19503742_401
#HumanRights: Încălcări ale drepturilor omului în Rusia, Rakhine și Bahrain
18 iunie 2018
venn-diagram-health
#OneHealth: Dacă nu se face nimic, rezistența la antibiotice ar putea cauza mai multe decese decât cancerul până în 2050!
21 iunie 2018

Energie: Până în 2030 Europa va avea 32% din energia consumată din surse regenerabile

los-retos

 

Noile obiective ambițioase ale UE privind energiile regenerabile, inclusiv autoconsumul și biocarburanții, au fost aprobate săptămâna trecută de negociatorii Parlamentului și Consiliului Europei.

Parlamentul și Consiliul au convenit provizoriu o pondere a energiei din surse regenerabile de cel puțin 32% din consumul final brut al Uniunii până în 2030, cu o clauză de revizuire în sus până în 2023.

Cei doi colegislatori au decis să pună în aplicare principiul „în primul rând eficiența energetică”, ceea ce înseamnă prioritizarea în toate planurile de energie, decizii de politică și de investiții, măsuri de eficientizare a cererii și ofertei de energie.

 

Transporturi mai curate, utilizarea în mai mare măsură a biocarburanților de a doua generație

 

O pondere minimă de cel puțin 14% din combustibil pentru transport trebuie să provină din surse regenerabile până în 2030. În special:

  • biocombustibilii de primă generație, pe bază de culturi alimentare, trebuie să se limiteze la nivelurile din 2020 (cu un procent suplimentar de 1%) și în nici un caz să nu depășească 7% din consumul final de transport rutier și feroviar;
  • ponderea biocombustibililor avansați și a biogazului trebuie să fie de cel puțin 1% în 2025 și de cel puțin 3,5% în 2030.

 

Interzicerea uleiului de palmier

 

Biocombustibilii din culturile alimentare, cum ar fi uleiul de palmier, care produc o „schimbare indirectă a utilizării terenului” (ILUC, adică schimbarea modului în care se utilizează terenurile provenite din non-culturi, cum ar fi pășunile și pădurile, cu impact negativ asupra emisiilor de CO2) să fie eliminat treptat printr-un proces de certificare pentru biocarburanții cu conținut scăzut de ILUC, care urmează să fie înființat.

 

Epoca autoconsumului regenerabil

 

Conform acordului provizoriu, statele membre trebuie să se asigure că un consumator din UE are dreptul de a deveni un auto-consumator din surse regenerabile, care poate:

  • să producă energie regenerabilă pentru consumul propriu, să stocheze și să vândă producția excesivă;
  • instalarea și operarea sistemelor de stocare a energiei electrice, combinate cu instalații care generează energie electrică regenerabilă pentru consum propriu, fără nicio responsabilitate pentru orice taxă dublă;
  • să nu se supună nici unei taxe  pentru energia auto-consumată până în 2026, cu anumite excepții prevăzute ulterior;
  • să primească o remunerație pentru energia electrică regenerabilă auto-generată pe care o alimentează în rețea;
  • să se alăture comunităților din domeniul energiei regenerabile pentru a integra autoconsumul în tranziția spre o energie mai curată.

 

Sectorul de încălzire/racire, mai curat și digitalizat

 

Acordul provizoriu prevede ca obiectiv secundar al unei creșteri anuale indicative de 1,3% a energiei regenerabile în instalațiile de încălzire și răcire, calculată pe o perioadă de 5 ani, începând cu anul 2021.

Statele membre trebuie să se asigure că informațiile privind performanța energetică și ponderea energiilor regenerabile din sistemele lor de încălzire și de răcire centralizată sunt furnizate consumatorilor finali într-un mod accesibil. Clienților sistemelor de încălzire sau răcire centralizată care nu sunt eficienți li se permite să își încheie contractele pentru a produce încălzirea sau răcirea din surse de energie regenerabile.

Raportorul pentru energie regenerabilă José Blanco López (S & D, ES) a declarat: „Am îmbunătățit în mod substanțial propunerea inițială și în cele din urmă am reușit să ajungem la un compromis cu privire la un obiectiv obligatoriu de 32% din sursele regenerabile din mixul energetic 2030. Pentru prima dată, am pus în aplicare o strategie consecventă. Am dezinfectat investițiile în producția nouă de biocombustibili pe bază de culturi alimentare și am impulsionat dezvoltarea și utilizarea biocombustibililor avansați. (…) De asemenea, am reușit să consolidăm consumul propriu ca un drept și am inclus dorința Parlamentului de a interzice taxele și onorariile pentru energia auto-consumată până în 2026. Noua directivă va aduce siguranță și certitudine investitorilor și va simplifica procedurile administrative pentru proiecte de energie regenerabilă”.

Raportorul pentru comisia pentru mediu, Bas Eickhout (Greens / EFA, NL), a declarat: „Acest rezultat final trimite un semnal clar sectorului energetic; investitorii știu unde merge UE. În plus, va fi în curând o revizuire pentru a aduce legislația în conformitate cu Acordul de la Paris. De asemenea, creăm o serie de condiții care vor face mai atractivă pentru gospodării și grupe de gospodării perspectiva de a   genera propria energie. (…) Până acum, țările UE au refuzat să aprobe orice, însă eliminarea planificată a uleiul de palmier este un câștig real (…) Faptul că Comisia Europeană nu a ajuns încă la un acord deplin și încă dorește să blocheze acordul arată cât de mare este impactul acestei legislații”.

Acordul provizoriu are acum nevoie de aprobarea atât a miniștrilor UE, cât și a deputaților europeni. Odată ce acest lucru este atins, legea va intra în vigoare la 20 de zile de la data publicării în Jurnalul Oficial al UE. Statele membre vor trebui să includă noile elemente ale directivei în legislația națională până la 30 iunie 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *