photo_verybig_171164_98450500
Parlamentul European cere Comisiei să aprobe aderarea României la Schengen
31 mai 2018
Domestic violence victim
#HumanRights: încălcări semnalate în Iran, Arabia Saudită și Sudan
4 iunie 2018

Fără contracte de muncă abuzive în sectorul public și privat din UE

EndZeroHours2

 

Parlamentul  European solicită țărilor UE să combată efectiv practicile precare de angajare, cum ar fi contractele „zero-oră”, într-o rezoluție adoptată săptămâna trecută.

Parlamentul European a adoptat  o rezoluție prin care solicită Comisiei Europene și țărilor UE să abordeze problema practicii precare de angajare și utilizarea abuzivă a contractelor de muncă pe durată determinată în sectorul public și privat din UE.

Rezoluția a fost depusă de Comisia pentru petiții a Parlamentului, care a primit numeroase sesizări privind cazurile de contracte și acorduri de muncă ilegale și presupuse ilegale în întreaga UE.

 

Sunt necesare mai multe inspecții

 

Țările UE trebuie să combată practicile precare de ocupare a forței de muncă, cum ar fi așa-numitele contracte „zero ore”, și să se asigure că precedentul stabilit de Curtea de Justiție a UE în dreptul european al muncii este respectat în mod coerent. Un contract „zero ore” este un aranjament de lucru fără un număr minim de ore de lucru garantate.

Inspecțiile la locul de muncă sunt, de asemenea, necesare pentru ca lucrătorii care fac obiectul unor contracte de muncă temporare sau flexibile să beneficieze de cel puțin aceeași protecție ca toți ceilalți angajați.

Interpretarea de către instanța UE a faptului că contractele pe durată determinată repetate ar trebui să fie transformate în contracte pe durată nedeterminată trebuie să fie respectate în mod corespunzător de toate țările UE și să fie încorporate constant în cadrele juridice respective.

De asemenea, prin rezoluția adoptată, Parlamentul European

  • invită Comisia și țările UE să asigure pe deplin plata egală pentru o muncă egală la același loc de muncă,
  • subliniază că Directiva UE privind timpul de lucru trebuie aplicată lucrătorilor care au contracte „zero-oră”, astfel încât acestea să fie reglementate de normele privind perioadele minime de odihnă și perioada maximă de ore de lucru,
  • invită țările UE să îmbunătățească standardele de angajare în locurile de muncă neconvenționale, oferind cel puțin un set de standarde minime pentru protecția socială, nivelurile salariale minime și accesul la formare,
  • denunță reînnoirea contractelor pe durată determinată cu scopul de a acoperi nevoi care nu sunt de natură temporară, ci fixe și permanente,
  • insistă asupra faptului că țările UE evaluează legislația privind munca precară în raport cu impactul pe care îl are asupra egalității de gen, deoarece femeile constituie un grup deja suprareprezentat, care va continua să fie afectat prea mult.

Rezoluția a fost aprobată cu 312 voturi pentru, 75 împotrivă și 155 abțineri.

Comisia pentru petiții a Parlamentului European a primit aproximativ 80 de petiții în cazuri similare din întreaga UE, inclusiv Italia, Spania, Portugalia, Polonia, Slovenia, Marea Britanie, Grecia și Franța.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *