180327ec1
Piața unică digitală: de la 1 aprilie europenii pot accesa conținutul online la care au subscris acasă oriunde s-ar afla în UE
4 aprilie 2018
medic-veterinar-de-ferma_agrointel (1)
Daniel Buda duce la Bruxelles problemele grave cu care se confruntă medicii veterinari din România
6 aprilie 2018

#InvestEU: 40 de milioane de euro pentru dezvoltarea de noi produse și tehnologii în industria celulozei și hârtiei, tratarea apelor uzate municipale și industriale

kemira-pipemarking

 

Banca Europeană de Investiții (BEI) a semnat un împrumut de 49,3 milioane USD (40 milioane EUR) cu compania globală pentru produse chimice, Kemira Oyj, cu sediul în Finlanda. Împrumutul a fost posibil prin Fondul European pentru Investiții Strategice (EFSI), pilonul central al Planului de Investiții pentru Europa, lansat de Grupul BEI și de Comisia Europeană pentru a stimula competitivitatea economiei europene.

Kemira va utiliza finanțarea pentru a-și intensifica investițiile în cercetare, dezvoltare și inovare în aplicații chimice și soluții tehnice pentru tratarea apei, substanțe chimice din celuloză și hârtie și alte substanțe chimice. Scopul proiectului este dezvoltarea de noi produse și tehnologii pentru industria celulozei și hârtiei, tratarea apelor uzate municipale și industriale, precum și a industriei miniere. Programul de cercetare și dezvoltare va fi implementat în centrul de cercetare și dezvoltare al companiei Kemira, localizat în Espoo, Finlanda, unde se vor menține locuri de muncă foarte specializate prin intermediul programului.

 

Vicepreședintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen, responsabil pentru ocuparea forței de muncă, creștere, investiții și competitivitate, a declarat: „Împrumutul de 40 de milioane de euro, semnat de Banca Europeană de Investiții în cadrul Planului de Investiții pentru Europa, demonstrează atât angajamentul UE, cât și angajamentul Kemira de a investi în economie circulară și minimizarea generării de deșeuri, precum și asigurarea unor oportunități de creștere și locuri de muncă. Prin această finanțare susținută de UE capacitățile de cercetare și dezvoltare ale Kemira sunt întărite pentru a dezvolta noi produse și metode pentru tratarea apelor reziduale și pentru a căuta soluții inovatoare, precum și în industria minieră”.

Vicepreședintele Alexander Stubb, responsabil pentru împrumuturile BEI în Europa de Nord, a declarat: „Toată lumea știe că resursele naturale sunt limitate și că trebuie să le folosim în mod optim. Programul de cercetare, dezvoltare și inovare propus de Kemira va permite industriei care utilizează multă apă să pună în aplicare mai multe modele circulare   orientate spre economie, reducând astfel schimbările climatice”.

 

Proiectele de sprijin precum Kemira fac parte din efortul european de a promova o economie circulară, în care valoarea produselor, a materialelor și a resurselor este menținută în economie cât mai mult timp posibil și generarea deșeurilor este minimizată. BEI, împreună cu Comisia Europeană, sprijină statele membre în tranziția către o economie circulară prin furnizarea de servicii financiare și de consultanță pentru astfel de proiecte. În ultimii cinci ani, BEI a cofinanțat 2,4 miliarde de proiecte de economie circulară cu impact pozitiv asupra creșterii durabile și economice, a competitivității și a ocupării forței de muncă în Europa și în afara ei.

 

Banca Europeană de Investiții (BEI) este instituția de creditare pe termen lung a Uniunii Europene deținută de statele sale membre. Aceasta face ca finanțările pe termen lung să fie disponibile pentru investiții sănătoase, pentru a contribui la atingerea obiectivelor politicii UE. În 2017, Banca a pus la dispoziție credite de peste 1,3 miliarde EUR pentru proiecte finlandeze

 

Kemira este o companie globală de produse chimice ce deservește clienții din industriile intensive. Kemira oferă expertiză, know-how de aplicație și produse chimice care îmbunătățesc calitatea produselor, procesele și eficiența resurselor clienților. Kemira se concentrează pe pastă și hârtie, ulei și gaz și tratarea apei. Colaborarea pe termen lung cu universități, institute de tehnologie și institute de cercetare, precum și proiectele de dezvoltare proprii ale centrelor de cercetare ale grupului formează fundamentul activităților sale de cercetare și dezvoltare în domenii precum știința formelor, tratarea apei și nanotehnologia. În 2017, Kemira avea venituri anuale de 2,5 miliarde EUR și 4.732 de angajați. Acțiunile Kemira sunt listate la Nasdaq Helsinki.

 

Despre planul de investiții pentru Europa

 

Planul de investiții pentru Europa se concentrează pe consolidarea investițiilor europene pentru crearea de locuri de muncă și creșterea economică. Acest lucru se realizează prin utilizarea mai inteligentă a resurselor financiare noi și existente, eliminarea obstacolelor din calea investițiilor, asigurarea vizibilității și asistenței tehnice pentru proiectele de investiții. Fondul european pentru investiții strategice (EFSI) este pilonul central al planului Juncker. Acesta oferă o garanție pentru prima pierdere, care permite BEI să investească în proiecte mai multe, adesea mai riscante. Până în prezent, se estimează că proiectele și acordurile aprobate pentru finanțare în cadrul EFSI vor mobiliza peste 274 miliarde EUR în investiții și vor sprijini aproximativ 600.000 de IMM-uri din toate cele 28 de state membre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *