aibă loc. (…) Oferă proprietarilor de autovehicule, mediului și producătorilor, standarde aplicate în mod corect și corespunzător peste tot”.

Regulamentul, aprobat cu 547 voturi pentru, 83 împotrivă și 16 abțineri, trebuie  să fie adoptat oficial de către celălalt co-legiuitor, Consiliul UE. Noile norme vor fi aplicabile începând cu 1 septembrie 2020.

„Omologarea specifică” este procesul prin care autoritățile naționale certifică faptul că un model de vehicul îndeplinește toate cerințele UE în materie de siguranță, de mediu și de producție, înainte de a putea fi introdus pe piață.

Pentru a fi omologat, un tip de vehicul trebuie testat pentru mai multe cerințe, de exemplu în ceea ce privește siguranța (luminile, frânele, stabilitatea sau performanța în caz de accident), mediul (de exemplu emisiile) sau anumite părți component (de exemplu scaune sau accesorii interioare).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *