foto-societate-civila-
UE trebuie să sprijine organizațiile societății civile care promovează valorile europene
24 aprilie 2018
Light tributes placed during a silent protest in memory of murdered journalist Jan Kuciak and his girlfriend Martina Kusnirova, seen in photo, in Bratislava, Slovakia, on Wednesday, Feb. 28, 2018.  Investigative journalist Kuciak was shot dead in Slovakia last week while working on a story about the activities of Italian mafia in Slovakia and their alleged links to people close to Prime Minister Robert Fico.(AP Photo/Bundas Engler)
Asasinarea lui Ján Kuciak: Deputații europeni solicită acțiuni de protejare a jurnaliștilor din întreaga UE
25 aprilie 2018

Îngrijorare în Parlamentul European. România este campioană la numărul de decese cauzate de rujeolă

Cervical Cancer Vaccine

 

  • Deputații sunt îngrijorați de impactul asupra sănătății al ezitărilor privind vaccinarea
  • Mai multă transparență în producerea vaccinurilor
  • Statele membre să cumpere în comun doze pentru a micșora prețul

Scăderea încrederii publice în vaccinuri este o provocare majoră care afectează deja sănătatea, a spus Parlamentul European joia trecută.

Datele epidemiologice arată scăderi semnificative în acceptarea vaccinurilor și ratele de acoperire a vaccinării, prea scăzute pentru a asigura protecția corectă față de bolile care ar putea fi prevenite prin vaccinare, spun deputații în rezoluția votată joi. Ezitările larg răspândite și tot mai mari față de vaccinare încep să aibă consecințe, cum ar fi epidemiile de rujeolă din multe state membre, care ar putea fi prevenite, mai spun ei.

Deputații subliniază că vaccinurile sunt testate riguros în teste cu multiple etape și sunt reevaluate regulat. Ei salută lansarea în curând a Planului de acțiune comun, cofinanțat de programul de sănătate al UE, pentru a crește numărul persoanelor vaccinate. Ei cer Comisiei Europene să întărească sprijinul pentru eforturile naționale de vaccinare.

Deputaţii propun consolidarea bazei legale UE pentru imunizare şi cer Comisiei să faciliteze crearea unui program mai bine armonizat al vaccinării în UE.

 

Recâștigarea încrederii prin mai multă transparență

 

Deputații cer mai multă transparență în producerea și evaluarea vaccinelor și adjuvanților lor, în finanțarea programelor independente de cercetare și în ceea ce privește posibilele efecte secundare ale vaccinelor, pentru a ajuta la refacerea încrederii în acest proces.

Ei subliniază, de asemenea, că cercetătorii trebuie să declare orice conflicte de interese, iar cei care se află în astfel de situații trebuie excluși din echipele de evaluare. Confidențialitatea dezbaterilor echipei de evaluare a Agenției Europene de Medicamente (EMA) va trebui, de asemenea, eliminată, iar datele științifice și clinice ar trebui să fie publice, au mai spus ei.

Deputații susțin deschiderea unui dialog factual și bazat pe date științifice cu societatea civilă, pentru a combate informațiile nesigure, neclare și neștiințifice privind vaccinarea.

 

Achiziționarea comună a vaccinelor

 

Deputații spun că nu este explicabil de ce prețul pentru un pachet complet de vaccinuri pentru un copil să fie de 68 mai mare în 2014 decât în 2001. Ei sprijină un acord existent care permite vaccinurilor să fie achiziţionate în comun de către statele membre. Rezoluția non-legislativă a fost aprobată prin vot liber cu ridicare de mâini.

 

2,5 milioane de vieți salvate anual prin vaccinare

 

Vaccinarea previne aproximativ 2,5 milioane de decese în fiecare an în lume și reduce costurile tratamentelor specifice pentru fiecare boală, inclusiv tratamentul antimicrobial, conform rezoluției. Deputații notează că în Europa, între 2008 și 2015 au fost 215.000 de cazuri de boli care ar fi putut fi prevenite prin vaccinare, cu excepția gripei.

Rujeola este o boală serioasă, iar de la începutul anului 2016 au fost raportate în UE  57  de decese. Conform Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC), cele mai multe cazuri au fost raportate în România (5,224), Italia (4,978), Grecia (1,398) și Germania (906), între 1 februarie 2017 și 31 ianuarie 2018, reprezentând 35%, 34%, 9% și 6%, respectiv, dintre toate cazurile raportate de către statele UE/EEA. Din 1 ianuarie 2018, șapte decese au fost raportate în patru state – România (3), Italia (2), Grecia (1) și Franța (1).

Deputații subliniază că imunizarea prin vaccinare ajută la combaterea rezistenței antimicrobiale (AMR). În planul de acțiune AMR, Comisia Europeană a anunțat măsurile pentru creșterea utilizării alternativelor antimicrobiale și vaccinurilor.

Comisia va prezenta o inițiativă pentru o cooperare mai strânsă împotriva bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare, în trimestrul doi 2018.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *