31206628_728120533978913_1963276780975335505_n
Viitorul Politicii Agricole Comune, dezbătut cu membrii parlamentelor naționale la Bruxelles
25 aprilie 2018
161222-equipo-minero-blog
Comisia pentru buget susține ajutorul de 4,6 milioane de euro pentru 2.287 de lucrători concediați
26 aprilie 2018

Europarlamentarul Daniel Buda: ”Trebuie luate măsuri suplimentare pentru a stopa fraudele alimentare!”

31277584_728805133910453_4707647730479842348_n

Fraudele alimentare generează prejudicii incomensurabile, atât de ordin financiar, cât și din perspectiva standardelor de calitate alimentară. Costurile financiare se situează între 10 și 15 miliarde de dolari pe an în UE și până la 40 de miliarde de dolari în Statele Unite ale Americii în fiecare an. Cele mai vulnerabile mărfuri sunt brânzeturile, carnea, fructele de mare, dar nu numai.
”Siguranța alimentară trebuie să fie prioritară pentru statele membre, drept urmare trebuie luate măsuri suplimentare pentru a stopa fraudele alimentare. Companiile din industria alimentară se confruntă la ora actuală cu multiple provocări în ceea ce privește asigurarea trasabilității la toți furnizorii. Astfel, falsificarea ar putea fi determinată de probleme în ceea ce privește aprovizionarea, anumite aspecte economice, sau chiar de activități de fraudă. Am solicitat Comisiei să îmi comunice măsurile care sunt instrumentele de care dispune Comisia în ceea ce privește prevenirea fraudelor alimentare”, spune europarlamentarul Daniel Buda (PNL/PPE).
În răspunsul primit din partea Comisarului European pentru Sănătate şi Siguranţa Alimentară,  Vytenis Andriukaitis, se arată că au fost luate o serie de măsuri pentru a evita cazurile de fraudă alimentară transfrontalieră, printre care a amintit: Sistemul de asistență și cooperare administrativă, organizarea de cursuri de formare specializate pentru inspectorii din sectorul alimentar, derularea unor programe de control coordonate, lansarea unor proiecte referitoare la integritatea produselor alimentare și nu în ultimul rând, înființarea centrului de cunoștințe privind fraudele alimentare și calitatea alimentelor.

“Comisia a creat o rețea și un instrument informatic specific (Sistemul de asistență și cooperare administrativă) pentru schimbul de informații între statele membre cu privire la posibile cazuri de fraudă alimentară transfrontalieră. Mai multe informații despre cazurile care au făcut obiectul schimbului de informații în sistem pot fi găsite în rapoartele anuale publicate de Comisie.
De asemenea, Comisia a organizat cursuri de formare specializate pentru inspectorii din sectorul alimentar și a lansat programe de control coordonate la nivelul UE care au vizat carnea de cal, peștele, mierea și, recent, produsele alimentare vândute on-line. Mai mult decât atât, Comisia și-a consolidat cooperarea cu Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară în ceea ce privește evaluarea riscurilor emergente asociate fraudei alimentare, precum și cu Europol în cadrul cooperării internaționale în vederea coordonării investigațiilor polițienești.

Prin programul-cadru al UE pentru cercetare și inovare și cel de-al 7-lea program-cadru pentru cercetare, Comisia finanțează mai multe proiecte în curs referitoare la integritatea produselor alimentare în context european și internațional, precum și la nivelul diferitelor sectoare.

În plus, la data de 13 martie 2018, Comisia a inaugurat Centrul de cunoștințe privind fraudele alimentare și calitatea alimentelor. Acesta va facilita integrarea fluxului de date științifice în procesul de elaborare a politicilor, prin analizarea vulnerabilității lanțului de aprovizionare cu alimente în statele membre, coordonarea supravegherii pieței, dezvoltarea unor metode armonizate de detectare și aplicarea modelării predictive a fluxurilor comerciale. Centrul de cunoștințe va utiliza și procesul de „scrutare a perspectivelor” pentru a detecta amenințările emergente, cu scopul de a îmbunătăți în continuare reziliența lanțului de aprovizionare cu alimente. El va fi găzduit de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei, care are o îndelungată expertiză în domeniul științelor alimentare, inclusiv în sectoare relevante pentru frauda alimentară“, spune Comisarului European pentru Sănătate şi Siguranţa Alimentară,  Vytenis Andriukaitis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *