iohh-si-kov_1-465x390
Președintele României refuză cererea ministrului Justiției de revocare a procurorului șef al DNA
16 aprilie 2018
plante
Europarlamentarul Daniel Buda acuză ipocrizia europenilor cu privire la plantele modificate genetic: ”Există restricții majore, dar le importăm cu sârg din Argentina sau Brazilia!”
18 aprilie 2018

Emmanuel Macron și-a prezentat viziunea asupra Europei în PE: “Nu vreau să fac parte dintr-o generație de somnambuli, care uită propriul trecut. Vreau să fac parte dintr-o generație care este decisă cu fermitate să își apere propria democrație!”

junker-465x390

În plenul Parlamentului European de la Strasbourg a avut loc o dezbatere prioritară cu președintele Franței, Emmanuel Macron, privind viitorul Europei. Președintele Franței a subliniat în cadrul discursului său importanța apărării unei ”suveranități europene reinventate”, a diversității culturale și a principiilor democratice care unesc popoarele europene.

Emmanuel Macron, președintele Franței, a transmis faptul că: “Trăim o epocă cu provocările ei. Ar fi foarte ușor să dizolvăm popoarele, să distrugem fără să construim, dar nu poporul a abandonat construcția, ci trădările. Cei care ne propun să ne întoarcem la dezbinările naționaliste, vreau să le spun că am trecut prin această cale și vreau să acționăm altfel. Astăzi nu putem refuza să vorbim despre Europa, să împărțim locurile între noi și să acuzăm Bruxelles de toate neregulile. Cred în noblețea democrației. Trebuie să obținem rezultate tangibile. Cred în suveranitatea economică și cred în solidaritatea indispensabilă pe care trebuie să o adâncim în uniunea economică și monetară.
Suveranitatea sănătății și alimentației este extrem de importantă. Cetățenii noștri asteaptă asta din partea noastră și le-o datoram. Doresc să salut eforturile dumneavoastră pentru legislația de referință în domeniul digital. Europa libertăților și egalităților este o Europă a suveranității. Ne-am luptat pentru a reglementa statutul lucrătorilor detașați. Această suveranitate europeană trebuie construită în continuare. Trebuie să adăugăm noi ambiții. Din punctul meu de vedere, Parlamentul European este sediul legitimătii europene, este sediul însăși vitalității europene. Aici trebuie să creăm baza renașterii Europei promovate de spiritul popoarelor europene. Parlamentul European este o minune europeană, faptul că europenii se adună aici și dezbat împreună, este un model unic în istorie. Această comoară este vie de 70 de ani. Nu ne mai putem baza pe certitudinile zilei de ieri. Consecințele sunt cunoscute. Eu vin dintr-un teritoriu care a cunoscut toate durerile alegerilor din trecut. Nu vreau să fac parte dintr-o generație care își uită propriul trecut și refuză să își vadă problemele din prezent. Democrația nu este un cuvânt gol, este fructul bătăliilor duse în trecut. Dacă hotărâm să nu mai acordăm importanță democrației, ne înșelăm. În acest cadru putem construi o nouă suveranitate europeană. Putem veni cu un răspuns la acest haos care domnește în lume. Democrația europeană este oportunitatea noastră. Cea mai mare greșeală ar fi să ne abandonăm identitatea. Ea se bazează pe democrația care respectă perosna, minoritățile, demnitatea umană. Sunt împotriva ideii conform căreia democrația este obsoletă. Răspunsul nu ar trebui să fie nici democrația totalitară, ci autoritatea democrației.
Vreau să fac parte dintr-o generație care va apăra suveranitatea europeană pentru că este condiția ce va permite generațiilor viitoare să își aleagă propriul viitor. Nu voi ceda tentațiilor ce există acum în prezent. Voi lupta pentru o adevărata dezbatere europeană și pentru acțiuni care vor permite cetățenilor să aleagă. Cei care vor o Europă a izolării la nivel național se vor confrunta cu cei care vor o Europă vie în care credem cu toții.“

Președintele Comisiei Europene,  Jean-Claude Junker, a subliniat în intervenția sa faptul că: “ Noi, Luxemburghezii, cu lipsa de modestie care ne caracterizează, spunem că suntem mica Franța. Alegerea dumneavoastră și campania pe care ați dus-o au dat noi aripi, iar noi Comisia vă sprijinim necondiționat. Dumneavoastră ați fost cel care ați sprijinit ideile Comisiei de a construi o Europă socială. Aș dori să vă rog să nu încetați de a fi în prima linie în lupta pentru conflictul comercial. Trebuie să apărăm interesele noastre comune comerciale, mai ales în domeniul oțelului. Această prăpastie dintre Europa de est și vest trebuie să fie acoperită de ambiția noastră comună. Europa este un tot ce nu poate fi dezbinat. Știu cât de importantă este pentru dumneavoastră prietenia franco-germană. Eu susțin aceste apropieri, însă haideți să nu uităm că Europa este construită din 28 de state membre astăzi. Nu suntem doar francezi sau germani. Aș dori ca în colimatorul nostru să se afle si soarta popoarelor din Balcani. Deci, în 2003 am hotărât să acordăm o perspectivă europeană credibilă Balcanilor din Vest. Știm cu câte probleme se confruntă aceste țări, nu sunt naiv. Sunt conștient de faptul că trebuie să fie mai performante anumite țări din această regiuni. Dacă oferim acestor țări perspectiva europeană, credem că vom câștiga. Istoria de mâine se scrie chiar astăzi și aș dori să putem scrie această istorie împreună. Vă mulțumesc.

Manfred WEBER, președintele grupului Partidul Popular European, a subliniat în intervenția sa faptul că: “Acest Parlament a așteptat mult timp un președinte ca dumneavoastră. Astăzi ați vorbit de uniunea noastră a valorilor. Este important să convingem cetățenii că Europa poate da rezultate. Proiecte concrete și valori, întotodeauna aceasta a fost calea de a convinge cetățenii europeni de valoarea Europei. Europa este văzută în continuare ca o putere externă, nu ca un proiect asumat. Ce face ca democrația parlamentară să fie o voce atât de puternică? Reunește oameni! Sunt dispus să lupt pentru binele comun. Este bine să batem la porțile europenilor și să vedem ce părere are despre Europa. Este foarte important să stai în fața oamenilor și să le ceri opinia și votul pentru că atunci când le dai votul ei au puterea. Democrația adevărată nu funcționează numai la reuniunea șefilor de state și guverne. Ei prea des se uită la cine este câștigătorul și perdantul. Democrația reală are nevoie de mai mult decât o întâlnire dintre Angela Merkel și Emmanuel Macron. Adevărata democrație nu ne împarte în europeni buni sau răi. Plenul PE este locul potrivit pentru a discuta democrația. Parlamentul European este peisajul politic al Europei și putem fi mândri de asta. Nu există un referendum la nivel european, există alegerile pentru PE. Interesele europene trebuie să fie manifestate în aceste alegeri. PE este singurul for care alege și controlează forul executiv. Nu există un mod de viață german sau croat, există un mod de viață european. Trebuie să credem într-o viziune. Elementul cheie pentru adevărata democrație este următorul: atunci când PE decide să blocheze procesul de negociere cu Turcia, atunci trebuie oprit. Cetățenii europeni trebuie să decidă și noi îi reprezentăm. Dacă ignorați voința oamenilor, oamenii ne vor ignora. Deci, să reconstruim Europa pe baza celei mai de succes forme de guvernare.“

Udo BULLMANN, din partea grupului S&D, a transmis faptul că: “În aceste zile, când dușmanii Europei transmit mesaje de ură, trebuie să reafirmăm faptul că avem nevoie de o Europă puternică, unită. Mulțumesc pentru curajul dumenavoastră și atitudinea proeuropeană. Haideți să revenim la războiul din Siria și ce s-a întâmplat la sfârșitul săptămânii. Avem nevoie de mai mult decât acțiunea statelor membre. Iată ce s-a întâmplat în scandalul Facebook. Protecția datelor este un subiect la ordinea zilei astăzi, dar avem nevoie de legislație europeană. Progresul este posibil numai într-o societate a egalilor, a fraternității. Acestă idee europeană a libertății universale îi înșală pe oameni. Revenind, cu cine doriți să lucrați? Vă așteaptă zile grele. De ce blocați pachetul privind echilibrul între viața personală și profesională? De ce blocăm taxa pe tranzacțiile financiare? Destinul Europei va fi determinat și de cum tratează refugiații”.

Syed KAMALL, din partea grupul ECR, a subliniat în discursul său faptul că: “Grupul nostru salută o viziune ambițioasă și este de acord cu obiectivele dumneavoastră. Viziunea dumneavoastră cu un buget mai mare, cu un sistem comun de azil și cu un ministru european de finanțe s-ar putea să fie potrivit pentru Franța, dar nu pentru UE. Nu ne dorim ca UE să fie dominată doar de unul sau de 2 state membre. Vorbițiti foarte mult despre aceste taxe temporare, dar nu există nimic mai permanent decât un program temporar guvernamental. Statele au hotărât să coopereze în domenii cheie. Domnule Macron, înțelegem de ce doriți să preluați controlul. Grupul meu consideră că UE a navigat prea mult în ape nesigure. Atunci când țările sunt de acord cu o soluție europeană, atunci toate trebuie să o facă”.

Preşedintele Grupului Liberalilor, Guy Verhofstadt a subliniat în intervenția sa faptul că: “Politica noastră externă este de asemenea o iluzie din cauza lipsei noastră de unitate. Această slăbiciune ne limitează în acțiunile noastre externe. Paralizia există atunci când o țară ca UK părăsește UE nu putem spune că este un proiect de mare succes. Nu va fi niciodată loc pentru țările care nu respectă valorile fundamentale. Egalitatea în fața legii, democrația sunt valori europene și trebuie să facem ceva. 
Ce nu funcționează în UE? De ce facem totul prea târziu, prea puțin ambițios? Trebuie să recunoaștem că sistemul interguvernamental este de vină. Într-o lume care merge din ce în ce mai repede nu ne permite să fim performanți. Trebuie să recunoaștem că o mare majoritate a cetățenilor noștri sunt exasperați de inerția europeană“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *