dragnea asasini
Liviu Dragnea: ” În aprilie a fost o tentativă de a mă ucide”
21 august 2018
fermier
Start la concursul „Tânăr român, fermier european!”
11 septembrie 2018

Europarlamentarul Daniel Buda cere demiterea celor trei responsabili de criza pestei porcine africane

41063105_870527413071557_7362246137790595072_n

Neputința autorităților din România de a stopa răspândirea virusului pestei porcine africane are drept cauze incapacitatea șefilor a trei instituții de a manageria această criză, susține europarlamentarul Daniel Buda (PPE/PNL). Liberalul cere public premierului Viorica Dăncilă ca cei trei responsabili de agravarea crizei să fie demiși. 

”Solicit demiterea ministrului Mediului, Grațiela Gavrilescu, responsabilă de limitarea populației de mistreți și aducerea ei la proporții normale, demiterea de îndată a șefului ANSVSA și, bineînțeles, a ministrului Agriculturii, Petre Daea, din cauza incapacității de a gestiona criza Pestei Porcine Africane”, a declarat europarlamentarul Daniel Buda în cadrul unei conferințe de presă susținută la Zalău, alături de vicepreședintele PNL, deputatul Lucian Bode.

 

Se știa de pericolul unei epizotii încă din 2015

 

Europarlamentarul Daniel Buda, membru în Comisia pentru Agricultură din cadrul Parlamentului European, spune că au existat semnale transmise de la Bruxelles cu privire la pericolul răspândirii virusului pestei porcine africane (PPA) încă din 2015.

”Autoritățile române au fost din nou luate prin surprindere de Pesta Porcină, deși se știau de mai bine de trei ani că există pericolul apariției și răspândirii acestui virus. Vă prezint un scurt istoric al discuțiilor din Parlamentul European, tocmai pentru a demonstra incapacitatea autorităților din România de a lua măsurile necesare în vederea prevenirii răspândirii acestui virus.
Chiar din 2015, mai exact în 11 noiembrie 2015, am adresat o întrebare, în baza procedurilor parlamentare de care dispun, comisarului pentru Siguranță Alimentară, domnului Vytenis Andriukaitis, vizavi de ceea ce înseamnă prezența deja a virusului care a fost identificat în Satu Mare, la granița cu Ucraina. Domnia sa mi-a explicat foarte clar că este vorba despre o situație foarte complicată, că statele membre au posibilitatea de a accesa resurse financiare la nivel european pentru a preveni răspândirea acestei boli. Și prima întrebare pe care o adresez doamnei premier este să ne comunice care sunt procedurile demarate la nivel european vizavi de ceea ce înseamnă activarea măsurilor de apărare în ceea ce înseamnă prevenirea răspândirii pestei. Acest subiect a stat pe agenda Parlamentului European și periodic am discutat în Parlament asupra situației apărute.
În octombrie 2016 am avut, de asemenea, o discuție pe această temă. Mi s-a spus clar că sunt probleme și că discutăm de ceea ce înseamnă limitarea numărului de porci mistreți care diseminează în primul rând această boală.
În octombrie 2017, am avut o altă discuție cu comisarul Vytenis Andriukaitis, când boala deja era destul de răspândită în România, se știa că va veni, și domnia sa ne-a spus: ”noi, ca și Comisie Europeană, punem la dispoziție experți internaționali care să vină și să sprijine statele membre în vederea prevenirii răspândirii acestei boli”.
L-ați văzut pe domnul Daea cum zicea că nu sunt experți internaționali care să se priceapă la Pesta Porcină Africană. Domnul Daea minte cu nerușinare, pentru că există experți la îndemâna Comisiei care aveau posibilitatea, dacă erau chemați și erau ascultați. Din informațiile pe care le am eu, au fost chemați în România, a venit în România un expert din Italia care le-a spus ce să facă, dar nu au luat în considerare nimic din ce le-a spus și a plecat acasă, pentru că nu avea niciun rost să mai rămână în România”, a spus europarlamentarul.

Prin urmare, dat fiind istoricul acestor fapte și împrejurarea că se știa din 2015 de iminenta apariție și răspândire a acestui virus, faptul că suntem astăzi la un număr imens de focare, fiind țara cu cea mai mare rapiditate de răspândire, Daniel Buda  apreciază că se impune de îndată demiterea ministrului Mediului Grațiela Gavrilescu – pentru că  era responsabilă de limitarea populației de mistreți și aducerea ei la proporții normale, mai ușor de gestionat. În opinia europarlamentarului, se impune demiterea de îndată a șefului ANSVSA și, bineînțeles, a ministrului Daea, din cauza incapacității de a gestiona această criză de proporții. Pentru că, dacă s-ar fi luat din timp măsurile care se impuneau, România n-ar fi ajuns în această situație. Acești trei oameni și-au dovedit limitele capacităților de a gestiona epidemia de pestă porcină africană, de aceea ei trebuie să plece, potrivit lui Daniel Buda.

 

Europenii se întreabă până când trebuie să plătească pentru incompetența autorităților din România

 

Europarlamentarul PNL mai spune că s-a făcut lobby intens în Parlamentul European și în cadrul Grupului PPE, grup din care face parte și care este majoritar în Parlament, pentru ca România să fie ajutată financiar în criza prin care trece.

”În Parlamentul European nu am stat cu mâinile în sân, am încercat împreună cu colegii mei și am și reușit să obținem sprijin financiar pentru crescătorii de porci din România. Colegul meu, Siegfried Mureșan, a depus un amendament în Comisia de buget-finanțe unde este membru, prin care s-a solicitat suma de 110 milioane de euro sub formă de sprijin financiar pentru România. Împreună cu colegul meu, Marian Jean Marinescu, în cadrul Grupului Parlamentar al PPE, am cerut și am impus practic susținerea acestui amendament, astfel încât să poată deveni realitate. Însă le atrag atenția acestor autorități incompetente care se lăudau că vom primi bani de la UE: discuțiile au fost extrem de dure, inclusiv în cadrul Grupului PPE, pentru că s-au întrebat pe bună dreptate nemții: ”Am înțeles, România este în dificultate, băgăm mâna în buzunarul contribuabilului european încă o dată, dar cât vom mai suplini incompetența autorităților din România?”. A fost o întrebare la care mi-a fost greu să dau un răspuns. Pentru mine era important ca acești bani să devină realitate pentru România și de aceea este foarte important și ce se face în această situație. Faptul că actuala putere PSD-ALDE a respins comisia de anchetă din Parlamentul național asupra crizei pestei porcine africane este un semnal extrem de prost pe care îl dă la nivel european. Pentru ei lucrurile stau în felul următor: voi nici măcar nu aveți interesul să vedeți în cadrul unei comisii de anchetă care sunt problemele, care a fost evoluția, care a fost traseul acestei boli și faptul că nu s-a putut stăpâni răspândirea virusului. Prin urmare cât credeți că mai putem să vă mai dăm noi bani de la Uniunea Europeană?”, relatează europarlamentarul despre discuțiile purtate în cadrul Parlamentului European.

 

Ajutorul financiar european este limitat și vine peste 13 luni

 

Oricum, banii care vor veni să știți că sunt într-o limită de 50 până la 70 la sută, pentru că regulamentele europene (Regulamentul 1308/2013 și Regulamentul 652/2014) limitează aceste sume. Pe de altă parte, acești bani vor veni doar la 13 luni după ce se va încheia practic focarul, deci acești bani nu vor deveni realitate în România în momentul de față.
”Cu alte cuvinte, în loc să folosim acești bani pentru a moderniza școlile, pentru că vedeți foarte bine că începe școala și avem mii de școli în România care încă au wc în curte, în loc să băgăm acești bani în spitale, (ferească Dumnezeu să ajungi în orice spital din România că mori cu zile), noi dăm bani pentru a plăti consecințele dezastruoase ale acțiunilor acestor incompetenți care, iată, se încăpățânează să rămână mai departe în fruntea instituțiilor pe care le conduc.  De aceea, se impune de îndată demiterea celor trei pentru că deja sunt un pericol public pentru România”, a concluzionat Daniel Buda, europarlamentar PPE/PNL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *