image3
Consultarea privind viitorul Uniunii Europene cu 27 de state este în plină desfășurare
3 august 2017
20150518_EP-020346_GEN_090
Buda, în scandalul privind practicile neloiale ale supermarketurilor: „Roșiile românești riscă să ajungă la gunoi“
3 august 2017

Gorghiu: „Eșecul Guvernului în privința relocării Agenției Europene pentru Medicamente e pe drum“

alina-gorghiu-marius-dumbraveanu

alina-gorghiu-andreea-alexandru

Senatorul Partidului Național Liberal, Alina Gorghiu, crede că, în cazul în care Guvernul României nu reuşeşte să aducă la Bucureşti sediul Agenţiei Europene pentru Medicamente, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, şi ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, trebuie să îşi dea demisiile.

„Aşa cum se ştie, în luna septembrie va exista o evaluare din partea Comisiei Europene cu privire la aceste dosare de candidatură. Dacă această evaluare obiectivă şi exterioară va arăta, aşa cum spuneam, o pregătire superficială a candidaturii, miniştrii Bodog şi Negrescu trebuie să plece din funcţiile lor, pentru că miza era mult prea mare în raport cu modul în care ei au lucrat. Este propus doar un bloc într-o zonă aglomerată de birouri”, a zis Gorghiu. Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a anunțat pe Facebook, că România a depus oficial candidatura pentru a găzdui la Bucureşti sediul Agenţiei Europene pentru Medicamente la Bucureşti, el postând şi filmul de prezentare a candidaturii ţării noastre, alături de alte 18 state ale Uniunii Europene. Filmul de prezentare a fost postat şi pe pagina de Facebook a Ministerului de Externe, care spune că România este pregătită să găzduiască Agenţia: „Bucureştiul oferă condiţii de lucru şi condiţii de viaţă sigure şi excelente într-un mediu deschis, prietenos şi divers. Bine conectat şi accesibil, Bucureştiul este centrul economic, politic şi social al României”.

Guvernul României a depus luni, la Comisia Europeană, dosarul de candidatură pentru relocarea, la Bucureşti, a Agenţiei Europene pentru Medicamente, în contextul retragerii Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord din Uniunea Europeană. „Depunerea dosarului de candidatură înseamnă un obiectiv atins, în stadiul actual al procedurilor care vizează relocarea sediului Agenţiei Europene a Medicamentului. Am încredere în şansele României de a se califica pentru această selecţie, pentru că dispunem de o expertiză substanţială în sectorul medical. Informaţiile din dosarul de candidatură susţin cu elemente concrete argumentele noastre că România este pregătită să-şi asume o astfel de responsabilitate”, a declarat premierul Mihai Tudose.

Amplasamentul propus de România se află în zona de nord a Bucureştiului, chiar în spatele staţiei de metrou Pipera.

Pentru găzduirea noului sediu al Agenţiei Europene a Medicamentului, care are aproape 900 de angajaţi, candidează, alături de Bucureşti, 18 mari oraşe, între care Viena, Varşovia, Bruxelles, Lille şi Bonn.

Comisia Europeană va examina proiectele şi va trimite propria evaluare Secretariatului General al Consiliului până la 15 septembrie 2017, urmând ca hotărârea finală să fie luată în marja Consiliului Afaceri Generale din noiembrie 2017. Decizia ar urma să fie formulată în baza unor runde succesive de vot secret, fiecare stat membru având un număr egal de voturi. Statul membru care va fi selectat pentru găzduirea sediului Agenţiei Europene a Medicamentului nu va mai putea candida pentru relocarea Autorităţii Bancare Europene. Agenţia Europeană a Medicamentului, una dintre cele mai mari şi importante agenţii europene, îşi are în acest moment sediul la Londra. Este un organism descentralizat al Uniunii Europene, care are ca principală responsabilitate protecţia şi promovarea sănătăţii publice, prin intermediul evaluării şi supravegherii medicamentelor destinate uzului uman.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *