EndZeroHours2
Fără contracte de muncă abuzive în sectorul public și privat din UE
4 iunie 2018
35067623_1642788605829674_6087416663706173440_n
Daniel Buda: ”Peste un sfert din populație trăieşte cu mai puţin de 5,5 dolari pe zi, ceea ce reprezintă cea mai ridicată rată a sărăciei din UE!”
12 iunie 2018

#HumanRights: încălcări semnalate în Iran, Arabia Saudită și Sudan

Domestic violence victim

Deputații europeni solicită respectarea   drepturilor omului, tratamentul echitabil al deținuților și respectarea drepturilor femeilor în Iran, Arabia Saudită și Sudan.

 

Iranul, somat să elibereze imediat toți cetățenii UE-Iran aflați în închisoare pe nedrept

 

Deputații europeni condamnă încarcerarea de către autoritățile iraniene a cetățenilor cu dublă cetățenie UE-Iran, ca urmare a proceselor nedrepte și a confesiunilor obținute prin tortură. Europarlamentarii solicită Iranului să elibereze toți deținuții reținuți pe nedrept. De asemenea, Parlamentul European solicită autorităților iraniene să garanteze respectarea drepturilor omului pentru toți deținuții, în special în ceea ce privește accesul la un avocat la alegerea lor și asistență medicală atunci când este necesar. Totodată,   somează autoritățile iraniene să se abțină de la orice fel de  tortură și practici inumane.

Rezoluția solicită Serviciului European de Acțiune Externă și Comisiei să creeze o forță de lucru internă în sprijinul resortisanților UE care se confruntă cu o pedeapsă cu moartea sau cu procese inechitabile. Aceștia solicită autorităților iraniene să coopereze cu ambasadele naționale ale UE din Teheran pentru a crea o listă a cetățenilor cu dublă cetățenie UE-Iran  aflați în prezent în închisori iraniene, astfel încât cazurile lor să poată fi urmărite îndeaproape. Rezoluția a   fost votată prin ridicarea mâinii.

 

Arabia Saudită trebuie să garanteze drepturile femeilor

 

Deputații solicită Arabiei Saudite să oprească orice formă de hărțuire și urmărire penală a apărătorilor drepturilor omului, în special a apărătorilor drepturilor femeilor. Reacția vine  după arestarea a șapte femei și patru barbați, începând cu 15 mai 2018.

Ei reamintesc autorităților din Arabia Saudită că tratamentul tuturor deținuților trebuie să respecte standardele stabilite de Adunarea Generală a ONU și   cer  revizuirea   Legii antiteroriste,  a Legii contra infracțiunilor informatice    și a  Legii presei și publicațiilor, care sunt utilizate în mod repetat pentru urmărirea penală a apărătorilor drepturilor omului.

Rezoluția mai solicită Arabiei Saudite să adopte o legislație cuprinzătoare care să abordeze violența generalizată pe motive de gen împotriva femeilor, să înlăture toate obstacolele din calea accesului femeilor la justiție și să ia măsurile necesare pentru a asigura protecția și consolidarea drepturilor femeilor, căsătoriile între minori, căsătoriile forțate și codul obligatoriu de îmbrăcăminte pentru femei. De asemenea, activiștiilor din domeniul apărării drepturilor femeilor ar trebui să li se permită să se organizeze și să lucreze fără teamă de repercusiuni, spun eurodeputații.

Rezoluția a fost adoptată cu 525 voturi pentru, 29 împotrivă și 71 de abțineri.

 

Sudan: se cere comutarea  pedeapsei cu moartea pentru Noura Hussein Hammad

 

Deputații europeni solicită Sudanului să comute pedeapsa cu moartea pentru Noura Hussein Hammad. Femeia   a fost condamnată la moarte pentru uciderea soțului ei în timp ce încearcă să-l împiedice să o violeze. Orice formă de hărțuire și intimidare față de avocatul și familia ei ar trebui să se oprească, spun parlamentarii europeni.

Parlamentul European cere Sudanului să respecte legile naționale și internaționale privind drepturile omului, drepturile femeii și justiția și reiterează faptul  că impunerea unei pedepse cu moartea împotriva dovezilor clare de autoapărare constituie o ucidere arbitrară.

Rezoluția solicită autorităților sudaneze să aducă în fața justiției toate cazurile de violență sexuală, inclusiv violența în familie, violența domestică și căsătoriile timpurii sau forțate, precum și investigarea acuzațiilor împotriva forțelor de securitate sudaneze pentru folosirea violenței, a intimidării și a altor forme de abuz împotriva femeilor. Rezoluția a fost adoptată cu 455 de voturi pentru, 34 împotrivă și 140 de abțineri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *