10-utile-1_0
BMW, Daimler și grupul VW, investigate din cauza testelor de poluare
18 septembrie 2018
pomohaci
Pomohaci și-a recunoscut vinovăția: a subtilizat peste 150.000 de euro!
21 septembrie 2018

Dragnea își numără susținătorii. Zi crucială pentru PSD

dragnea

Principalul partid de guvernământ, PSD, a ajuns la momentul decontului cu liderul său, Liviu Dragnea. Liderii partidului se întâlnesc astăzi, de la ora 12,20, în ședința Comitetului Executiv, pentru a decide soarta președintelui Liviu Dragnea.

 

Agonie și extaz pesedist cu Liviu Dragnea

 

În urmă cu mai puțin de doi ani, PSD-ul condus de Liviu Dragnea înregistra un scor electoral la care, probabil, mulți membri nici nu visau. Pe baza unui program de guvernare populist, cu multe promisiuni de creșteri de salarii și pensii, partidul lui Dragnea a reușit să obțină suficiente voturi pentru a-și asigura guvernarea alături de ALDE. Nici măcar de UDMR, tradiționalul partener de guvernare din ultimii 26 de ani ai partidelor majoritare, nu au avut nevoie cei de la PSD-ALDE pentru a-și cere guvernul.

Însă, odată aflat la putere, Dragnea se pare că nu a știut ce să facă. În mai puțin de un an a numit și a schimbat trei premieri: Sorin Grindeanu a rezistat șase luni, iar Mihai Tudose a fost schimbat și el după jumătate de an. Cele două schimbări au fost făcute chiar de către PSD. Tot Dragnea a înregistrat o premieră în politică: și-a demolat propriul guvern, Guvernul Grindeanu, prin moțiune de cenzură. S-a ajuns apoi, la începutul acestui an, la cea de-a treia variantă de guvernare, în care tot Dragnea și-a impus premierul, pe apropiata sa din Teleorman, Viorica Dăncilă.

Totodată, guvernările PSD girate de Liviu Dragnea au produs cele mai ample mișcări de stradă de la Revoluția din 1989 încoace. Sub umbrela programului de guvernare, Dragnea și oamenii săi au încercat să modifice legile justiției în favoarea corupților, astfel că a stârnit indignarea populației care nu a mai stat pasivă. Din februarie 2017, guvernarea PSD a stat sub presiunea protestelor care au impresionat atât prin amploare, cât și prin metodele ingenioase, creative, de protest.  Punctul culminant al protestelor antiguvernamentale de la București a fost 10 august 2018 când mitingul pașnic numit al ”Diasporei” a fost înecat în gaze lacrimogene și în violențe. A fost ultima mișcare greșită a puterii lui Dragnea, atât încrederea în PSD, cât și în liderul său și în instituțiile controlate de oamenii săi scăzând drastic.  Încercarea  grupării Dragnea din PSD de a scoate ca țap ispășitor pentru violențele din 10 august pe primarul Capitalei, Gabriela  Firea, se pare că a tulburat definitiv apele în interiorul partidului și a provocat breșa internă care duce la revolta propriilor lideri.

 

Lideri care cer retragerea lui Dragnea

 

Primul semnal, după 10 august, a fost tras de unul dintre cei mai de încredere membri PSD, fostul ministru Ecaterina Andronescu. Aceasta i-a cerut public lui Dragnea să se retragă, printr-o scrisoare deschisă. Următorul asalt asupra lui Dragnea a fost făcut de către Gabriela Firea, primarul Bucureștiului care, încercând să iasă din scenariul pe care i l-a scris Dragnea, a ieșit la atac public și a devoalat o serie de probleme interne ale PSD.  Cireașa de pe tort a pus-o altă scrisoare adresată lui Liviu Dragnea, de data asta semnată de mai mulți lideri importați din partid. Toți cer ca Dragnea să facă un pas în spate și arată situația dezastruoasă în care se află partidul după nici doi ani de guvernare.

Scrisoarea deschisă prin care se cere „demisia imediată” a lui Liviu Dragnea din funcţiile de preşedinte al PSD şi al Camerei Deputaţilor a fost asumată, iniţial, de un comitet de iniţiativă format din vicepreşedintele PSD Paul Stănescu, viceprim-ministru şi ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, de Gabriela Firea, vicepreşedinte PSD şi primar general al Capitalei, şi de Adrian Ţuţuianu, vicepreşedinte PSD şi vicepreşedinte al Senatului.

Dragnea se pare că nu a înțeles inițial situația în care se află și a încercat să arunce asupra acestor a aceleași acuzații de apartenență la „statul paralel” și subjugați de servicii.

 

”Din cât am apucat să citesc am înţeles de fapt care este cea mai mare supărare din acea scrisoare: să nu ne mai certăm cu Iohannis, de fapt, să ne aliniem cu Iohannis, cu SRI, cu SPP, cu DNA şi cu partidele de opoziţie. Eu, ca preşedinte, nu pot să duc şi nu voi duce acest partid să devină o unealtă a acestor instituţii, care nu trebuie să se implice în politică. În rest, la CExN o să vorbesc suficient de bine, de mult şi de apăsat”, a declarat Liviu Dragnea.

 

PSD contra PSD

 

Așadar, astăzi, de la ora 12,30, începe ședința CEX a PSD, în care ar trebui să se tranșeze lucrurile și să se decidă soarta lui Liviu Dragnea și a „revoltaților” din partid.

Nu se poate spune cu certitudine câți membri ai CEX sunt „deținuți” de Liviu Dragnea și câți sunt împotriva sa. În funcție de televiziuni și de apropierea de Liviu Dragnea a trusturilor de presă, contabilizarea de face pro Dragnea sau anti Dragnea. Cert este că astăzi, PSD este din nou contra PSD, după episoadele cu mazilirea celor doi premieri Sorin Grindeanu și Mihai Tudose. Dar, de data aceasta, s-a pus la bătaie capul liderului suprem, Liviu Dragnea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *