șomajul
Șomajul în Europa e de 8.8%. România stă mai bine
1 decembrie 2017
tren
Planul Junker: Austria atrage 500 milioane de euro pentru modernizarea trenurilor
1 decembrie 2017

Europarlamentarul Daniel Buda cere oficialilor europeni să reducă diferențele între plățile acordate fermierilor din Vest și cele pentru fermierii din Est

daniel buda pe

Europarlamentarul român Daniel Buda, membru al Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din cadrul Parlamentului European a intervenit în cadrul dezbaterii pe tema viitorului Politicii Agricole Comune, întrebându-l pe Comisarul Phil Hogan care este strategia Comisiei în vederea diminuării disparităţilor în ceea ce priveşte plăţile directe oferite fermierilor din Vestul Europei, comparativ cu fermierii din Estul Europei.

”Apreciez sprijinul pe care îl daţi agricultorilor. Am citit cu foarte mare atenţie capitolul legat de plăţile directe. Mă bucră faptul că aţi recunoscut importanţa acestora ca fiind o plasă de siguranţă pentru fermieri. În acelaşi timp, aş vrea să detaliaţi câteva aspect care ţin de liniaritatea plăţilor directe sau de egalitatea lor între statele membre. Am observant că aţi făcut referire inclusiv la discursul domnului preşedinte Jean-Claude Juncker care spunea că trebuie să fim egali de la Est la Vest, de la Nord la Sud. Dar mă îngrijorează foarte mult, avocat fiind citesc mai atent textele, sintagma de aici în care spuneţi în felul următor: “În acest sens, Politica Agricolă Comună ar trebui să reducă diferenţele”. Vreau să vă întreb, fiind o chestiune de nuanţă dacă “ar trebui” sau “trebuie” să reducă diferenţele? Pentru că sunt foarte preocupat de ceea ce înseamnă liniaritatea acestor plăţi directe între fermierii din Vestul şi Estul Europei, dat fiind faptul că suntem cu toţii actori pe aceeaşi piaţă şi este important, indiferent cum ne vom opri la aceste plăţi directe, dacă le vom plafona, dacă nu le vom plafona sau cum le vom acorda, este important însă ca fiecare fermier să aibă acelaşi start cu privire la plăţile directe pentru că, repet, suntem actori pe aceeaşi piaţă unică”, a declarat Daniel Buda.

Drept răspuns, comisarul european responsabil de Agricultură și dezvoltare rurală a menționat că dacă ar putea să acord mai multe fonduri către statele din Est, ar face-o cu mare plăcere, dar celelalte state vor avea un cuvânt de spus şi contributorii neţi de asemenea. ”Nu va fi uşor, nu va fi simplu. Nu spun că este imposibil însă nu putem doar să spunem „Hop” şi să avem mai mulţi bani. Va fi complicat dar vom încerca. Împreună trebuie să lucrăm pentru a atinge ceea ce ne dorim cu toţii.”

Dezbaterea a avut loc în cadrul Comisiei intitulată „Viitorul alimentației și agriculturii” susținută de către Comisarul Phil Hogan.

”Foaia de parcurs pentru PAC după 2020 poate fi considerată ca fiind o evoluţie şi nu o revoluţie. Schimbările propuse vor fi în slujba fermierilor. De când am preluat acest mandat, adică din 2014, am vorbit foarte mult despre simplificare. De atunci am acumulat experienţă şi cred că am înţeles cu toţii ce funcţionează sau ce nu. În aceşti ani ne-am confruntat cu dificultăţi pe piaţa agricolă, legat de lapte, carne de porc, fructe şi legume. Comisia a pus la dispoziţie un sprijin suplimentar de 1 miliard de euro în septembrie 2015 pentru aceste pieţe. Finanţarea a avut un efect pozitiv pe piaţă însă este cert că mobilizarea acestor fonduri Ad-Hoc nu este durabilă. Avem nevoie de o reacţie diferită. Trebuie să construim un viitor durabil pentru fermieri şi pentru cei care depind de agricultură. PAC este o poveste de succes a UE, în pofida greutăţii cu care s-a confruntat agricultura în ultimii 50 de ani.

În Comunicarea Comisiei se subliniază schimbarea regulilor pentru a se putea face faţă provocărilor zilei de azi. La mijlocul anului am demarat o consultare publică. 3300 de persoane au participat la această consultare iar cetăţenii se pare că sprijină măsurile în agricultură. Agricultura europeană se bazează pe 7 milioane de ferme care depind de plăţi şi 44 de milioane de personae care depind de acest sector sau penstru cei peste 500 de milioane de consumatori pentru care PAC asigură hrana în fiecare zi.

PAC are o influenţă extrem de mare la nivelul UE pentru că generează locuri de muncă de calitate, își aduce aportul în economia Uniunii, în energia circulară, în cercetare şi inovare, în economia digitală şi chiar şi în migraţie. Le fel, în domeniul mediului şi a schimbărilor climatice. Cu toate acestea, se tot spune că PAC este o politică greu de administrat şi de gestionat. Considerăm că trebuie să acordăm o mai multă subsidiaritate statelor membre pentru ca acestea să găsească soluţii la problemele de mediu. Ne bazăm pe rezultate şi pe punerea în aplicare a regulilor şi a controlalelor europene.

PAC a generat şi o piaţă unică de succes care a diminuat discrepenţele dintre statele membre. Vrem mai puţină birocraţie pentru fermieri. Relaţia dintre UE şi fermieri trebuie să fie simplificată. Trebuie să se respecte anumite reguli care acum sunt prea complexe şi trebuie simplificate. Nu avem nevoie de obligaţii inutile pentru fermieri. Comisia trebuie să vadă cum se poate reduce suprareglementarea. Trebuie să înlocuim cererile pe hârtie şi controlalele la faţa locului cu mecanisme tehnologice de ultima generaţie.

Doar 6% dintre fermierii din UE au vârsta sub 35 de ani. Vrem să încurajăm tinerii să se implice în agricultură. Îi vom sprijini în cadrul programului de dezvoltare rurală. Un raport al Curţii a menţionat faptul că plăţile directe nu s-au bazat pe o audiere solidă şi nu au pus suficienţi bani la dispoziţia tinerilor fermieri. Noi considerăm că trebuie să avem politici diferite pentru a reînnoii generaţiile din agricultură. De aceea, trebuie să facem un efort la nivelul Comisiei şi a statelor membre astfel încât tinerii să fie ajutaţi să se instaleze.

Trebuie să acordăm bani fermierilor care doresc să lucreze în ferme pentru a-şi câştiga traiul de zi cu zi. PAC-ul trebuie să urmărească echitatea în ceea ce priveşte egalitatea statelor membre. Mari, mici, din Est, din Vest, din Nord sau din Sud. E mesajul desprins din declaraţia preşedintelui Juncker privind Starea Uniunii din 2017. Pentru a reduce diferenţele între statele membre în ceea ce priveşte sprijinul PAC, sigur că există diferenţe în ceea ce priveşte costul forţei de muncă, şi a terenurilor. Ele trebuie să fie recunoscute însă fermierii se confruntă cu acelaşi tip de provocări.

Comunicarea Comisiei spune că PAC poate consolida mediul rural prin sprijinirea ocupării. De asemenea, şi prin aportul la Bioeconomie, care reprezintă un potenţial imens la regenerarea rurală şi pentru crearea de noi locuri de muncă. PAC trebuie să fie combinat şi cu alte politici europene precum Politica de Coeziune. Mulţi dintre dvs şi-au arătat interesul pentru iniţiativa Sate Inteligente iar Comunicarea Comisiei repetă angajamentul pentru comunităţile rurale.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *