cetatea-alba-carolina
Let the stars shine: Primarul din Alba Iulia, premiat pentru restaurarea Cetății Alba Carolina
18 iulie 2018
IMG_20180707_140523
Festivalul Cânepii se mută la ”Poarta de su` Feleac” din Cluj-Napoca
19 iulie 2018

Europarlamentarul Daniel Buda: ”Domnule Daea, nu v-ati facut temele la informatică, așa că nota 4!”

inundatii-640x330

 

Europarlamentarul PPE/PNL Daniel Buda  aduce critici dure Ministerului Agriculturii pentru că nu a fost pus în funcțiune softul care facilitează accesul fermierilor la fondurile pentru situații de criză.

 

Este vorba despre situațiile în care o parte dintre fermieri se găsesc din pricina capriciilor vremii care le afectează recoltele.

”Softul, domnule Daea, unde-i softul pentru a putea primi banii din rezerva de criză? La finalul anului școlar, se pare ca nu v-ati facut temele la informatică, așa că nota 4, domnule ministru! Când aveți de gând să rezolvați problema cu softul?! Chiar nu se înțelege că fermierii au dreptul la niște bani si din cauza unei birocrații inexplicabile încă așteptați rezolvarea acestui aspect tehnic?! Chiar nu înțelegeți că fermierii nu mai au timp să aștepte? Dacă vă uitați pe geamul mașinii cu care vă plimbați prin țară, ori dacă mai aveți și curiozitatea de a coborî într-un lan de grâu, o să vă dați seama că nu doar că iarna nu-i ca vara, dar nici măcar această vară nu mai este ca verile de altădată. Lanurile de grâu, într-o bună măsură sunt ”mocirlite” de ploile binecuvântate, dar parcă de data aceasta, prea multe, astfel încât o parte a grâului este încolțită”, spune europarlamnetarul liberal.

În acest sens, Daniel Buda sugerează oficialilor români să acceseze cât mai repede fondul de criză de la nivel european pentru a permite compensarea pierderilor la fermieri. Astfel, poate banii din fondul de criză ar putea deveni realitate si pentru fermierii din România.

Din păcate, banii care ni se cuveneau până acum din rezerva de criză, deși i-ați cerut, ați uitat să vă faceți temele în România și să finalizați cumpărarea amărâtului de soft care să permită diferențierea fermierilor cu plata sub 2.000 de euro și peste 2.000 de euro. Iar fapul că nu v-ați făcut treaba în România nu o spun eu, ci o spune reprezentantul Comisiei Europene. Comisia Europeană vă mai așteaptă, iar fermierii sunt greu încercați de vicisitudinile vremii și a vremurilor, ca să nu spun de incompetența celor care se ocupă de soft”, atacă Daniel Buda.

În cadrul reuniunii Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, a avut loc o dezbatere pe tema fișei financiare legislative pentru propunerile cu privire la politica agricolă comună pentru perioada de după 2020, la care a participat un reprezentant al Comisiei DG AGRI.  În intervenția pe care a avut-o Daniel Buda, ca membru al Comisiei pentru  Agricultură,  acesta și-a exprimat îngrijorarea cu privire la incapacitatea autorităților române de a utiliza fondurile din rezerva de criză. România a fost printre puținele state care nu a beneficiat de rezerva de criză tocmai din cauza problemelor tehnice.

Directorul DG Agri și-a exprimat speranța că autoritățile române vor remedia problemele tehnice pentru ca și fermierii români să poată accesa ajutoarele de criză.

Iarăși, o chestiunea tehnică pentru România legată de rezerva de criză. Deci, România a participat pentru prima dată la rezerva de criză, la producția, deci asta înseamnă că deduce plățile directe pentru fermieri, peste 2000 de euro și acești bani sunt plătiți în rezerva de criză. Da, România face asta, dar aveți o problemă să stabiliți care sunt fermierii pentru care este mai puțin de 2000 de euro, deci a existat o problemă în sistemul național al dumneavoastră care nu a putut să identifice fermierii și nu au putut să le plătească banii înapoi acestor fermieri. Sperăm că până peste vară se rezolvă problema, suntem în colaborare strânsă cu administrația din România ca să rezolvăm această problemă, dar asta nu înseamnă că nu ați beneficiat de rezerva de criză, ci doar că a existat o problemă administrativă în România pe care România trebuie să o rezolve“, a precizat directorul DG AGRI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *